Speelgoed van het jaar 2022 – Stem en win!

speelgoed van het jaar verkiezing

Het wordt kouder en natter buiten en de winkels liggen alweer vol met pepernoten en chocoladeletters. Langzaam gaan we richting de decembermaand, een maand waarin veel kinderen vaak verwend worden met nieuw speelgoed. Maar hoe weet je nou welk speelgoed niet alleen leuk is, maar ook nog eens goed en veilig? Speelgoed van het jaar zocht het ook dit jaar weer uit!

Speelgoed van het jaar

Ieder jaar komt een vakkundige jury tijdens de zomervakantie bij elkaar, om maar liefst 156 stuks speelgoed uitgebreid te testen en te beoordelen. Dit jaar zijn hier maar liefst 46 winnaars uitgekomen, onderverdeeld in 15 categorieën. Deze 46 winnaars mogen met trots het keurmerk ‘Speelgoed van het Jaar‘ dragen, waardoor consumenten in één oogopslag kwalitatief goed en veilig speelgoed kunnen herkennen. Dit is tegenwoordig erg belangrijk, omdat er steeds meer namaak speelgoed wordt ontwikkeld dat helaas lang niet altijd goed en veilig is.

Goed speelgoed

Maar wat is nou goed speelgoed? Goed speelgoed is:

  • veilig & getest
  • origineel & geen namaak
  • kwalitatief & optimaal speelplezier biedend
  • zo duurzaam mogelijk
  • inclusief, ‘Goed Speelgoed’ sluit niemand uit

Stem en win!

Nu het werk van de vakjury erop zit, ben jij aan de beurt. Tot 28 oktober kan je stemmen op het speelgoed waarvan jij vind dat het de Gouden Publieksprijs moet winnen. Stem dus op jouw favoriete speelgoed en maak daarmee kans op mooie speelgoedprijzen! De winnaars worden bekend gemaakt tijdens het Nationale Speelgoed Gala op 8 november. Leuk extraatje, geef tijdens het stemmen ook vooral de naam van de school van je kind(eren) door, want de school met de meeste stemmers maakt kans om al het speelgoed te winnen.

De winnaars

Kinderspellen

Speelgoed van het jaar 2022

Peek-A-Zoo: Deze zoo-dieren spelen graag verstoppertje! Kan jij spotten waar deze ondeugende dieren zich verbergen? Kies een uitdaging en probeer de blokken te stapelen zoals op de speelkaart. Oefen taal en leer over kleuren, dieren en ruimtelijke concepten zoals op en onder of in en uit. Dit leerzame spel is gemaakt uit kwalitatief, duurzaam karton en is makkelijk op te bergen en overal met je mee te nemen. Meer informatie vind je hier.

Dodo: Red het ei van de dodo! Bovenop een berg heeft de dodo een ei uitgebroed, dat langzaam maar zeker van de berg afrolt. Alleen door bruggen te bouwen kun je het ei in goede banen leiden. Zoek de juiste onderdelen bij elkaar en zorg ervoor dat het ei in de boot aan de voet van de berg belandt. Dodo is een hilarisch familiespel, dat draait om snelheid, goede samenwerking en een ijzersterk geheugen. Meer informatie vind je hier.

Hoofd Bewaking: Hoofd Bewaking is vooral een grappig actiespel om samen met vrienden of het gezin te spelen. Een van de spelers is het Hoofd Bewaking. Hij/zij heeft een soort kap over zijn/haar hoofd en kan alleen een klein stukje van de omgeving zien door een periscoop die op willekeurige momenten open en dicht gaat. Je ziet dus steeds maar even een stukje van de omgeving. De andere spelers moeten allerlei voorwerpen stelen en naar de vluchtauto’s brengen. Het Hoofd Bewaking moet dat voorkomen door de dieven te betrappen. Het spel kan zowel binnenshuis als buitenshuis (tuin) gespeeld worden en zorgt ervoor dat de spelers lekker bewegen, moeten verstoppen of wegduiken voor de blik van het Hoofd Bewaking. Dat zorgt voor de nodige hilariteit. Meer informatie vind je hier.

