Jelske: Opgroeien in de perfecte wereld

Vóórleven / Opvoeding, een dagelijkse bezigheid als ouder. Althans dat gun ik alle kinderen toe. Toch drijft het mij soms wel eens tot wanhoop, niet zozeer mijn vóórleven / opvoeding, maar wel de buitenwereld waarin onze kinderen opgroeien. Ik weet zeker dat alle ouders mij snappen wanneer ik vertel dat onze, naar mijn mening welopgevoede, nakomeling ineens met bizarre nieuwe woorden thuis kwam na de eerste week basisschool. En dan bedoel ik niet van die geniale woorden die ik niet kan uitspreken. Nee, van die woorden die je hoopte (dream on dream on…) nooit te horen zou krijgen bij jouw kleine versie in de leeftijd 2 – 20 jaar 😉 Missie na 1 week basisschool mislukt…

Om vervolgens na een aantal weken te merken dat kleuters echt héél gemeen kunnen zijn. Maar dan ook écht! Maar ouders net zo goed. Hoe ingewikkeld zijn speelafspraakjes? Wij leren onze kinderen om zelfstandig te zijn en zelf afspraakjes te maken, met als gevolg dat er ineens 3 kinderen kwamen spelen, puur omdat je kind dit maar mooi zelf geregeld heeft. Of nog erger, een ouder boos wordt op jouw kind ( je leest het goed!), omdat jouw mini-you aangaf liever naar huis te gaan in plaats van te spelen. Terwijl ik vol verwondering stond te aanschouwen hoe dapper en knap ze aangaf dat haar grens bereikt was voor die dag, terwijl een ouder haar op datzelfde moment terecht wees…

Wat een geluk dat wij als mens zo’n elastisch brein bezitten, zodat ik als ouder elke dag weer met die heerlijke dilemma’s ‘hoe leer ik mijn kind (en mijzelf ook regelmatig) omgaan met deze lastige situaties uit de buitenwereld’. Hoe kan ik een wereld begrijpelijk maken die ik zelf regelmatig niet begrijp.

Een tijdje geleden zag ik een programma dat over uiterlijk en geluk ging, waarbij ik van de ene in de andere verbazing viel. Borstvergrotingen, bilvergrotingen, schaamlipcorrecties, een bleekje hier en daar, vet wegzuigen, vet verplaatsten maakt niet uit waarheen… alles kan tegenwoordig. Ik probeer deze niet-medische ingrepen allemaal te begrijpen, maar om eerlijk te zijn lukt mij dit nog niet zo goed. Wellicht als bij mij de tekenen ‘van ouder worden’ duidelijker te zien zijn… dan beloof ik hierop terug te komen.

Maar wat mij het meest is bijgebleven van dat programma is de botoxcultuur. Taboe of geen taboe, of je het doet of niet, man of vrouw, dat maakt mij allemaal niets uit, ik zal iedereen even tof vinden.
Toch was ik in shock, toen daar twee dames van 21 jaar naar binnen liepen en in geuren en kleuren vertelden dat ze daar een aantal keren per jaar hun rimpels op wilde laten spuiten. Ik viel zowat van de bank! Rimpels? Jullie? In jullie vorige leven misschien!

Mijn derde gedachten was; is dit de norm van ‘geaccepteerd’ worden? Wat zal dit voor onze kinderen aan dilemma’s gaan brengen. Of zijn deze er onbewust al?

Uiterlijk vind ik tot op zekere hoogte belangrijk, maar ik merk dat het mij stoort dat ik mijzelf moet veranderen voor anderen die de norm gezet hebben en mij het gevoel geven dat ik dus niet goed ben zoals ik ben.

Hoe leer ik mijn kinderen over een wereld die ik niet begrijp, maar die blijkbaar wel de norm is geworden. De ‘perfecte wereld’ waarin ze waarschijnlijk niet buiten geplaatst willen worden? Hoe begeleid ik ze daar in als alle beelden in hun omgeving anders zijn dan MIJN wereld? Hoe zorg ik ervoor dat ze zichzelf blijven en ze zich accepteren zoals ze zijn. Hoe leg ik uit als hun lichaam anders is dan dat wat ze overal zien? Waarom kunnen we niet gewoon zijn zoals we zijn? Elkaar accepteren en prijzen zoals we zijn? Trots zijn op wie we zijn? Elkaar liefhebben zoals we zijn? Elkaar perfect vinden omdat we uniek zijn?

Waarom?

Heb jij de bizarre bevestigende foto al gezien van deze blog? Op zoek naar een passende foto, ik unsplash ‘old woman’ en wat is het resultaat? Vrouwen die 10 jaar jonger zijn dan deze dus blijkbaar oude vrouw, ik. Dus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.