3 belangrijke tips tegen examenstress *

tips tegen examenstress

Examenperiodes zijn voor veel studenten een stressvolle tijd. De druk om goed te presteren en de hoeveelheid leerstof die verwerkt moet worden, kunnen leiden tot examenstress. Gelukkig zijn er manieren om deze stress te verminderen en met meer zelfvertrouwen de examens tegemoet te gaan. In dit artikel delen we 3 belangrijke tips tegen examenstress.

Maak een goede planning

Een van de belangrijkste oorzaken van examenstress is het gevoel van overweldiging door de hoeveelheid leerstof die nog geleerd moet worden. Een goede planning kan helpen om deze stress te verminderen. Begin op tijd met het maken van een overzicht van alle onderwerpen die je moet leren en verdeel deze over de beschikbare tijd tot aan het examen.

Een handige manier om je planning in te delen is door gebruik te maken van een examen samenvatting. Hierin kun je de belangrijkste punten per onderwerp opschrijven en zo een overzichtelijk document creëren dat je makkelijk kunt raadplegen tijdens het studeren. Door je studiemateriaal op deze manier te structureren, voorkom je dat je op het laatste moment nog alles moet doornemen en verklein je de kans op examenstress.

Vermijd procrastinatie

Een andere veel voorkomende reden van examenstress is procrastinatie, oftewel het uitstellen van het studeren tot het laatste moment. Het is verleidelijk om jezelf steeds af te leiden met andere activiteiten, maar uiteindelijk zul je merken dat dit alleen maar bijdraagt aan je stressniveau.

Probeer daarom bewust te plannen wanneer je gaat studeren en zorg voor een rustige en opgeruimde studieomgeving. Zet je telefoon op stil, sluit overbodige tabbladen op je computer en focus je volledig op de leerstof. Door deze afleidingen te vermijden en jezelf te dwingen om aan de slag te gaan, zul je merken dat je productiever bent en meer gedaan krijgt in minder tijd.

Zorg voor voldoende ontspanning

Naast het maken van een goede planning en het vermijden van procrastinatie, is het ook belangrijk om voldoende ontspanning in te bouwen tijdens de examenperiode. Door regelmatig pauzes te nemen en jezelf de tijd te gunnen om even te ontspannen, voorkom je dat je overbelast raakt en examenstress opbouwt.

Plan bijvoorbeeld korte pauzes in tussen je studiemomenten en maak gebruik van ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen of meditatie. Ga ook regelmatig naar buiten voor een frisse neus of maak een wandeling om je hoofd leeg te maken. Door deze momenten van ontspanning in te bouwen, geef je jezelf de ruimte om even los te komen van de examenstress en met nieuwe energie weer verder te gaan met studeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.