Buitenspeelgoed

Speelgoed van het jaar 2022

X-Shot Skins Last Stand Dart Blaster Graffiti: Kies je Skin en ga de strijd aan met de X-Shot Last Stand! De Last Stand is een pump-action blaster met een roterende cilinder waar 14 pijltjes in passen. De Last Stand heeft slam-fire waardoor je deze pijltjes razendsnel weg kunt schieten. De veer is eenvoudig te spannen met de comfortabele pump-grip. Bovenop de blaster vind je een rail voor accessoires. Wordt geleverd inclusief 16 X-Shot pijltjes. Meer informatie vind je hier.

Les Papattes: In het uitdagende buitenspel Les Papattes kruip je in de huid van een dorstig dier dat water wil drinken in de rivier. Maar kijk uit! In de rivier zijn krokodillen die zich verstoppen. Zodra je wil gaan drinken kunnen ze je opeten! Gooi de pootafdrukken van de dieren zo dicht mogelijk bij het touw, wanneer je voorbij het touw gooit kom je in het gevarengebied met krokodillen terecht. Voor elke schijf die met de afbeelding van een pootafdruk naar boven terecht komt ontvang jij een punt. Meer informatie vind je hier.

De Dief: Wees voorzichtig! Er is een dief in de stad! Kies wie de dief is. Kijk goed naar alle waardevolle stukken voordat de dief er één steelt. Draai je om en dan weer terug…hoe goed is je geheugen? Weet jij wat er gestolen is? Wees de eerste die het zegt en win de ronde! Meer informatie vind je hier.

Bouw en constructie

Speelgoed van het jaar 2022

LEGO City Ruimteschip Verkenningsmissie op Mars: Laat kinderen kennismaken met een buitenaards leuke interactieve speelervaring waarbij zij de hoofdrol spelen in digitale avonturen en echte LEGO stenen gebruiken om spannende missies op het scherm te voltooien. Deze LEGO City Ruimteschip voor verkenningsmissies op Mars speelset bevat een cool missieruimteschip en een rover, plus 3 minifiguren, een robothond en een heleboel LEGO onderdelen om spannende uitdagingen in het verhaal mee op te lossen. Meer informatie vind je hier.

Gravitrax Power Starterset Launch: Met de elektronische GraviTrax Power Start en Finish elementen kan de speler via de controller met de track communiceren. Deze twee POWER elementen zijn radiografisch met elkaar verbonden. Wil je dat een nieuwe kogel moet beginnen zodra de vorige de Finish heeft bereikt? Geen probleem met de GraviTrax Power Starter Set Launch: Met deze Power set wordt de volgende kogel automatisch de baan op gestuurd! De Start en Finish actieblokjes kunnen elk maximaal 7 kogels bevatten. Meer informatie vind je hier.

Smartivity Pinball Machine: Bouw je eigen flipperkast! Houd de bal in het spel en pas op voor de poppers! Scoor maximale punten en daag je vrienden uit om je hoogste score te verbeteren. Leer spelenderwijs over hefbomen, beweging van energie en kracht. Dit bouwpakket maakt gebruikt van de STEAM-leermethode: Science, Technology, Engineering en Mathematics. Het bevat een eenvoudig, leeftijdsgebonden instructieboek met instructievideo’s: één stap per pagina, grote afbeeldingen en modulaire montage. Zo is er minimale betrokkenheid van volwassenen nodig. Meer informatie vind je hier.

Knutsel en creatief

Speelgoed van het jaar 2022

Origami 3D – Peacock: Bouw met deze Origami set een kleurrijke 3D pauw. Maak het mooiste papiersculptuur die je ooit hebt gezien! De doos bevat zeer gedetailleerde instructies die laten zien hoe het model moet worden gemonteerd. Daarnaast kun je de QR-code scannen op instructievideo’s te bekijken. De set bevat kant-en-klare snijvormen, met een duidelijk gemarkeerde buiglijn, die ook de richting aangeeft naar welke kant het papier gevouwen moet worden. De vorm bestaat uit 549 delen en kan zonder lijm worden samengevoegd tot een 3D sculptuur. Meer informatie vind je hier.

