Zwemmen met kleding – 5 tips

zwemmen met kleding

Vorige week mocht Aukje voor het eerst met kleren aan zwemmen. Ik deelde dit op Insta en kreeg aan alle kanten tips, super fijn! Omdat dit ook voor mij de eerste keer was wist ik niet zo goed waar ik op moest letten en blijkbaar zijn de regels ook overal anders. Maar deze tips zijn sowieso fijn om te weten voor als het bij jullie kids ook zover is!

Waterschoentjes

Er zijn ontzettend veel waterschoentjes te koop. Het belangrijkste is dat de schoentjes een harde zool hebben, dat is namelijk een eis bij het afzwemmen. In principe mag het dus ook een gymschoen zijn, alleen worden die schoentjes heel erg zwaar als ze nat worden. Een tip die ik kreeg was dat plastic waterschoentjes veel lichter zijn dan stoffen, dus als je het voor je kind zo makkelijk mogelijk wilt maken dan kan je het beste voor een plastic schoentje kiezen. Denk er dan ook nog aan wat voor sluiting de schoen heeft, want je kind moet ze (nat) natuurlijk wel zelf uit kunnen trekken.

Broek met sluiting

Officieel gezien moet het een broek zijn met een sluiting, dus geen joggingbroek of pyjamabroek. Mocht je nog een zomerbroekje in de kast hebben liggen die wat wijder valt, dan is dat natuurlijk ideaal. Aukje draagt alleen maar rokjes 😉 dus ik kocht daarom gewoon een dunne spijkerbroek die wat wijder valt, want een natte skinny uittrekken lijkt me ook geen pretje.

Korte / Lange mouwen

Bij diploma A mag het t-shirt korte mouwen hebben, bij B en C moeten dat lange mouwen zijn. Ik had eerst een oud shirt uit de kast getrokken wat ik snel weer terug legde nadat ik zag dat het zo’n wrijfshirtje was. Ik kan me voorstellen dat de badmeesters niet blij worden van rondvliegende pailletjes in het water, dus een shirt zonder iets dat eraf kan vallen in het water is wel fijn. Uiteindelijk heb ik een pyjamashirt gekozen, omdat ik geen oude shirts had haha, maar hey, lange mouwen zijn lange mouwen toch? 😉

Regenjas

Bij het C diploma moeten ze ook een regenjas aan. Het fijnste is dan een regenjas zonder capuchon, want je kan je voorstellen wat het effect is als je met een capuchon vol water boven probeert te komen. Nou zijn er niet heel veel regenjassen zonder capuchon te vinden, dus je kunt ervoor kiezen om hem af te knippen of op te rollen en naar binnen te vouwen, zodat er in ieder geval geen water in loopt.

Bereid je kind voor

En tot slot, bereid je kind voor als hij voor het eerst met kleren aan gaat zwemmen. Met natte kleren aan is natuurlijk veel moeilijker zwemmen en als je kind voor het eerst in het water springt met kleren aan zal het veel meer moeite kosten om boven te blijven. Leg dit even uit voordat de les begint, zodat je kind van schrik niet naar de bodem zinkt 😉

Heb jij nog een aanvullende tip voor de eerste zwemles met kleren aan? Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.