Jullie vragen over de Curly Girl Methode

curly girl methode

Sinds een half jaar verzorg ik mijn haar volgens de Curly Girl Methode. Omdat ik er dagelijks vragen over krijg, vond ik het tijd voor een update. Hoe gaat het nu, welke producten gebruik ik, mijn nieuwste ontdekking en ik geef antwoord op de meest gestelde vragen…

Mijn routine

Toen ik begon met de Curly Girl Methode, kocht ik de producten die mij op dat moment geschikt leken voor mijn haar. Inmiddels heb ik alweer wat andere dingen geprobeerd en weet ik steeds beter wat wel en niet werkt. Op dit moment gebruik ik Garnier Milde Haver als co-wash en als leave-in. Soms wissel ik af met de leave-in van Novex, deze bevat geen proteïne en Garnier wel. De leave-in kam ik door mijn haar met een afro kam. Ik knijp ondersteboven het meeste water uit mijn krullen en pak vervolgens een hydrofiele doek om het meeste water uit mijn haar te knijpen. Dan verdeel ik wat glijmiddel door mijn haar en vervolgens flink wat gel. Ik gebruik de grote gele pot van Europrofit van Kruidvat. Dan föhn ik mijn haar voor 50% droog met een diffuser. Mijn haar heeft lang nodig om te drogen, pas na zo’n drie uur is het helemaal droog. Dan knijp ik de hard geworden gel met mijn handen eruit en ik ben klaar. Het lijkt heel veel werk nu, maar het wassen kost net zoveel tijd als met elke andere (niet cg) shampoo en ook het stylen kost echt niet meer tijd dan voordat ik deze methode deed.

Extra verwennerij

Ik probeer om een keer per week mijn haar te verwennen met een haarmasker. Ik heb een masker met proteïne, van Revuele (met de rode letters). Mijn haar vindt deze heel erg fijn! Ik gebruik deze na de co-wash of na het wassen met een shampoo (ongeveer een keer per maand, Dr. Organic maar die vind ik niet zo fijn dus als die op is wil ik gaan wassen met de babyshampoo van Lidl). Dat masker laat ik dan een uur intrekken voordat ik het weer uitspoel. Vervolgens style ik het verder zoals gebruikelijk.

Dag 2 (en 3 en 4)

Op wasdag zit mijn haar altijd mooi. Dan heb ik volume, weinig tot geen pluis en krullen de krullen nog mooi. Maar na het slapen viel er meestal weinig van te maken. Omdat ik niet elke dag zin en tijd heb om te refreshen, droeg ik het vaak vast vanaf dag 2. Maar sinds een week slaap ik met een satijnen kussensloop en dat scheelt zo ontzettend veel! Als ik ga liggen dan doe ik mijn haar naar boven (zodat ik dus niet op mijn krullen lig) en de dag erna kan ik soms gewoon weer mijn haar los dragen zonder er verder iets mee te doen! Dat had ik eerder nooit! Dus mede-krullies, ren naar Kruidvat voor een satijnen kussensloop, dat scheelt dus echt enorm.

curly girl

Jullie vragen:

Is het veel werk? of Kost het veel tijd? Nee, het kost net zoveel tijd als elke andere manier van stylen. Je moet je haar sowieso af en toe wassen, dus dat kost geen extra tijd. Het kost alleen even wat tijd om je goed in te lezen en de producten (en je haar) te leren kennen. Maar het is echt de moeite waard en je krijgt er steeds meer plezier in, omdat je zo duidelijk verschil merkt. Het enige “nadeel” vind ik dat ik heel lang met nat ogend haar rondloop, maar dat komt doordat mijn haar heel langzaam droogt, dus als ik ’s ochtends om 08.00 uur een afspraak heb dan kom ik of met nat haar aan of ik moet zorgen dat ik het de dag van tevoren heb gewassen. Maar verder kost het echt niet meer tijd of moeite dan welke andere methode ook.

Hoe voorkom ik dat mijn krullen uitzakken? Dat is een kwestie van uitproberen en kijken wat bij jouw haar past. In principe zorgt de gel ervoor dat je krullen in model blijven en niet uitzakken, maar als je teveel producten (voor de gel) hebt gebruikt dan kan het juist weer te zwaar worden waardoor het wel uitzakt. Overigens schijnt lijnzaadgel ook goed te werken, maar dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd. Maar ik zou zeggen probeer eerst eens wat minder product te gebruiken, waarschijnlijk scheelt dat al. En een goede (krullen)knipbeurt doet ook al veel!

Hoe ontdek ik welk type haar ik heb? Dat is een kwestie van even goed testen. Je kan voor de testjes hier of op de Curly Girl Facebookpagina kijken. Neem hier echt even de tijd voor, want het kan veel verschil maken als je de verkeerde producten gebruikt omdat je jouw eigen haareigenschappen niet goed kent.

Mijn haar blijft erg droog, wat kan ik daar tegen doen? Neem echt een keer per week uitgebreid de tijd voor een masker. Laat het masker echt een uur intrekken (eventueel met een heat cap). Daarnaast is het ook zinvol om te kijken of je wel echt de goede producten gebruikt. Misschien heb je wel minder proteïne nodig dan je denkt. Ook is het belangrijk om een echte goede, voedende leave-in te gebruiken

Wat zijn een fijne leave-in en olie? Ook dit ligt er dus ontzettend aan welk haartype je hebt. Ik gebruik zelf geen olie (houd er niet van en mijn haar heeft het volgens mij niet nodig) maar gebruik Garnier Milde Haver of Novex als leave-in. Mijn zus zweert bijvoorbeeld weer bij het kokosboost masker van Andrelon als leave-in, dus dit is echt een kwestie van proberen en experimenteren. Als ik door mijn producten heen ben wil ik de Dehab lijn gaan proberen, daar heb ik veel goede verhalen over gehoord.

Hoe en hoe vaak doe jij een fresh up? Niet zo vaak. Als ik mijn haar refresh dan heb ik wel mooie krullen, maar ik houd niet zo van build op (opeenstapeling van producten) en daarnaast ben ik er vaak ook te lui voor. Een klem is dan makkelijker haha. Maar ik was mijn haar ongeveer 2 keer per week (met conditioner dus) en tussendoor doe ik of een refresh of een klem in mijn haar.

Hoe refresh jij jouw haar? Ik douche elke dag, dus bij een refresh ga ik gewoon onder de douche en dan ga ik op mijn kop hangen. Ik knijp mijn krullen dan weer helemaal nat (vergeet ook de krullen bovenaan niet) en knijp er weer een klein beetje leave-in in. Vervolgens gebruik ik weer gel en dan föhn ik ze weer met de diffuser. Dus eigenlijk style ik ze dan hetzelfde als op een wasdag.

Wauw, een heel verhaal is het geworden haha. Hopelijk heb je iets aan mijn spreekbeurt gehad. Binnenkort zal ik eens kijken of ik een simpel stappenplan kan schrijven hoe je het makkelijkste jouw haareigenschappen kunt ontdekken. En mocht je nog vragen hebben over de Curly Girl Methode, laat het me weten in de comments en ik kom erop terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.