Doctor Squish Squishy Maker: Gebruik de Squishy Maker om je eigen squishies te maken – net als Doctor Squish! Gebruik de pomp op je Squishy Maker om je squishy op te blazen tot het formaat dat je wilt. Vul daarna je squishy met wat jij maar wilt! Gebruik de inhoud van de set of je eigen spulletjes om een awesome squishy te maken! Meer informatie vind je hier.

LEGO Dots – Eenhoorn Creative Gezinsset: Maak samen spelen nog leuker met de LEGO DOTS Eenhoorn creatieve gezinsset! Deze set is ontworpen voor kinderen en knutselfans vanaf 6 jaar en bevat 5 verschillende DOTS voorwerpen, waaronder 2 smalle armbanden, een bureaubakje in de vorm van een eenhoorn met een afneembaar deksel, een klein notitiebord en een slinger, plus een heleboel kleurrijke tegels en 3 sets alfabettegels om alles mee te versieren. Kinderen kunnen de verschillende speelgoeditems in elkaar zetten en talloze berichten en ontwerpen bedenken om zich op hun eigen manier te uiten. Meer informatie vind je hier.

Pluche

Speelgoed van het jaar 2022

Magic Mixies Magische ketel met echte mist: Mix je eigen toverdrankje met de Magic Mixies Magische ketel en ondek je eigen interactieve knuffelvriendje. De regenboogset bevat verschillende magische ingrediënten die je stap voor stap aan de ketel toe moet voegen. Voeg de kristallen edelsteen en de magische veer toe, de ketel geeft dan automatisch het signaal ’tik tik tik’ aan. Op dat moment moet je 3 keer met je toverstaf op de ketel tikken, hij zal de reageren met groen licht en geluiden. Ontdek hoe je Mixie met echte mist tevoorschijn komt! Meer informatie vind je hier.

Rainbocorns Puppycorn Rescue Surprise: Verras jezelf met de Rainbocorns Puppycorn Rescue Surprise Series 1! Knal het ei open om je Puppycorn-patiënt te vinden en meer dan 12 magische verrassingen! Wis het magische hart van Puppycorns om te onthullen waardoor je zieke puppy zich blauw voelt en gebruik vervolgens de genezende accessoires zoals verband en slijmspuiten om je Puppycorn weer gezond te maken. Meer informatie vind je hier.

Woezel en Pip Buurpoes Lopend en Pratend: Je eigen interactieve Buurpoes met geluid, een unieke speelervaring! Nu kun je echt spelen met jouw favoriete vriendje uit de Tovertuin! Aai haar over haar hoofdje of lijfje en ze begint te praten. Ze kan zelfs lopen en met haar staartje zwaaien. Speel, loop, lach en zing je met Buurpoes mee? Meer informatie vind je hier.

Voertuigen

Speelgoed van het jaar 2022

Exost RC Rhino Wave Amfibie Monstertruck: Deze stuntcar kan met grote snelheid zowel over allerlei terrein op het land racen als op het water. Als hij over de kop gaat rijdt hij gewoon door. Hij kan op zijn plek ronddraaien (360 graden spin). De stunt car wordt op afstand bestuurd met een controller. Leuk om binnen, maar vooral ook buiten, lekker door allerlei terrein te crossen met een of meer vriendjes. Vraagt concentratie, oog/handcoördinatie en reactievermogen. Meer informatie vind je hier.

Maisto Tech RC Red Bull RB15 #33 Max Verstappen Formule 1: De Red Bull Racing Car zal menig jonge en oudere fan van Max Verstappen erg aanspreken. De auto is mooi gedetailleerd uitgevoerd en kan radiografisch bestuurd worden. Leuk om met een ouder of vriend mee te racen op goed begaanbaar terrein. Leuk om samen te spelen. Vraagt concentratie, oog/handcoördinatie en reactievermogen. Meer informatie vind je hier.

