Angelique: Met de kinderen op wereldreis

Ongeveer 2 maanden geleden las ik in een groep op Facebook een oproep van iemand die met haar kinderen op wereldreis wilde gaan in de meivakantie. Natuurlijk geen echte wereldreis, maar een reis langs zelf gekozen landen. Zij vroeg tips voor leuke activiteiten die zij kon doen. Direct stroomde mijn hoofd over met leuke ideeën, die ik uiteraard ook met haar heb gedeeld. En ik vond het zo leuk dat ik op een eigen wereldreis ben geweest met mijn kinderen…

Allereerst had ik even gepolst of Jonah en Logan het wel leuk zouden vinden. Ze waren erg enthousiast, dus de volgende stap was bedenken welke landen wij zouden kiezen. Ze mochten beiden 3 landen kiezen en ik zou de laatste keuze hebben. Uiteindelijk kwamen wij op Amerika, Rusland, Mexico, Italië, Australië, Japan en Suriname.

Daarna gingen we samen bedenken welke activiteiten rondom deze landen wilden doen. Het leukste en lekkerste was een gerecht maken van dat land. Ik zou informatie opzoeken over de geschiedenis, we wilden iets op tv kijken wat met dat land te maken heeft, we gingen een sport of dans van dat land beoefenen, de vlag stoepkrijten, iets van de taal leren, een collage maken van typerende plaatjes van dat land en een spelletje “waar of niet waar”.

In de weken die volgden maakte ik een programma voor ieder land. Ik bedacht welke recepten wij konden maken, welke films/documentaires wij konden bekijken, welke sport of dans wij konden beoefenen en waar wij wat zinnetjes van die bepaalde taal konden leren. Uiteindelijk was het dan zover en de kinderen hadden er zin in.

Wij begonnen met Amerika. We dansten de Jitterbug strole, we keken 12 Years a slave en ik heb hen wat verteld over de slavernij. ’s Avonds aten wij Cheeseburgers, patatjes met Amerikaanse saus en als toetjes smores (wat is dat lekker zeg!).

Het volgende land was Rusland. Wij keken Anastasia waarbij ik hen heb verteld hoe de echte geschiedenis omtrent de Romanovs is verlopen, we keken hoe de Kalinka werd gedanst (dat kan je niet zomaar even nadoen) en we hebben geprobeerd Russische woordjes en zinnetjes na te zeggen. Dat is lastiger dan je denkt, al zou ik het wel eens echt willen leren. ‘s avonds aten wij Pierogi gevuld met groenten, wat nu Jonah d’r favoriete nieuwe gerecht is.

Daarna was Mexico aan de beurt. We keken een van mijn favoriete Disney films “Coco”, ik schminkte Logan als een Dia de los muertes skelet, ik legde hen uit waar die traditie vandaan kwam, we bekeken de Jarabe tapatio (Mexicaanse hoedendans) en we aten enchiladas met groenten. Dat gerecht vonden ze helaas niet zo lekker.

Suriname was het volgende land. We bekeken de dans Awasa, oefenden ons Sranantongo, keken “Tuintje in mijn hart” en bestelden Roti, bakabana en bara. Dit was ook de dag dat Paul en ik 6 jaar samen waren en aangezien ik gek ben op Roti maar het eigenlijk nooit eet hadden we de landen even door elkaar gehusseld.

Het laatste land wat wij hebben behandeld was Australie. Ik maakte Lamingtons, een soort chocolade cakejes, en we keken een filmpje over aboriginals. Verder kwamen we helaas niet, want er stonden vriendjes en vriendinnetjes aan de deur. Vlak voor de meivakantie hier begon kregen we namelijk te horen dat kinderen wel weer contact met elkaar mochten hebben. Dus ons programma verliep even wat anders, want ik vond het belangrijker dat ze weer contact hadden met hun leeftijdsgenootjes.

Van Japan hebben we wel groententempura gegeten met zoete aardappelfriet, maar de rest moeten wij nog een keer doen. Dus van die beide landen hebben de kinderen nog wat tegoed. En een aantal activiteiten hebben we sowieso geschrapt, omdat het best een vol programma is.

Dus wellicht is dit nog wel een leuke activiteit om te doen in de zomervakantie mochten jullie niet weggaan. Of gewoon een keer in een weekend. Plezier gegarandeerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.