Wash now, style later – ’s Avonds je haar wassen als Curly Girl

wash now style later

Voor Curly Girls is het wassen van je haar iets dat zorgvuldig ingepland moet worden. Het wassen zelf kost namelijk al wat tijd, en dan hebben we het nog niet eens over het stylen en drogen. Soms heb je die tijd even niet en komt het gewoon net wat beter uit als je ’s avonds je haar wast en het de volgende ochtend pas styled. Maar hoe? Met de wash now, style later techniek…

Krullen kosten tijd

Het is je vast niet ontgaan dat ik redelijk wat tijd besteed aan mijn haar. Alle krullenbollen zijn het ongetwijfeld met me eens dat we ook eigenlijk niet anders kunnen. Willen we dat onze krullen er goed uitzien, dan moeten we ze goed verzorgen anders lopen we erbij met een ontplofte bos stro op ons hoofd. Nou zijn er heel wat theorieën over hoe vaak je je haar wel of niet “mag” wassen als je de Curly Girl Methode volgt, maar ik trek daarin eigenlijk een beetje mijn eigen plan. Ik vind het namelijk wel zo fris om mijn haar na het sporten te wassen, waardoor ik mijn haar vaker was dan eigenlijk geadviseerd wordt.

Co-wash of wassen met een shampoo

Nou kies ik er de ene keer voor om mijn haar te co-washen en de andere keer om het wel echt met een shampoo te wassen. Co-wash kost minder tijd en shampoo doe ik eigenlijk alleen als ik direct na het wassen tijd heb om een haarmasker in te laten trekken. Voor “wash now, style later” maakt het niet uit welke methode je kiest. Ik zal ze nu niet beiden toelichten, want dan dwaal ik af en wordt dit artikel veel te lang, maar mocht er behoefte zijn aan een artikel over de verschillen tussen deze twee dan laat het me weten!

Wash now, style later

Wanneer je je haar hebt gewassen zorg je ervoor dat het goed is uitgespoeld. Vervolgens breng je leave in aan in je haar, dit verdeel je eventueel nog met een afrokam. Knijp de krullen er eventueel weer lekker in voordat je er een microvezel-, of hydrofielhanddoek bij pakt. Hiermee knijp je vervolgens je krullen handdoekdroog. Dit doe je door ondersteboven te hangen, een soort kommetje te maken met je handen (met daar overheen dus de handdoek), je haar naar de hoofdhuid toe te bewegen en bovenaan weer even lekker te knijpen. Deze beweging blijf je herhalen totdat je haar handdoekdroog is. Heb je hier helemaal geen zin in, dan kan je er ook voor kiezen om een (hydrofiele) plopdoek te gebruiken. Je legt de doek open en gaat er boven hangen. Met de knoopjes sluit je de doek om je hoofd heen en de lange kanten van de doek bind je om je hoofd heen. Je kunt de doek zo lang laten zitten als je wilt om nog meer tijd te besparen!

Slapen met droog haar

Voor je hoofdhuid is het beter om met droog haar te gaan slapen, dus je kunt ervoor kiezen om hierna in ieder geval je hoofdhuid droog te föhnen. Zelf heb ik meestal nog wel de tijd om mijn haar aan de lucht te laten drogen voordat ik naar bed ga, dus ik skip de föhn. Omdat er verder geen product in je haar zit, droogt het veel sneller dus dat scheelt. Laat het wel los hangen tijdens het drogen, ook dat scheelt weer droogtijd. Wanneer je haar droog is, of in ieder geval, voldoende droog is, ga je lekker naar bed.

volume in krullen

De volgende ochtend

De volgende ochtend heb je waarschijnlijk een prachtig kapsel 😉 Zoals mijn jongste dochter dan zegt “mama je ziet er gek uit” haha. Omdat ik ’s ochtends sowieso onder de douche ga, spoel ik mijn haar vervolgens onder de douche weer helemaal uit, mocht je niet meer onder de douche gaan dan kan je het natuurlijk ook gewoon boven de wasbak uitspoelen. Ik zorg ervoor dat mijn haar echt weer doorweekt is, alsof ik het net heb gewassen. Vervolgens breng ik opnieuw leave in aan. Je kunt er ook voor kiezen om je haar niet uit te spoelen en het gewoon weer helemaal nat te maken met een vernevelaar. Dan laat je dus de leave in van de avond ervoor gewoon zitten.

Je normale routine

Eigenlijk ga je vanaf hier verder met je normale routine. Voor mij is dat dus, leave in doorkammen – squish to condish – wet plop – nat maken – glijmiddel – gel aanbrengen – squish squish squish – diffusen – laatste beetje laten drogen aan de lucht – als het 100 % droog is scrunch out the crunch.

In het kort

 1. Was je haar met een conditioner (of een echte co-wash) en spoel uit
 2. Verdeel leave in over je haar (eventueel squish to condish)
 3. Laat je haar (aan de lucht) drogen en ga naar bed
 4. Spoel de volgende ochtend je haar weer helemaal uit
 5. Breng opnieuw leave in aan
 6. Vervolg je normale routine

Of

 1. Was je haar met een cg vriendelijke shampoo
 2. Verdeel een voedend masker over je haar en laat dit intrekken
 3. Spoel het masker uit
 4. Verdeel leave in over je haar (eventueel squish to condish)
 5. Laat je haar (aan de lucht) drogen en ga naar bed
 6. Spoel de volgende ochtend je haar weer helemaal uit
 7. Breng opnieuw leave in aan
 8. Vervolg je normale routine

Of

 1. Was je haar (cg shampoo + masker, of co-wash, of conditioner)
 2. Verdeel leave in over je haar (eventueel squish to condish)
 3. Laat je haar (aan de lucht) drogen en ga naar bed
 4. Spray de volgende ochtend je haar weer goed nat
 5. Vervolg je normale routine

Hopelijk werkt de ‘wash now, style later’ techniek voor jou net zo goed als voor mij. Het maakt het plannen van wasdag voor mij in ieder geval een stuk makkelijker. Heel veel succes ermee!

Lees ook: Mijn krullen essentials

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.