Curly Girl Methode – Van pluizennest naar krullenbol

curly girl

“Nooit meer wassen met shampoo? Hoe dan?” Dat was het eerste wat ik dacht toen ik over de Curly Girl methode hoorde. Maar ik ging mezelf verdiepen en werd enthousiast. Inmiddels ben ik ruim drie jaar verder, weet ik dat shampoo wel degelijk belangrijk is en het belangrijkste, ik zie duidelijk verschil! Ik laat je de voor – en na foto’s zien…

Een jonge krullenbol

Al mijn hele leven heb ik krullen. Als klein meisje had ik een lekkere korte krullenkop, tot net boven mijn schouders. Later werd het wat langer en het leek erop dat de krul minder werd. We borstelden het gewoon elke dag en deden er verder niks speciaals mee. Totdat ik ergens in mijn puberteit een keer naar een andere kapper ging en ik ineens thuis kwam met een flinke bos krullen. Wauw! Ik had weer krullen! Ik vond het geweldig en ging vanaf dat moment aan het experimenteren. Na het wassen hing ik uren ondersteboven in mijn haar te knijpen, om zo met verschillende smeerseltjes de mooiste krullen te krijgen. Je wilt echt niet weten wat ik er allemaal in smeerde, maar alles voor een mooie krullenbol!

Hulp gezocht!

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en dacht ik behoorlijk te weten wat voor mijn haar werkte. Boy I was wrong! Sinds mijn laatste zwangerschap deed mijn haar niet meer zo goed wat ik wilde. Het viel niet lekker en was ontzettend pluizig. Ik kon mijn draai niet helemaal vinden, totdat ik op een gegeven moment over de Curly Girl Methode hoorde. Ik ging me erin verdiepen, maar was op dat moment nog niet van plan om er zelf mee te beginnen. Tot ik mijn nieuwsgierigheid niet meer in bedwang kon houden…

Curly Girl Methode

De Curly Girl Methode is een methode om natuurlijk krullend haar te verzorgen. Je laat bepaalde (schadelijke) ingrediënten van haarproducten achterwege en hierdoor wordt je haar sterker en krijgt het zijn natuurlijke glans en krul terug. De methode is bedacht door Lorraine Massey en zij heeft er zelfs een boek over geschreven: Curly Girl: The Handbook. Zelf heb ik het boek niet, maar mijn “krullenbijbel” is jarenlang een Curly Girl Facebook groep geweest. Ik kan alvast verklappen dat ik hier de eerste maanden heel wat uren hebt rondgesnuffeld. Ik heb ontzettend veel gelezen om het een beetje te begrijpen en pas nu ik zelf weet hoe ik etiketten moet lezen heb ik de groep niet meer nodig. Maar dat heeft dus ruim drie jaar geduurd haha.

Waarom geen sulfaten, siliconen en minerale oliën meer?

Heel kort gezegd, zijn deze ingrediënten zijn niet goed voor je haar omdat ze een afsluitend laagje om je haar heen leggen. Hierdoor krijgt je haar geen lucht, waardoor het uitdroogt en dus gaat pluizen. Door deze afsluitende laag dringen goede producten ook niet door tot je haar, dus je kan het nooit zo goed verzorgen als waar het haar eigenlijk om vraagt.

pluiskrullen

Zo was mijn haar, voor de Curly Girl methode, zonder producten erin. Flinke pluizenbedoening hè! Daarom deed ik er ook altijd Morracain Oil in en flink wat Perfecte Krul. Met producten erin zag het er namelijk al een stuk beter uit:

curly girl methode

Zoek uit wat bij jou past

Je kunt de Curly Girl methode op verschillende manieren uitvoeren. Zo kan je ervoor kiezen om je haar nooit meer met shampoo te wassen, maar om het voortaan alleen nog maar met conditioner te wassen. Zelf ben ik hier niet zo’n fan van, ik ben van mening dat je haar (nou, eigenlijk vooral je hoofdhuid) regelmatig schoon moeten worden gemaakt. Je kunt ervoor kiezen om je haar dus 1x in de één of twee weken met een Co-wash of een Curly Girl vriendelijke shampoo te wassen. Officieel is het niet de bedoeling om je haar droog te borstelen, maar er zijn genoeg curlys die dat wel doen, voor een wasbeurt. Zelf borstel ik mijn haar helemaal niet maar kam ik het onder de douche door met mijn vingers. Je kunt je haar op verschillende manieren drogen en stylen en iedereen heeft zo zijn eigen routines. Ik heb nu al gemerkt dat het een kwestie is van uitproberen. Gewoon doen en proberen en dan kom je er vanzelf achter wat er voor jou het beste werkt. En niet bang zijn om fouten te maken.