Poppen

Speelgoed van het jaar 2022

Cry Babies Dressy Coney huilpop: Cry Babies Dressy Coney is een babypop schattige grote ogen. Wanneer je het speentje uit haar mond haalt gaat ze huilen: ze maakt huilgeluidjes en er vloeien tranen uit haar ogen. Als je haar troost en het speentje weer in haar mond stopt, dan stopt het huilen. Een pop om te verzorgen en knuffelen dus. Ze heeft ook kleren en schoentjes en haar, zodat je het haar kunt kammen en de pop aan en uit kunt kleden. Leuk om te verzorgen en fantasiespel mee te spelen. Meer informatie vind je hier.

L.O.L. Surprise! OMG Fashion Show Style Edition – Miss Frost: Bij deze LOL-surprise poppen staat de mode (fashion) centraal. De opvallende trendy outfits kunnen ook binnenstebuiten gedragen worden. Bij de pop worden allerlei accessoires geleverd die allemaal uitgepakt moeten worden. Dat zorgt voor ‘unboxing-plezier’: wat zit er allemaal in de doos? De vele mogelijkheden maken veel variatie mogelijk, waardoor er langdurig met de pop gespeeld kan worden. Leuk om samen met een vriendinnetje fantasiespel mee te spelen. Meer informatie vind je hier.

Gabby’s Magische Poppenhuis: Gabby’s poppenhuis heeft drie verdiepingen en een dak in de vorm van een poezenhoofd. Behalve Gabby en haar poes zitten er in het huis een lift, allerlei meubeltjes, sanitair, een glijbaan en een tent. Dat biedt veel mogelijkheden om alleen – of beter nog met zijn tweeën – fantasiespel te spelen. De kwaliteit van het poppenhuis is zeer goed, solide en biedt de mogelijkheid voor het netjes opbergen van de onderdelen. Meer informatie vind je hier.

Peuter

Speelgoed van het jaar 2022

Little Stars Badfontein met licht: De Little Stars Badfontein is een afgeplatte bol die je mee kunt nemen in bad. Als hij op het water drijft gaat hij draaien en sproeien er waterstraaltjes uit de bovenkant. Ook geeft hij verschillende kleuren licht. Het is een vrolijk speelgoedje dat in bad spelen extra leuk maakt. Daarmee kan het kinderen helpen om aan water en badderen te wennen. Meer informatie vind je hier.

My First Wobbly Cars: De Wobbly Cars zijn een soort tweewieler-autootjes met vrolijke ronde hoofdjes, die magnetisch aan elkaar geplakt kunnen worden tot een treintje van drie wagons. Ze kunnen met een magnetisch koord voortgetrokken worden en waggelen daarbij. Dat geeft een vrolijk geheel! Leuk voor jonge kinderen om mee te spelen en te bewegen. Het bevordert de fijne en grove motoriek en het evenwicht bij het lopen. De kennismaking met magnetisme zal door veel jonge kinderen als verrassend ervaren worden. Meer informatie vind je hier.

Play-Doh Super Colorful Café speelset: afeetje spelen: kinderen kunnen doen alsof ze hun eigen café runnen. Met de speelgoedkoffiemaker maken ze Play-Doh-koffie, -thee en andere kleurrijke nepdrankjes. De speelvariatie is bijzonder groot. Kinderen mixen en maken hun eigen creaties als drankjes, ijsjes, koekjes en koffie. De vele tangen, bordjes, kopjes en slagroomspuit helpen daarbij. De café-machine is stevig en bevat voldoende vormen voor lang speelplezier. Het verzinnen van eigen creaties bevordert de fantasie. In groepjes of alleen, dit speelset is optimaal speelplezier. Meer informatie vind je hier.

Duurzaam

Speelgoed van het jaar 2022

Ik leer Recyclen: Met Ik leer recyclen leren kinderen met behulp van een aantal spelletjes spelenderwijs … recyclen! Kinderen krijgen een aantal fiches met daarop de afbeeldingen van verpakkingen en voorwerpen die ze vervolgens in een van de zes recyclingvakjes van de doos moeten doen. Als ze klaar zijn kunnen ze aan de achterkant van de fiches zien of ze het goed hebben gedaan of niet. Het geheel ziet er kleurrijk uit en is gemaakt van gerecyclede materialen zonder onnodige verpakking. Een leuke manier om je (jonge) kinderen te leren om verantwoordelijk met het milieu om te gaan. Meer informatie vind je hier.

