Geef je haar een boost met rijstwater!

rijstwater voor je haar

Ik kijk in de spiegel en schrik van wat ik zie. Droge plukken haar staan alle kanten op. Hoe ga ik dit ooit weer normaal krijgen? Een gewoon haarmasker is niet genoeg, mijn haar heeft meer nodig. Een mooi moment om rijstwater eens te proberen…

Wat is rijstwater?

Rijstwater is water waarin rijst heeft gelegen. Of je er nou rijst in hebt gekookt of niet, dit is rijstwater. Wil je rijstwater gebruiken als extra boost
voor je haar, dan kan je beter geen water gebruiken waarin rijst heeft gekookt. Dan kan je beter gefermenteerd rijstwater gebruiken. Dit maak je makkelijk zelf (hoe daar kom ik zo op terug) en bevat veel meer vitamines dan wanneer je het water hebt gekookt.

Wat doet rijstwater voor je haar?

Er wordt gezegd dat rijstwater de haargroei stimuleert. Rijstwater zit boordevol vitamines, mineralen, eiwitten, antioxidanten en aminozuren. Rijstwater verhoogt de elasticiteit van je haar waardoor het minder breekbaar wordt en het beschermt je haar tegen invloeden van buitenaf. Het herstelt je haar (nadat je het bijvoorbeeld hebt laten verven) en biedt een langdurige bescherming. Rijstwater maakt je haar glad en zacht en regelmatig spoelen met rijstwater zorgt voor zichtbaar gezonder haar (bron).

rijstwater

Hoe maak je rijstwater?

Het maken van gefermenteerd rijstwater is ontzettend eenvoudig. Zorg dat je 1/3 deel biologische rijst gebruikt op 2/3 deel water. Als eerste spoel je de rijst af onder de kraan. Dit water laat je wegspoelen. Vervolgens doe je de rijst in een glazen pot. Hier doe je vervolgens het water bij. Roer het water met de rijst even goed door elkaar. Deksel op de pot en zet de pot op een donkere plek buiten de koelkast (bijvoorbeeld onderin het gootsteenkastje). Laat dit tenminste 24 uur staan, maar vergeet niet om af en toe even met de pot te schudden. Na 24 uur is je rijstwater klaar. Zeef de rijst eruit, vang het water op en het is klaar om te gebruiken. Vanaf dit punt is het eventueel nog 5 dagen houdbaar in de koelkast.

rijstwater voor je haar

Hoe gebruik je rijstwater?

Als eerste was je je haren. Maak je haren handdoek droog en dan kan je aan de slag. Doe het rijstwater in een grote kom. Pak daarnaast een andere grote kom om het water mee op te vangen. Het makkelijkste is het om over de badrand heen te hangen. Dip je haar zover mogelijk in de kom met rijstwater. Als je omhoog komt, zet je de andere kom onder je druipende haar, om het water zoveel mogelijk op te vangen. Schenk het overige rijstwater over je hoofdhuid en masseer het even flink in. Zorg dat je hele haar nat is van het rijstwater. Herhaal dit een paar keer, totdat je het gevoel hebt dat je haar helemaal doordrenkt is met rijstwater. Maak dan een knotje, zet een douchemuts op, wikkel er een handdoek omheen (op eventuele druppels op te vangen) en laat het een half uur intrekken.

Na de rijstwater spoeling

Na een half uur spoel je het rijstwater uit je haar. Omdat je haar in de eerste instantie wat stug kan worden na rijstwater, kan je ervoor kiezen om nu nog een gewoon haarmasker te nemen. Na het uitspoelen van dit masker kan je je haar stylen zoals je gewend bent. Je kan dit proces twee keer per week herhalen voor sterker, gezonder en sneller groeiend haar. Voor de curly girls onder ons, pas wel op voor een proteïne overload. Een rijstwater behandeling heeft een proteïneboost, dus als je deze behandeling te vaak uitvoert dan kan het teveel worden.

rijstwater voor je haar

Mijn resultaat

Zelf heb ik deze week voor het eerst rijstwater gebruikt. Mijn haar was enorm droog na het zetten van meerdere highlights, dus het kon wel wat extra verzorging gebruiken. Ik heb het pas een keer gedaan, maar het resultaat mag er al zijn. Omdat mijn haar echt veel heeft geleden is alleen een rijstwater behandeling nog niet genoeg, dus ik ga dit nog een paar keer herhalen. Maar ik ben nu al tevreden over het resultaat.

Heb jij wel eens rijstwater gebruikt voor je haar? En wat vond je ervan?

curly girl methode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.