Haartests

Voordat je begint met de methode is het fijn om te weten wat voor haar je hebt en wat jouw haar nodig heeft. Dat doe je door middel van een aantal tests. Je gaat uitzoeken welk krultype je hebt en wat je haardensiteit – en dikte is. Vervolgens kijk je naar de porositeit en elasticiteit van je haar. Als je al deze tests hebt uitgevoerd dan weet je wat jouw haar nodig heeft en kan je aan de slag! Kijk voor de tests even hier of op de Curly Girl Facebookpagina (sowieso een aanrader!) Voor iedereen werkt dus iets anders en iedereen heeft iets anders nodig. Ik heb bijvoorbeeld krultype 2C/3A, medium porositeit, hoge elasticiteit, medium dikte en medium haartype. Vind je dit te ingewikkeld? Lees dan even het artikel over het gebruik van proteïne, wellicht kom je dan ook al een heel eind 😉

hair rehab box for curls

Wel goed verzorgen, maar geen “spul in je haren”?

Nou krijg ik ook heel vaak de vraag of het gebruiken van gel verplicht is, binnen de Curly Girl Methode. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, niks is verplicht! Je doet wat voor jou werkt. En werkt het voor jou om (een beetje) van de “regels” af te wijken, dan doe je dat. Niet iedereen wil hetzelfde. Mocht je nou wel graag je haren goed willen verzorgen, maar er dus verder geen styling in willen gebruiken, dan kan je ervoor kiezen om de Hair Rehab Box for Curls te gebruiken. Deze lijn van Hair Lust is speciaal ontworpen voor krullen, ruikt heerlijk fruitig en voedt je krullen zodat ze er weer prachtig uitzien na gebruik. In zowel de shampoo als de conditioner en het masker zitten proteïne met grote moleculen, dat maakt ze extra geschikt voor hoog poreus haar. De leave in bevat geen proteïne.

Charlotte Habraken

Starten met de Curly Girl Methode

  1. Als eerste doe je een Final Wash. Dit houdt in dat je je haren wast met een shampoo met sulfaten. Hiermee verwijder je alle “slechte” ingrediënten uit je haar en zo kan je met echt schoon haar beginnen aan de methode. Kruidvat Europrofit baby Shampoo of de Jumbo elke dag shampoo zijn hier bijvoorbeeld voor geschikt. Deze zijn lekker goedkoop en dat is fijn, want deze shampoo heb je in principe niet meer nodig hierna. Vanaf dit punt was je je haar dus in principe nooit meer met een ‘gewone’ shampoo (tenzij je bijvoorbeeld weer producten met siliconen of minerale oliën hebt gebruikt, die moet je er dan daarna weer opnieuw uitwassen met een final wash). Vanaf nu gebruik je dus een Curly Girl vriendelijke shampoo, bijvoorbeeld 1x per week of 1x per twee weken. Het advies is dan wel om er dan altijd een DeepCo (masker) na te gebruiken.)
  2. Dan geef je je haar een lekker haarmasker. Met de Final Wash kan je je haar wat uitdrogen, dus hiermee verzorg je het weer goed. Een voorbeeld van een Curly Girl vriendelijk masker is Kruidvat Perfect Curls Haarmasker. Laat dit lekker lang intrekken, maar niet langer dan een uur, en spoel het dan uit. Na de Final Wash en het Haarmasker kan je in principe meteen naar stap 4 gaan. In het vervolg sla je stap 1 en 2 over en begin je bij stap 3, wanneer je je haar wilt wassen.
  3. Als je ervoor kiest om te co-washen, dan was je dus je haren met conditioner in plaats van shampoo. Gebruik een Curly Girl vriendelijke conditioner zoals bijvoorbeeld Kruidvat Perfect Curls crèmespoeling. Je kunt ook een speciale co-wash gebruiken, maar deze zijn over het algemeen wat duurder dus dat zou ik niet adviseren in het begin. Deze smeer je van wortels tot punten in je haar. Daarna scrunch (knijp) je de krullen er weer lekker in. Deze laat je even intrekken en na het uitspoelen doe je nog een klein beetje van dezelfde conditioner in de punten van je haren. Ik deed het ongeveer vanaf de helft naar beneden. Dit spoel je niet uit! Dit laat je lekker zitten. Zoals je eerst bijvoorbeeld altijd Perfecte Krul in je haren smeerde, smeer je nu dus eigenlijk conditioner in je haren. Dit is omdat krullen vaak wat droger zijn en de conditioner zorgt voor een goede hydratatie. Let er wel op dat je niet teveel gebruikt! (In een later stadium kan je deze conditioner vervangen voor een echte leave in, maar die zijn wat duurder dus om te beginnen kan je het prima met conditioner testen).
  4. Als je onder de douche uit wilt komen, dan kan je het beste ondersteboven blijven hangen, en dan een flinke badmuts opzetten. Zo kan je jezelf afdrogen zonder dat je haar teveel druipt. Het is namelijk het fijnste om je haar te stylen als het echt nog flink nat is. Dit wordt ook wel een ‘wet plop’ genoemd.
  5. Als styling kan je verschillende producten gebruiken (net zoals je ook verschillende conditioners en shampoos kunt gebruiken) zoals bijvoorbeeld Taft Extreme Freezing Power Gel (nummer 5). Deze knijp je ook in je kletsnatte haar, wederom ondersteboven. Je kan ervoor kiezen om het met een föhn met diffuser wat te föhnen, ik doe dat meestal tot het ongeveer driekwart droog is. En daarna blijf je van je haar af totdat het helemaal droog is 🙂 Als het helemaal droog is dan knijp je de hard geworden gel er weer uit, zodat je een mooie, zachte krullenbol overhoudt. Dit kan je eventueel doen met en drupje pure olie. (Kijk voor meer budget productadvies zeker even naar mijn blog met CG producten die bij Kruidvat te koop zijn). Dit was na mijn Final Wash:
curly girl methode