Wiltopia dierenverzorgingscentrum: Met dit dierenverzorgingsstation worden kinderen meegenomen naar de jungle, waar zieke dieren geholpen en verzorgd worden voor ze weer in de natuur worden losgelaten. Een mooie manier om kinderen iets te leren en te laten voelen over dierenbescherming in de natuur. Het verzorgingscentrum ziet er prachtig uit en heeft heel veel accessoires (poppetjes, dieren, een steiger, bootje, lift, hekken, vlinders, enz.). Mooie spullen om gevarieerd fantasiespel mee te spelen, in je eentje of met vriendjes. Bij de set hoort ook een app waar de kinderen informatie kunnen vinden over de dieren. Op deze manier is het spelen ook nog leerzaam. Alles is gemaakt van minimaal 80% gerecycled plastic. Meer informatie vind je hier.

Eco Create Decorate your Room: Deze speelset bevat allerlei materialen plus instructies om van wegwerpartikelen zoals flessen, melkverpakkingen, rolletjes en doosjes mooie, bruikbare voorwerpen of decoraties te maken (‘upcycling’). Het leert kinderen over het hergebruiken van spullen en laat hun mooie dingen maken van spullen die anders weggegooid worden. Leuk knutselplezier aan de ene kant en mooie eindproducten waar ze trots op kunnen zijn. Bevordert de fantasie en creativiteit en leert kinderen milieubewustzijn. Meer informatie vind je hier.

Wetenschap en educatie STEAM

Speelgoed van het jaar 2022

Het verhaal van Koning Schaak: Het verhaal van Koning Schaak is een leuke manier voor (ook jongere) kinderen om de regels van het schaken te leren. Dat gebeurt aan de hand van gekke verhalen en plaatjes. De verhalen wekken de interesse van het kind en verlagen de drempel om aan dit ‘moeilijke’spel te beginnen. Al luisterend of lezend en spelend leert het kind geleidelijk de regels die bij het schaken horen. Een leuke opzet die de motivatie van kinderen weet aan te boren. Heel leerzaam, natuurlijk! Schaken vraagt om concentratie, overzicht, planning en (lang) vooruit denken, strategisch inzicht, volgehouden aandacht, logisch en ruimtelijk denken en fantasie. Dat laatste komt bij dit spel ruim aan bod. Meer informatie vind je hier.

Elektronisch lab: Met het Electronisch Lab kunnen kinderen zelf hun electronische circuits bouwen. Dat gaat heel makkelijk met een soort blokjes die op een moederbord kunnen worden geklikt en met kabeltjes met elkaar verbonden worden. Zo kunnen allerlei schakelingen worden gebouwd met verschillende functies. Leuk om te bouwen en om het werkende resultaat te zien. De schakelingen worden gemaakt aan de hand van duidelijke voorbeelden. Een aantal modules kunnen de kinderen zelf in elkaar zetten, zodat ze ook een idee hebben wat er in de blokjes zit. Een leuke en laagdrempelige manier om te experimenteren en te leren over de wereld van de electronica. Dit speelgoed vraagt om concentratie, constructieve vaardigheden, logisch denken, probleemoplossend vermogen (als een schakeling verkeerd is gemaakt) en geeft een eerste inzicht in de electronica. Meer informatie vind je hier.

Mijn Interactieve Video Microscoop: Met deze interactieve videomicroscoop kunnen kinderen via filmpjes, plaatjes en teksten van alles te weten komen over de natuur en micro-organismen in het bijzonder. De informatie is afkomstig van BBC-series en staat garant voor kwaliteit. Kinderen kunnen een objectglas onder de lens van het microscoop leggen en vervolgens allerlei informatie over het onderwerp opzoeken en bekijken op het videoscherm van de microscoop. Daarnaast kunnen kinderen een aantal gerelateerde spelletjes spelen op het videoscherm of een quiz doen en eigen objecten bekijken en opslaan. Leuk voor kinderen die gefascineerd zijn door de (micro)natuur en daar alles over willen weten. Dit is vooral een manier om hier kennis over op te doen. Meer informatie vind je hier.

