Stress voor het kerstdiner op school? Niet doen!

“Ja maar mama, je moet iets maken hoor, niet kopen”. Afgelopen week hoorde ik een kind dit zeggen tegen een ouder. Spontaan kreeg moeder het heet en ik zag haar drukke agenda in gedachten passeren. Maar lieve moeders, maak het jezelf toch niet zo moeilijk!

Vorige week woensdag was het zover. Voor de eerste keer was ik niet diegene die de kerstboom met de gevreesde ballen voor het kerstdiner ophing, maar was ik de moeder die een kerstbal mocht uitkiezen. Bij Aukje op school hebben ze geen kerstdiner, maar een kerstontbijt en in gedachten kwamen de mooiste hapjes voorbij die ik zou kunnen maken. Na even na te hebben nagedacht, kwam ik tot de ontdekking dat ik op donderdag gewoon moet werken, en dus niet alle tijd heb om voor schooltijd een culinair hoogstandje te maken. Shit. Wat nu?

Ik vroeg aan Aukje wat ze wilde meenemen naar het kerstontbijt. Aukje is geen hele makkelijke eter, en zo’n ontbijt is natuurlijk nieuw voor haar dus op die vraag kon ze geen antwoord geven. Ik wilde bijna Pinterest openen toen iets in mij zei dat ik het mezelf niet zo moeilijk moest maken. Wat vindt Aukje lekker? Het is namelijk wel zo leuk als Aukje iets meeneemt wat ze zelf ook lekker vindt. Ik keek nog eens naar de boom en zag dat er nog nergens iets met fruit op stond. Mooi! Ik zou fruitspiesen maken!

Als we zelf kerstdiner op school hebben, zijn de fruitspiesen altijd al snel op. Bijna alle kinderen lusten fruit, maar nog belangrijker, Aukje lust graag fruit. En omdat Aukje nogal een lastige eter is, zit de kans er dik in dat er bij het kerstontbijt al genoeg aanwezig is wat ze niet lekker zal vinden. Dus alle prachtige sandwiches, mooie kerstquiches, gevulde eieren, wraps of wat dan ook zijn niet aan Aukje besteed. Wel zo fijn als ze dan op zijn minst haar eigen fruitspiesjes kan eten.

Dus wat heb ik gedaan? Ik ben naar de Action gegaan, heb prikkers gekocht met gouden sterren, glitter engeltjes en gouden kerstbomen op het einde. Woensdagavond prik ik overal wat druifjes en stukjes mandarijn aan en ik heb een dolgelukkig kind. En hopelijk ook een dolgelukkige klas 😉 Want ondanks dat er wel honderden verschillende blogs zijn met de lekkerste en leukste hapjes voor het kerstdiner op school, vinden de kinderen die culinaire hoogstandjes niet perse lekkerder hoor. Voor hen hoeft het vaak niet zo spannend.

Wat ik hiermee dus eigenlijk wil zeggen is dat we het onszelf niet zo moeilijk hoeven te maken. Koop een zak poffertjes, even in de magnetron, wat poedersuiker erover en de kinderen vinden het geweldig. Of steek met een koekjesvorm leuke kerstboompjes uit ontbijtkoek en de kinderen zijn trots op hun hapjes. En daar gaat het uiteindelijk toch om? Dat de kinderen iets lekkers hebben, en niet om welke ouder het langste in de keuken heeft staan zweten. Want heel eerlijk, meestal worden de moeilijkste creaties toch het minste gepakt (deze juf spreekt uit ervaring 😉 ).

Succes allemaal! 😉

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?Kerstdiner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.