Mijn haarroutine van dit moment

curly girl methode

Als ik een schatting zou moeten moeten maken, dan denk ik dat ik per dag gemiddeld een uur bezig ben met het beantwoorden van Curly Girl gerelateerde vragen. Een veelgestelde vraag is wat mijn routine is. Tijd om daar eens wat uitgebreider op in te gaan…

CURLY GIRL METHODE

Inmiddels verzorg ik mijn haar nu ruim twee jaar volgens de Curly Girl Methode, een manier om natuurlijk krullend haar te verzorgen. Je laat bepaalde ingrediënten van haarproducten achterwege en hierdoor wordt je haar sterker en krijgt het zijn natuurlijke glans en krul terug. Je bepaalt eerst je haareigenschappen en gaat vanuit dat punt kijken welke producten er bij jouw haar passen. Zo heb ik krultype 2C/3A, hoge elasticiteit, hoge porositeit, medium dikte en medium dichtheid.

TOEN IK BEGON

Toen ik begon met deze methode gebruikte ik alleen budgetproducten die ik gewoon bij Kruidvat kocht, later ging ik wat luxere producten uitproberen en inmiddels heb ik een fijne routine die voor mij goed werkt. Ik ben overigens niet iemand die blijft testen wat mijn haar nodig heeft. Ik ga volledig op mijn gevoel af. Voelt het wat stugger? Dan wordt het een masker zonder proteïne, voelt het (te) zacht of is het net geblondeerd? Dan een masker met. Het kan zomaar zijn dat die routine over twee maanden weer anders is, mijn haar blijft namelijk ook veranderen, maar op dit moment is dit mijn favoriete routine:

WASSEN

Eén keer per week was ik mijn haar met een cg shampoo. Ik deed dat eerst met een shampoo die later niet meer CG bleek te zijn, aaaaahhhh! Dus nu gebruik ik de Ecru shampoo. Ik heb ook nog een shampoo van dr. Organic staan maar ik merk dat ik die minder graag pak. Soms, wanneer ik heel veel zin en tijd heb, doe ik een ACV rinse in plaats van het te wassen met shampoo en dat vind ik ook altijd heerlijk. Na de shampoo of de AVC rinse laat ik de Elvive Full Resist Power mask (met proteïne) of Garnier Loving Blends Yoghurt Masker (zonder proteïne) intrekken. Ik kam het masker even goed door met een afrokam, doe het dan in een knotje, badmuts er overheen en dan draai ik een handdoek om mijn hoofd. Na ongeveer een uur, spoel ik het masker goed uit en ga ik verder met leave in.

CO-WASH

Ook co-wash ik mijn haar één keer per week. Ik gebruik daar een gewone conditioner voor, de Garnier Milde Haver (met proteïne). Voor mij werkt deze nog steeds prima. Na de co-wash gebruik ik geen deepco meer, maar ga ik na het uitspoelen direct verder met de leave in en de rest.

haarroutine curly girl

SQUISH TO CONDISH

Als ik het masker uit heb gespoeld, doe ik de Extra Loving Leave in Conditioner van Pretty Curly Girl (zonder proteïne) in mijn haar, echt maar een beetje. Dit kam ik met mijn vingers er doorheen. Vervolgens ga ik ondersteboven hangen en knijp ik de krullen er weer lekker in (squish to condish). Ik gooi mijn hoofd naar links en daarna naar rechts en squish aan beide kanten lekker veel. Daarna doe ik een ruime badmuts op (die van Casa zijn fijn), zodat ik nog even mijn lijf af kan spoelen onder de douche (er zit altijd wel wat leave in op mijn rug namelijk) en dan droog ik mezelf af.

DE STYLING

Na het afdrogen ga ik ondersteboven boven de badkuip hangen en doe ik de badmuts af. Ik doe wat pompjes Kruidvat glijmiddel (blauwe flesje) in mijn handen en knijp dat wederom lekker in mijn haar. Soms, wanneer mijn haar heel droog is vervang ik deze door een paar druppeltjes Jojoba olie. Hiermee seal je de leave in als het ware in je haar en dat gaat pluis tegen. Daarna pak ik Magical Falxseedgel van Pretty Curly Girl erbij en dat verdeel ik over mijn handen. Ik gooi mijn hoofd naar links en knijp de gel in mijn haar. Dan doe ik hetzelfde aan de rechterkant. Tot slot ga ik weer ondersteboven hangen en blijf ik flink knijpen. Vervolgens pak ik een oud t-shirt (een hydrofiel doek kan ook) en knijp ik het overtollige water wat verder uit mijn haar.

wash now, style later

FÖHNEN

Tot slot föhn ik mijn haar met een diffuser. Ik gooi eerst weer mijn hoofd naar links en houd steeds de diffuser enkele seconden op dezelfde plek. Na een paar minuten wissel ik van kant en ik eindig ondersteboven. Een filmpje hiervaan staat al maanden op de planning, hopelijk volgt deze zo snel mogelijk. Na het föhnen is mijn haar nog niet volledig droog, daar heb ik het geduld niet voor, dus de rest laat ik aan de lucht drogen. Na enkele uren is het helemaal droog en dan knijp ik de cast uit mijn haar. Cast is het harde laagje dat om mijn haar ligt van de gel. Dit knijpen heet “scrunch out the crunch”. Als de cast eruit is hang ik nog even ondersteboven boven het bad en om wat extra volume te creëren ga ik een paar keer met mijn vingertoppen over mijn hoofdhuid heen. Even headbangen en klaar ben ik ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.