Actiefiguren

Speelgoed van het jaar 2022

Horse Club Sofia’s Beauties Beauty Salon: De paarden beauty salon is de droom van elk (jong) paardenmeisje/jongen. De beautysalon bestaat uit allerlei onderdelen en kan verbouwd worden. Er zitten twee paarden bij met lange manen en staart van ‘echt’ haar, dat geborsteld en versierd kan worden met clipjes.  Verder twee paardenmeiden en allerlei attributen die typisch horen bij de paardenwereld, zoals zadels, dekens en spullen om de paarden te verzorgen. Alle onderdelen zijn heel gedetailleerd en mooi uitgevoerd. Kinderen die gek zijn op paarden kunnen hier eindeloos mee spelen. Heel leuk voor fantasiespel in je eentje of met een vriendin en om je liefde voor paarden uit te kunnen leven. Meer informatie vind je hier.

Funko Pops!: De Funko poppen zijn typische collectibles, maar ook heel leuk voor fantasiespel met vriendjes. Mooi uitgevoerd met grote hoofden en ogen, sluiten ze goed aan bij de kinderwereld. Er zijn heel veel verschillende poppen, die o.a. allerlei beroemdheden uit de echte wereld of uit films weergeven. Leuk om samen avonturen uit films of games te spelen of uit het leven van de betreffende beroemdheid. Meer informatie vind je hier.

Pokémon Trainer Mission: Bij de Pokémon Mission Trainer ben je zelf de actiefiguur! Het doel van het spel is om missies uit te voeren waarbij je zoveel mogelijk Pokémon moet vangen. De gevangen Pokémon kun je op je trainerkaart bijhouden. De instructies krijg je van de Pokémon detector, een soort platte bol die je in je hand houdt. De detector vertelt je met aanwijzingen en lichtsignalen of je moet springen, kruipen, naar links of rechts moet of de detector moet schudden om de Pokémon te vangen. Kinderen kunnen op deze manier binnen- of buitenshuis lekker actief zijn. Leuk speelplezier dat aansluit bij de Pokémonrage. Motivatie om lekker bezig te zijn zal hier geen probleem zijn. Mooi alternatief voor schermenactiviteiten. Meer informatie vind je hier.

Kidult

Speelgoed van het jaar 2022

Lego Botanische Collectie – Orchidee: Met deze bouwset kun je zelf een orchidee namaken met bloemen, bladeren, luchtwortels en natuurlijk een vaas waar de orchidee in moet staan. Het maken vereist constructieve vaardigheid, gerichte en volgehouden aandacht, geduld en ruimtelijk inzicht. Geschikt vanaf het eind van de basisschool tot en met volwassenen. Bij kinderen met beperkt geduld is een stuk begeleiding door de ouders zeer wenselijk. Meer informatie vind je hier.

Beedz Art – Frida Kahlo 5000: Met dit strijkkralen-project voor gevorderden kun je een mooi portret van de kunstenares Frida Kahlo maken. De set bevat 5000 kralen en een instructieposter met de afbeelding op ware grootte. Het maken vereist constructieve vaardigheid, een goede fijne motoriek, gerichte en volgehouden aandacht, geduld en ruimtelijk inzicht. Geschikt vanaf het eind van de basisschool tot en met volwassenen. Bij kinderen met beperkt geduld is een stuk begeleiding door de ouders zeer wenselijk. Meer informatie vind je hier.

Rear mirror puzzel Verkeersdrukte: Een nieuw soort puzzel met extra moeilijkheidsgraad. Het voorbeeldplaatje laat een drukke verkeersweg zien zoals je die in je achteruitkijkspiegel zou zien. Vervolgens moet je de puzzel zo leggen als wanneer je rechtstreeks door de achterruit van de auto zou kijken. Bovendien kun je in de achteruitkijkspiegel de randen niet helemaal zien, dus die moet je dan proberend en logisch redenerend erbij bedenken. Leuk puzzelplezier met wat extra’s. Vereist ruimtelijk inzicht, overzicht, gerichte en volgehouden aandacht, oog voor details en logisch redeneren. Meer informatie vind je hier.

