Curly Girl methode bij kinderen

curly girl methode kind

“Heb je ook tips voor kleine meisjes met krullen?” Toen ik laatst deze vraag voor de zoveelste keer kreeg wist ik dat ik er meer mee moest doen, zeker omdat mijn eigen kleine meisje ook echt krullen begint te krijgen. Dus bij deze, mijn tips voor de Curly Girl Methode bij kinderen…

Curly Girl Methode

De Curly Girl Methode is een manier om natuurlijk krullend haar te verzorgen. Je laat bepaalde ingrediënten van haarproducten achterwege en hierdoor wordt je haar sterker en krijgt het zijn natuurlijke glans en krul terug. Natuurlijk is het haar van kinderen heel anders dan dat van volwassenen, nog veel minder beschadigd en veel natuurlijker, dus vanzelfsprekend hebben kinderen dan ook minder haarverzorging nodig dan volwassenen, al wil dat niet zeggen dat je er helemaal niks mee hoeft te doen.

Mijn mening

Nou ben ik van mening dat je met kinderhaartjes niet teveel producten moet gebruiken, maar dat is hoe ik erover denk. Wil jij dat wel voor jouw kindje, dan moet je dat natuurlijk gewoon doen. Overigens kan ik me wel voorstellen dat als je kindje type 4 haar heeft, je wel meer producten gebruikt, maar van dat type haar heb ik geen verstand. Dit artikel is dan ook vooral gericht op de ouders van kindjes met type 2 of 3 haar.

krultype

Final Wash

Als je voor het eerst begint met de Curly Girl Methode bij kinderen, dan begin je met een final wash. Dit is een, in principe, eenmalige wasbeurt met een shampoo met sulfaten, waarbij je alle siliconen en andere ’troep’ uit vorige shampoos e.d. uit het haar verwijdert. Een geschikte shampoo hiervoor is bijvoorbeeld de ‘Elke dag’ shampoo van de Jumbo, of de Kruidvat ‘Europrofit baby’ Shampoo.

Haarmasker

Na de final wash heeft het haar extra verzorging nodig, dus kan je het beste een haarmasker gebruiken om het weer even extra te voeden. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gewoon het Garnier Loving Blends Voedende Amandelmelk Yoghurt Masker gebruiken of het Andrélon Kokosboost Masker. Mijn eigen meiden vinden de Garnier Hair Food maskers heerlijk ruiken, maar die zijn niet overal even makkelijk te koop. Mijn tip voor een masker bij kinderen is om je kindje lekker in bad te laten spelen, te beginnen met de final wash, dan het haarmasker aan te brengen, badmuts op en zo kan je het een half uurtje goed in laten trekken. Tegen de tijd dat je kindje uit bad wil kan het masker worden uitgespoeld en is het haar weer lekker zacht. Als je kindje het leuk vindt dan kan je best vaker een haarmasker gebruiken, bijvoorbeeld 1x per maand, maar dat is bij kinderen meestal nog niet perse nodig.

Shampoo en Co Wash

Na de final wash hoef je de haren van je kind niet meer zo vaak te wassen. Je kunt ervoor kiezen om nog 1x per week te wassen met een cg vriendelijke shampoo zoals bijvoorbeeld de Schwarzskopf kids shampoo en conditioner of Burt’s Bees Baby Wash & Shampoo. Na de shampoo zou ik wel een cg conditioner gebruiken, zodat het haar weer wat extra voeding krijgt. Ook kan je ervoor kiezen om de haren nog 1x per week te wassen door middel van een co wash. Hiervoor zijn bijvoorbeeld Kruidvat Prinsessen Cremespoeling, Kruidvat K3 Cremespoeling of de Faith in Nature Jojoba Conditioner bijvoorbeeld prima geschikt.

Leave in

Als styling is leave in eigenlijk het enige product dat ik zelf gebruik bij mijn bijna vierjarige dochter. Ik vind dat voldoende voor nu. Ik gebruik de leave in die ik voor mezelf ook gebruik, zoals bijvoorbeeld Pretty Curly Girl Extra Loving Leave in of de Kinky Curly Knot Today leave in. Je kunt ook heel goed de de Nature Box Reparatur-Creme macademia gebruiken of speciaal voor kinderen de Cantu Care leave in for Kids. Voordat ik haar haartjes afdroog doe ik een beetje leave in (ongeveer ter grootte van een erwt) in mijn hand en ‘kam’ dat met mijn vingers door haar haartjes. daarna kam ik haar haren met een Denman borstel en dan pas droog ik haar haren af. Ik gebruik daarvoor een hydrofiel doek en ‘knijp’ als het ware de krulletjes droog en “in model”.

Curly girl kind

Styling

Zoals ik al eerder zei gebruik ik zelf verder geen styling, omdat ik mijn dochter daarvoor te jong vind. Wil je nou wel iets van een gel gebruiken, dan kan je bijvoorbeeld de Zwitsal Goedemorgen Gel of Woezel & Pip Goedemorgen Haargel gebruiken. Natuurlijk kan je ook andere cg gels of mousse gebruiken, maar ik zou niet teveel gebruiken. Bij wat grotere kinderen kan je de haren al eventueel föhnen met een diffuser en met koude lucht, maar de meeste kinderen zitten daar niet op te wachten dus ik zou het lekker aan de lucht laten drogen.

Refreshen

Laat je kleine krullenbol op een satijnen kussensloop slapen, zodat de krulletjes ’s nachts niet teveel schuren over het kussen. In de ochtend kan je ervoor kiezen om het haar weer nat te spuiten, eventueel pluis bovenop weer glad te strijken en de krullen er weer terug in te knijpen. Of je maakt gewoon een mooie vlecht 😉

Kammen / ontklitten

Probeer jezelf aan te leren om de haren van je kindje alleen te kammen of ontklitten als het helemaal nat is. Zo beschadig je het haar het minste. Heeft je kindje veel last van klitten, kam het dan alleen door terwijl er conditioner in zit, dat gaat makkelijker en dan doet het minder pijn. Zelf kam ik mijn haren alleen bij een wasbeurt met een afrokam of Denman en blijf ik er verder vanaf.

Curly Girl voor baby’s?

Natuurlijk begin ik nog niet over een final wash en haarmasker voor je baby, dat zou wat zijn haha. Maar misschien is het leuk om te weten dat de Etos Baby Haarlotion Mild en Naïf Baby Care Easy Styling Hair Lotion helemaal Curly Girl proof zijn!

Mocht je nog vragen hebben, stel ze in de comments en ik kom erop terug. En wil je jouw krullenbol graag laten zien? Ik ben dol op foto’s dus kom maar door! 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.