Wanneer heeft je haar proteïne nodig?

haar proteïne

Proteïne, je kunt het innemen na het sporten, maar wist je dat het ook in je haar zit? En wist je dat beschadigd haar vaak wat extra proteïne nodig heeft? Wanneer je het nou precies nodig hebt en wat het met je haar doet, dat leg ik in dit artikel uit.

De opbouw van je haar

Om te beginnen even een kort stukje uitleg over de opbouw van je haar. Een haar bestaat simpel gezegd uit twee delen, het deel dat onder je huid zit (de haarwortel) en het deel dat boven de huid uitkomt (de haarschacht). Deze laatste, dus het deel van het haar dat zichtbaar is, is dan weer opgebouwd uit drie delen; de binnenkant, de middelste laag en de buitenkant. De buitenste laag beschermt de binnenkant van je haar, maar wanneer deze buitenkant beschadigd is door bijvoorbeeld hitte of kleuren, blijven je haarschubben open staan en kan je haar nog maar moeilijk voedingsstoffen vasthouden om zichzelf te herstellen. Oftewel, je haar heeft extra proteïne nodig om de balans te kunnen herstellen.

Wanneer heeft mijn haar proteïne nodig?

Heel zwart wit bekeken heeft je haar dus extra proteïne nodig wanneer het beschadigd is. Dat kan zijn doordat je het kleurt (haarverf) of doordat je jarenlang de stijltang hebt gebruikt. Maar ook als jij regelmatig zwemt, kan het zijn dat jouw haar door het chloor beschadigd is. Je kunt er dus vanuit gaan dat jouw haar wel wat extra proteïne kan gebruiken.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de welbekende CG haartest doen om te testen of jouw haar proteïne nodig heeft of niet. In de CG methode wordt gezegd dat je haar proteïne nodig heeft bij een hoge elasticiteit en porositeit, maar zelf zorg ik gewoon altijd dat het in balans is. Ik wissel af met haarmaskers met en zonder proteïne en hetzelfde geldt voor mijn conditioner en leave in. Voelt mijn haar heel droog, stug en zelfs een beetje touwerig? Dan heeft het moisture (vocht) nodig en gebruik ik dus even alles zonder proteïne. Voelt het juist slap en krult het niet goed meer, dan voeg ik weer proteïne toe.

Proteïne met grote of kleine moleculen?

Heb je de CG methode inmiddels aardig onder de knie en ben je toe aan wat meer verdieping? Dan heb je ook nog verschil in grote en kleine moleculen in je proteïne. Heb je hoog poreus haar, dan gebruik je het beste een product dat proteïne met grote moleculen bevat. Heb je laag poreus haar, dan gebruik je proteïne met kleine moleculen. Hoe weet je of je de goede proteïne te pakken hebt? Voorbeelden van proteïne met kleine moleculen zijn bijvoorbeeld Aminozuren (Amino Acids), Peptiden (Peptides), Gehydrolyseerde Zijde (Hydrolized Silk), Gehydrolyseerde Keratine (Hydrolized Keratin) of Gehydrolyseerde Collageen (Hydrolized Collagen). Voorbeelden van Proteïne met grote moleculen zijn Gelatine (Gelatin) en Gehydrolyseerde plantaardige ingrediënten zoals bijvoorbeeld haver, maïs, lupine, soja, tarwe en quinoa.

volume in krullen

Hoe voeg je proteïne toe?

Ik ben van mening dat je proteïne het beste kunt toevoegen in je haarmasker of je conditioner en eventueel ook nog in je leave in. Er is helaas geen kant en klaar antwoord op de vraag of je het in alledrie deze producten toe moet voegen, dat is echt een kwestie van zelf uitproberen en de resultaten bijhouden. Begin eerst met alleen een haarmasker met proteïne en laat de overige producten nog even proteïnevrij. Maak een foto van het resultaat en schrijf op wat je hebt gebruikt. De volgende (co-)wasdag gebruik je alleen een conditioner met proteïne en dan doe je hetzelfde. Dan probeer je beide opties ook nog eens met daarna nog een leave in met proteïne en zo bepaal je voor jezelf waar jij blij van wordt door de foto’s met elkaar te vergelijken. Zorg in ieder geval dat er altijd voldoende balans is en ga niet ineens proteïne toevoegen in al je haar producten, dat is helemaal niet nodig.

Heb jij jouw haar net geblondeerd? Dan kan je wel een proteïnebommetje gebruiken, dan is rijstwater heerlijk voor je haar!

Haren veranderen

Let op! Onze haren veranderen. Misschien heeft jouw haar nu extreem veel proteïne nodig door jarenlange hittebeschadiging, maar kan dat over een jaar alweer heel anders zijn. Wat nu werkt, hoeft dus (helaas) niet altijd te blijven werken. Heb je een keer een slechte haardag en blijft het meerdere wasdagen zo? Kijk dan eens of je misschien je routine moet veranderen. Wellicht heeft je haar minder proteïne nodig dan eerst. Ook kan het helemaal geen kwaad om een keer een extra final wash te doen, wanneer je krullen niet meer meewerken. Neem daarna gewoon een lekker voedend haarmasker en je kunt er weer tegenaan.

Mijn favoriete producten met proteïne

  • Kruidvat Great Lengths Haarmasker (tegenwoordig heet dit masker Perfect Curls) * (bevat proteïnen met zowel grote als kleine moleculen, geschikt voor alle haartypen)
  • Curls Blueberry Bliss Reparative leave in (bevat proteïnen met zowel grote als kleine moleculen, geschikt voor alle haartypen)
  • Proteïnedruppels van Curly Hair Protein. Deze druppels kan je zelf aan je favoriete (proteïnevrije) producten toevoegen. Met code AUKJE15 ontvang je korting op je bestelling.

En last but not least, wat voor de één werkt, hoeft voor de ander niet te werken. De Curly Girl Methode draait erom dat jouw haar gezond wordt en/of blijft en dus zou ik ook adviseren om vooral niet naar anderen te kijken. Zoek uit wat voor jou werkt, en ja, dat kost tijd. Maar uiteindelijk word je voor je geduld beloond met een prachtige, shiny bos krullen!

Lees ook: Curly Girl Producten die bij HEMA te koop zijn

Lees ook: Beginnen met de Curly Girl Methode

Lees ook: Mijn krullen essentials

Lees ook: Curly Girl Methode bij kinderen

Lees ook: Glijmiddel in je haar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.