Familiespellen

Speelgoed van het jaar 2022

Stella: In dit creatieve spel is het de bedoeling dat je bij een woord afbeeldingen zoekt die associëren met dat woord. In dit spel is het niet van belang dat je alleen kijkt naar wat jij vindt, maar je moet je ook vooral kunnen inleven hoe andere spelers zullen denken. Kies je namelijk een afbeelding die niemand heeft gekozen, dan ga je daar geen punten mee krijgen in die ronde. Stella is een spel dat van de speler creativiteit vraagt en een goed inlevingsvermogen in de andere spelers. Het is in het Dixit universe gemaakt en daardoor kunnen de kaarten met de mooie afbeeldingen voor beide spellen gebruikt worden. Het spel vraagt inlevingsvermogen, fantasie en creativiteit, associatief vermogen en logisch redeneren. Meer informatie vind je hier.

Cross Clues: Dit compacte spel vergt echt wat van de hersens. Dit geldt zowel voor de speler die twee woorden aan elkaar koppelt, als voor de spelers die aan de hand van één woord de twee aan elkaar gekoppelde woorden moeten zien te vinden. In dit spel moeten de spelers creatief met woorden omgaan en ook goed kunnen reduceren. Het fijne van het spel is dat het handzaam is en makkelijk in elke koffer mee kan genomen worden op vakantie. Doordat de kaartjes dubbel bedrukt zijn aan zowel de voor- als de achterkant zijn er legio opties en zal het niet snel voorkomen dat er woord combinaties op tafel komen te liggen die al eerder zijn geweest. Het spel vraagt om creativiteit en het vermogen om woorden met elkaar te associëren. Meer informatie vind je hier.

Renature: Renature is een vakkundige puzzel op een bord waarbij je met dominostenen een tuin aanlegt om zo gebied te ‘veroveren’. De stenen zijn van mooie kwaliteit met mooie afbeeldingen. Er staan in totaal 10 verschillende dieren op en elke combinatie zit maar 1 keer in het spel. Het spel heeft simpele en heldere spelregels. Spelers die hetzelfde aantal punten hebben in een gebied worden uitgesloten voor het scoren en zo kan het gebeuren dat een derde speler er met de punten vandoor gaat. Het spel is ontworpen met een klassiek spelmechanisme, maar krijgt daardoor ook zijn elegantie. Speel je het met twee spelers, dan voelt het bijna schaakachtig aan, waarbij strategie en tactiek hand in hand gaan. Het spel vereist overzicht, planning en strategisch inzicht. Meer informatie vind je hier.

Familiespellen vanaf 10 jaar

Speelgoed van het jaar 2022

Click! The Great Wall: Dit is een kaartspel waar je aan de ene kant zelf heel erg bezig bent om je eigen compositie te fotograferen, maar anderzijds goed moet opletten dat een andere speler in jou beurt geen Click roept en daarmee net de kaarten voor je neus uit de muur weghaalt en daarmee punten maakt. Het spel heeft leuk vrolijk artwork en de Riksja met de vervelende toeristen geeft ook een leuke dimensie aan het spel, met een klein beetje memory. Het is namelijk handig als je onthoudt wat er onder de riksja voor kaart ligt, zodat wanneer hij vrijkomt, je misschien wel meteen Click kan roepen. Je bent dus ook tijdens de beurten van andere spelers actief. En met de actiekaarten probeer je het spel daarbij ook nog te beïnvloeden in jouw voordeel. Dit alles maakt Click! een heel leuk en gezellig spel om met elkaar te spelen. Meer informatie vind je hier.

Kudde Gedrag: Een echt party spel, waarbij je niet de enige wilt zijn met een afwijkend antwoord. Het spel heeft een snelle uitleg en speelt het leukst met veel spelers. Het gaat bij dit spel niet zozeer om het juiste antwoord, maar om het antwoord dat de meeste andere spelers zullen geven. Ben je als enige het buitenbeentje dan krijg je de roze koe en kan je geen punten meer scoren totdat een andere speler het buitenbeentje wordt. Goed inschatten wat je tegenspelers zullen opschrijven is voor dit spel van groot belang. Meer informatie vind je hier.