Na die Final Wash, was ik al aangenaam verrast! Vervolgens ben ik gaan experimenteren. Ik heb verschillende conditioners gekocht en merk echt verschil of ik de één of de ander gebruik. Als laatste gebruikte ik dus de Milde Haver van Garnier en daar werden mijn krullen wel blij van! Inmiddels ben ik verschillende krullenknipbeurten verder en heb ik heel wat producten geprobeerd. Ik ben nog lang niet klaar met proberen want volgens mij valt er nog meer uit te halen, maar op het moment zijn mijn krullen zo:

curly girl

Nogmaals, ik ben al super blij met het resultaat maar ik ben ook benieuwd of er nog meer resultaat te behalen valt. Ik wil kijken of ik weer wat meer volume in mijn haar kan krijgen, dus ik hou je op de hoogte! Maar tot nu toe ben ik al helemaal blij. Mijn krullen zijn mooier, zachter, pluizen minder, vallen beter en ik kan zelfs wel twee tot drie dagen mijn haren los dragen zonder ze weer opnieuw nat te maken. Dat kon ik eerst nooit! Happy me dus!

curly girl methode

Update na een half jaar CG!

Inmiddels ben ik al ruim een half jaar CG. Ik ben begonnen met budgetvriendelijke producten die je gewoon bij de lokale drogisterij kunt kopen, maar inmiddels werd ik nieuwsgierig naar andere producten, producten die speciaal voor krullen zijn, zoals een echte leave-in in plaats van een gewone conditioner. Alleen, hoe weet je nou wat je nodig hebt en waar kan je het allemaal kopen?

Omdat je haareigenschappen kunnen veranderen, besloot ik om nogmaals de test te doen. In mijn geval waren mijn eigenschappen hetzelfde gebleven, dus ik zocht vooral producten met proteïne. Maar hoe weet je nou welke producten wel of geen proteïne bevatten? Tip van Fip, kijk even op deze site speciaal voor CG haarproducten. Hier koop je veel van de bekende CG merken en ze staan ook nog eens handig gesorteerd op wel of geen proteïne. Ook kan je hier andere accessoires kopen, zoals bijvoorbeeld een satijnen kussensloop (onmisbaar!) of appelazijn. De site bezorgt gratis boven de € 50,- en levering is binnen 1-2 dagen. Super fijn, want als je zonder haarproducten zit dan wil je dat je bestelling snel in huis is!

Op dit moment gebruik ik nog steeds Garnier Milde Haver Conditioner om mijn haar te co-washen, dan de Aunt Jackie’s Quench Leave-in afgewisseld met de Curls Blueberry Bliss Leave-in. Vervolgens glijmiddel en tot slot nog steeds de Europrofit gel van Kruidvat, gemengd met de Salon gel van de Action. Als mijn masker van Revuelle op is dan wil ik het Novex Movie Star Deep Mask proberen, maar op dit moment ben ik eigenlijk ontzettend tevreden over mijn krullen!

cg methode

Update na anderhalf jaar cg!

Inmiddels ben ik al anderhalf jaar bezig met de Curly Girl Methode en is mijn routine wat aangepast. Ben je benieuwd welke producten ik nu gebruik, lees dan zeker deze 1,5 jaar update! Daarnaast post ik ook regelmatig over de CG Methode op mijn Instagram account. Foto’s, maar ook filmpjes met mijn routine, tips en nog veel meer leuks. Leuk als je me ook daar komt volgen!

Update na drie jaar cg!

Drie jaar later, weet ik zoveel beter wat mijn haar nodig heeft. Heerlijk! Mijn favoriete producten zijn de producten van Pretty Curly Girl (gebruik code CHARLOTTE602 voor korting) en de producten van Curly’s Secret (gebruik code CHARLOTTE10 voor korting).

Lees ook: Curly Girl Producten die bij Kruidvat te koop zijn

Lees ook: Mijn krullen essentials

Lees ook: Een appelazijnspoeling voor je haar

Lees ook: Curly Girl Methode bij kinderen

Lees ook: Meest gestelde vragen over de Curly Girl Methode 

Lees ook: Glijmiddel in je haar?

Lees ook: Gelatine masker voor een proteïne boost.

Kende jij de Curly Girl Methode al?

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

curly girl methode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.