Curly Girl methode bij kinderen

cg methode kind

“Heb je ook tips voor kleine meisjes met krullen?” Toen ik laatst deze vraag voor de zoveelste keer kreeg wist ik dat ik er meer mee moest doen, zeker omdat mijn eigen kleine meisje ook echt krullen begint te krijgen. Dus bij deze, mijn tips voor de Curly Girl Methode bij kinderen…

Curly Girl Methode

De Curly Girl Methode is een manier om natuurlijk krullend haar te verzorgen. Je laat bepaalde ingrediënten van haarproducten achterwege en hierdoor wordt je haar sterker en krijgt het zijn natuurlijke glans en krul terug. Natuurlijk is het haar van kinderen heel anders dan dat van volwassenen, nog veel minder beschadigd en veel natuurlijker, dus vanzelfsprekend hebben kinderen dan ook minder haarverzorging nodig dan volwassenen, al wil dat niet zeggen dat je er helemaal niks mee hoeft te doen.

Mijn mening

Nou ben ik van mening dat je met kinderhaartjes niet teveel producten moet gebruiken, maar dat is hoe ik erover denk. Wil jij dat wel voor jouw kindje, dan moet je dat natuurlijk gewoon doen. Overigens kan ik me wel voorstellen dat als je kindje type 4 haar heeft, je wel meer producten gebruikt, maar van dat type haar heb ik geen verstand. Dit artikel is dan ook vooral gericht op de ouders van kindjes met type 2 of 3 haar.

krultype

Final Wash

Als je voor het eerst begint met de Curly Girl Methode bij kinderen, dan begin je met een final wash. Dit is een, in principe, eenmalige wasbeurt met een shampoo met sulfaten, waarbij je alle siliconen en andere ’troep’ uit vorige shampoos e.d. uit het haar verwijdert. Een geschikte shampoo hiervoor is bijvoorbeeld de Kruidvat Daily Mild Shampoo, of de Kruidvat ‘Europrofit baby’ Shampoo.

Haarmasker

Na de final wash heeft het haar extra verzorging nodig, dus kan je het beste een haarmasker gebruiken om het weer even extra te voeden. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gewoon het Garnier Loving Blends Voedende Amandelmelk Yoghurt Masker gebruiken of het Andrélon Kokosboost Masker. Mijn eigen meiden vinden de Garnier Hair Food maskers heerlijk ruiken en ook het bananenmasker van de Action is hier een hit. Mijn tip voor een masker bij kinderen is om je kindje lekker in bad te laten spelen, te beginnen met de final wash, dan het haarmasker aan te brengen, badmuts op en zo kan je het een half uurtje goed in laten trekken. Tegen de tijd dat je kindje uit bad wil kan het masker worden uitgespoeld en is het haar weer lekker zacht. Als je kindje het leuk vindt dan kan je best vaker een haarmasker gebruiken, bijvoorbeeld 1x per maand, maar dat is bij kinderen meestal nog niet perse nodig.

Shampoo en Co Wash

Na de final wash hoef je de haren van je kind niet meer zo vaak te wassen. Je kunt ervoor kiezen om nog 1x per week te wassen met een cg vriendelijke shampoo zoals bijvoorbeeld de Schwarzkopf kids shampoo en conditioner of Burt’s Bees Baby Wash & Shampoo. Na de shampoo zou ik wel een cg conditioner gebruiken, zodat het haar weer wat extra voeding krijgt. Is het haar van je kindje tussendoor vies geworden, dan kan je het schoon spoelen met alleen water of eventueel alleen een conditioner gebruiken om het weer lekker fris te maken. Hiervoor zijn bijvoorbeeld Kruidvat Prinsessen Cremespoeling, Zwitsal Conditioner of de Faith in Nature Jojoba Conditioner bijvoorbeeld prima geschikt.

Sinds kort heeft één van mijn favoriete krullenmerken, Pretty Curly Girl, ook een nieuwe lijn speciaal voor kinderen. De lijn heet Curly Star en heeft een shampoo, conditioner en (vloeibare) gel. Het fijne aan deze lijn is dat je zelf kunt kiezen of je voor de geparfumeerde versie gaat (die echt heerlijk ruikt!) of voor de ongeparfumeerde versie. Wil je de producten zelf proberen? Met code CHARLOTTE602 krijg je 10% korting bij de webshop van Pretty Curly Girl / Curly Star.

Curly Star

Leave in

Als styling is leave in eigenlijk het enige product dat ik zelf gebruik bij mijn vierjarige dochter. Ik vind dat voldoende voor nu. Je kunt ervoor kiezen om de leave in te gebruiken die je ook voor jezelf gebruikt, maar dan in een kleinere hoeveelheid. Zelf vind ik voor kinderen een leave in spray heel erg fijn, zoals de Giovanni leave in. Spray een beetje leave in in de nog kletsnatte haren van je kindje. Kam de haren door met je vingers of met een kam/brush en knijp daarna de krullen van je kindje wat droger met een hydrofieldoek. Je kunt er ook voor kiezen om een klein beetje conditioner te gebruiken als leave in, die van Curly Star is daar bijvoorbeeld erg fijn voor.

curly girl kind

Styling

Zoals ik al eerder zei gebruik ik zelf verder geen styling, omdat ik mijn dochter daarvoor te jong vind. Wil je nou wel iets van een gel gebruiken, dan kan je bijvoorbeeld de Zwitsal Goedemorgen Gel of Curly Star Liquid Gel gebruiken. Natuurlijk kan je ook andere cg gels of mousse gebruiken, maar ik zou niet teveel gebruiken. Bij wat grotere kinderen kan je de haren al eventueel föhnen met een diffuser en met koude lucht, maar de meeste kinderen zitten daar niet op te wachten dus ik zou het lekker aan de lucht laten drogen.

Refreshen

Laat je kleine krullenbol op een satijnen kussensloop slapen, zodat de krulletjes ’s nachts niet teveel schuren over het kussen. Zijn de krullen in de ochtend niet meer mooi, dan spuit je ze nat, kam je ze weer even door met een grove kam/brush en vervolgens knijp je de krullen er weer opnieuw in. Ik zou er niet opnieuw product aan toevoegen, om te voorkomen dat je kindje build-up krijgt (en opeenstapeling van haarproducten). Of je maakt gewoon een mooie vlecht 😉

Kammen / ontklitten

Probeer jezelf aan te leren om de haren van je kindje alleen te kammen of ontklitten als het helemaal nat is. Zo beschadig je het haar het minste. Heeft je kindje veel last van klitten, kam het dan alleen door terwijl er conditioner in zit, dat gaat makkelijker en dan doet het minder pijn. Zelf kam ik mijn haren alleen bij een wasbeurt met een afrokam of Denman en blijf ik er verder vanaf. Mocht je nou echt een anti klitten spray willen gebruiken, dan is die van de Hema CG.

Curly Girl voor baby’s?

Wil je deze methode ook al aanhouden voor je baby? En nee, natuurlijk begin ik nog niet over een final wash en haarmasker voor je baby, dat zou wat zijn haha. Maar misschien is het leuk om te weten dat de Etos Baby Haarlotion Mild en Naïf Baby Care Easy Styling Hair Lotion helemaal Curly Girl proof zijn!

Mocht je nog vragen hebben, stel ze in de comments en ik kom erop terug. En wil je jouw krullenbol graag laten zien? Ik ben dol op foto’s dus kom maar door! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.