Robin Hood: Dit is een verhalend spel over één van de bekendste volkshelden en legendes van Engeland, Robin Hood. Je kruipt in de rol van Robin Hood of één van de andere bekende helden, bijvoorbeeld Maid Marian. Het spel is grafisch mooi ontworpen. Het spelbord beschikt over vakjes die omgedraaid kunnen worden waar het hele verhaal zich op afspeelt. De spelregels leer je spelenderwijs en dit maakt het spel zeer geschikt voor een brede groep vanaf jonge leeftijd. Het mooie gebonden boek waar je uit voorleest, maar dat je ook de spelregels vertelt, is goed en netjes afgewerkt. Als je stopt, berg je het op in de doos en kan je de volgende zo weer verder met het verhaal zonder daar veel voor moet doen. Een doos vol avonturen voor het hele gezin. Meer informatie vind je hier.

Kennerspellen

Speelgoed van het jaar 2022

Libertalia: Dit is het spel van Paolo Mori uit 2012 en heeft 10 jaar later een remake gekregen. De artwork en de spelregels zijn opgepoetst en er is een soloversie toegevoegd. De speler die op het eind van het spel de meeste dubloenen heeft, is de winnaar. Het spel is van voor tot achter helemaal verzorgd, zoals we gewend mogen zijn van Jamey Stegmaier. Het spelsysteem is zeer eenvoudig te leren door het duidelijke spelregelboekje. Alle spelers krijgen dezelfde kansen door dat ze allemaal met dezelfde karakters spelen in het spel. Het enige verschil is hoe en op wel moment iedere speler de karakters inzet. In dit spel moet je scherp zijn op welke strategie je met de karakter kaarten tactisch wilt uitvoeren. Ook moet je opletten op welke karakter kaarten welke speler al heeft gespeeld en welke nog in het spel zitten en je dus nog kan verwachten. Een goed geheugen zal je in dit spel dus helpen. Met een stukje bluf, list en bedrog zal je naar de overwinning komen. Hoe meer je dit spel speelt hoe meer diepgang dit spel krijgt. Prachtig gemaakt. Meer informatie vind je hier.

Turning Tides: Turning Tides een tactisch tweespeler spel waarbij je probeert het schip van je tegenstander in 3 zones kapot te schieten of zijn voltallige crew uit te schakelen. Het is spelkaart gedreven waarbij je goed moet opletten welke kaarten je tegenstander al heeft gespeeld. Of welk moment je ervoor kiest om juist niets te doen. Een spel waarbij de kansen net zo snel kunnen keren als de wind. Als de vroegere galjoenen varen de schepen zijwaarts langs elkaar heen. Vuur! Meer informatie vind je hier.

The Hunger: Spellen van Richard Garfield staan garant om te spelen met een breed publiek. The Hunger is daarin geen uitzondering. Het spel mag dan een morbide thema hebben maar het cartooneske artwork is leuk en maakt het luchtig. Het jagen op de mensen (trekken van kaarten) en het verteren ervan (het uit je hand gooien) past perfect bij het thema. Het spel is gemakkelijk te leren met genoeg spannende momenten om je bij de les te houden. En soms moet je het geluk een beetje pushen om je doel te halen. Als je op het eind maar het kasteel hebt weten te bereiken, want anders word je uitgesloten voor de punten. De keuzes en strategieën zijn zeer bevredigend en zullen je constant laten nadenken hoe je het een volgende keer beter zou kunnen spelen. Het is een leuk en goed doordacht spel met een donker thema, maar met genoeg keuzes om je tanden in te zetten. Meer informatie vind je hier.

Nieuwkomer aanmoedigingsprijs

“Hallo, ik ben Maxim (8 jaar)! Om de deeltafels (deelsommen) leuker en makkelijker aan te leren, heb ik een gezelschapsspel ontworpen: maXimaal! Je kan het samen spelen thuis (én op school)! Het zou fijn mocht je maXimaal ook spelen en me laten wat jullie ervan vinden!” Per verkocht maXimaal-spel, schenkt Maxim 50 eurocent aan Stichting tegen Kanker. Meer informatie vind je hier.

Op welk speelgoed ga jij stemmen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.