Woordenboek voor Curly Girls

woordenboek curly girl

“Wat bedoel je met cast?” of “Wat is co-wash precies?” dagelijks krijg ik vragen over de Curly Girl Methode, tijd om eens wat van mijn meest gebruikte Curly Girl woorden uit te leggen…

Sinds ruim anderhalf jaar verzorg ik mijn haar volgens de Curly Girl Methode. Ik schrijf daar ook regelmatig over en ook op mijn Insta zie je er geregeld iets over voorbij komen. In het begin was het voor mij ook één groot abracadabra maar inmiddels weet ik al behoorlijk wat over deze methode. Blijkbaar is dat te merken, want ik krijg er dagelijks behoorlijk wat vragen over van lezers 🙂

Omdat er in de Curly Girl Methode gebruik wordt gemaakt van een aantal begrippen die je waarschijnlijk heel weinig zullen zeggen als niet Curly Girl, leek het me wel leuk om een woordenboek voor Curly Girls te maken. Een soort begrippenlijst met veel voorkomende woorden en afkortingen. Dat maakt het lezen van mijn curly blogs wellicht een stukje makkelijker 😉

ACV rinse ACV staat voor Apple Cider Vinegar. Dit is een appelazijn spoeling waarmee je je haar en hoofdhuid kunt reinigen. Het kan helpen bij jeuk en schilfers en zorgt bij mij voor heerlijk zacht haar.

Bonnet Een bonnet is eigenlijk een soort satijnen slaapmutsje waarmee je je haren beschermt tijdens het slapen.

Build up Build up is de opeenhoping van producten. Als je bijvoorbeeld op dag 1 verschillende producten in je haar doet en je op dag 2 en 3 er weer producten aan toevoegt, dan kan dat ervoor zorgen dat je een laag van producten om jouw haren krijgt. Dit kan je verwijderen met bijvoorbeeld een ACV rinse en je kan het voorkomen door regelmatig een CG vriendelijke shampoo te gebruiken.

Cast Een cast is de harde laag die de gel om je krullen legt. “Harde krullen” zoals Roy Donders zou zeggen 😉 Het is de bedoeling dat de cast nog wordt verwijderd om uiteindelijk mooie krullen over te houden. Als voorbeeld, na het wassen loop ik altijd ongeveer vier uur rond met mijn haar in de cast, dan lijkt het alsof mijn haar nog nat is. Zodra mijn haar 100% droog is, ook binnenin de cast, dan verwijder ik de cast door SOTC (wordt dadelijk uitgelegd) en blijven er zachte krullen over.

CG Een afkorting voor Curly Girl. Als ik het bijvoorbeeld heb over een CG shampoo, dan bedoel ik een shampoo die Curly Girl proof is.

Clumps Krulbundels.

Co wash Het wassen met een conditioner. Er zijn ook speciale co-wash producten te koop, die reinigen nog net wat beter dan een gewone conditioner en zijn milder voor het haar dan CG shampoos.

Deep Co Een ander woord voor haarmasker.

Denman Een speciale borstel die door veel Curly Girls wordt gebruikt om mooiere clumps te krijgen.

Diffuser Speciaal opzetstuk voor de föhn, waarmee je extra volume kunt creëren.

Final Wash Een final wash is het wassen met een shampoo die sulfaten bevat, om siliconen en minerale oliën uit je haar te verwijderen. Je doet een final wash als je begint met de Curly Girl Methode, maar ook als je (per ongeluk) producten hebt gebruikt met siliconen of minerale oliën, zoals bijvoorbeeld na het verven of na een kappersbezoek.

Finger Coiling Het om je vingers draaien van plukjes nat haar, om je krullen zo te helpen.

Gelatine Dit kan je toevoegen aan je haarmasker om je haar een proteïneboost te geven.

Glijmiddel Je weet vast wel wat glijmiddel is 😉 maar wist je al dat dit een heerlijk goedkoop serum is om pluis tegen te gaan?

Heatcap Een soort badmuts die gevuld is met bijvoorbeeld lijnzaad, die je in de magnetron kunt verwarmen om een deepco beter in je haar te laten trekken.

Leave In Een conditioner die je niet uitspoelt. Dit smeer je in nat haar en blijft je haar verzorgen omdat je het dus niet uitspoelt.

Lijnzaadgel Gel die je kunt maken van lijnzaad. Ik heb hem één keer eerder gemaakt maar dat was geen succes. Staat op mijn to do lijstje om nog eens te proberen.

Pineapple Een losse staart of knot bovenop je hoofd. Veel Curly Girls slapen met een pineapple om het haar te beschermen ’s nachts.

Ploppen Het wikkelen van nat haar in een t-shirt, bovenop het hoofd. Denk aan de kabouter Plop muts 😉 Zou voor minder pluis moeten zorgen, veel Curly Girls zweren erbij, bij mij zorgt het vooral voor gekke kronkels in mijn krullen.

Praying Hands Een (van de vele) manier van aanbrengen van producten op het haar. Je verdeeld het product over je handen en zet ze tegen elkaar, met haar ertussen. Zo beweeg je je handen van boven naar beneden en dit herhaal je op alle plukken zodat je uiteindelijk overal voldoende product hebt zitten.

Refresh Het mooi maken van je krullen op dagen dat je ze niet wast. Er zijn verschillende refresh manieren, zowel nat als droog. Het meeste wordt de natte manier gebruikt, het opnieuw nat maken van de haren om de mooie krullen na een nacht slapen weer tevoorschijn te toveren.

Rijstwater Water waarin je rijst hebt laten fermeteren. Je kan je haar hiermee spoelen om het een proteïneboost te geven en daarnaast schijnt het ook te helpen om je haar sneller te laten groeien. Er is tegenwoordig ook kant en klaar rijstwater te koop.

Routine Manier van verzorgen van je haar. Denk aan volgorde van het aanbrengen van producten maar ook handelingen die je doet bijvoorbeeld.

Scrunch (SOTC) Scrunch Out The Crunch. Het weghalen van je cast, door in je krullen te knijpen.

Squish to condish Het knijpen in je krullen, wanneer ze nog kletsnat zijn. Zelf doe ik dit na het aanbrengen van de leave in, zodat ik de leave in lekker in mijn haar knijp.

Zazzy Bandz Speciale haarband voor krullenbollen.

Uiteraard zijn er nog veel meer begrippen en afkortingen die worden gebruikt in de Curly Girl Methode, maar dit zijn, wat mij betreft, de meest gebruikte. Staat er een woord niet tussen waar jij toch graag de betekenis van wilt weten of is een uitleg nog niet helemaal duidelijk? Laat het me weten en ik kom erop terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.