5 x besparen op je autoverzekering *

besparen op je autoverzekering

De afgelopen jaren is zowat alles duurder geworden. Vooral de energie- en brandstofkosten rezen de pan uit. Deze zijn intussen gelukkig weer wat gedaald, maar er zijn nog genoeg andere dingen die maar duurder en duurder worden. Denk bijvoorbeeld aan de boodschappen en de zorgverzekering. Ook veel autoverzekeraars verhoogden met ingang van 2023 hun premies. Wil jij op deze laatste kostenpost besparen? Hieronder lees je vijf manieren waarop dat mogelijk is.

1.     Je autoverzekering vergelijken

De zorgverzekering vergelijken? Dat doen intussen meer mensen dan ooit. Afgelopen jaar zijn er maar liefst anderhalf miljoen mensen overgestapt naar een andere zorgverzekering. Bij andere verzekeringen komt het vergelijken van de premies en voorwaarden nog lang niet zo vaak voor. En dat terwijl een autoverzekering vergelijken toch al gauw een besparing van honderden euro’s kan opleveren.

2.     Een andere dekking kiezen

Naast het vergelijken van je huidige verzekeringspakket voor de auto, is het ook goed om te kijken of een andere pakket niet een betere optie is. Vaak sluiten mensen bij de aankoop van een nieuwe auto een Allrisk verzekering (ook wel WA + Volledig Casco genoemd) af. En kijken ze hier vervolgens nooit meer naar om. Maar is je auto tussen de zes en tien jaar oud? Dan is een WA + Beperkt Casco (oftewel WA Plus) ook voldoende. Bij auto’s ouder dan tien jaar volstaat het eenvoudigste dekkingspakket, een WA-verzekering.

3.     Een hoger eigen risico kiezen

Voor 2023 stegen de zorgverzekeringpremies behoorlijk. Meer mensen hebben daarom gekozen voor een hoger eigen risico bij hun zorgverzekering. Ook bij een autoverzekering kun je kiezen voor een hoger eigen risico, waarbij je een bepaalde korting op de premie krijgt.

4.     Per jaar in plaats van per maand betalen

Heb je een behoorlijk spaarpotje op een spaarrekening staan? Goed zo, want het is belangrijk om financiële reserves voor onverwachte uitgaven te hebben. Heb je meer spaargeld dan aangeraden volgens het NIBUD? Dan kun je overwegen of je de premie voor je autoverzekering in een keer wil betalen. Sommige verzekeringsmaatschappijen geven hier een bepaalde korting door, omdat ze niet maandelijks veel werk aan incasso’s hebben.

5.     Kleine schades zelf betalen

Hierboven ging het om allerlei zaken die puur betrekking hebben op de verzekeringspremie en -voorwaarden. Maar heb je dan helaas een keer schade? Dan is het allereerst goed om bij een schadeherstelbedrijf op te vragen hoeveel de reparatie kost. Daarna informeer je bij je autoverzekeraar welke invloed de schadeclaim op je premie heeft. Veel mensen betalen namelijk een lagere premie door een no-claimkorting. Deze korting kan (deels) vervallen bij een schadeclaim. Vaak is het op de lange termijn goedkoper een kleine schade zelf te betalen.

Een autoverzekering is zeer nuttig. Zo weet je immers dat in ieder geval (materiële of letsel-)schade bij inzittenden (anders dan de bestuurder) en anderen gedekt is. Niet gek dus ook dat het wettelijk verplicht is minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Zoals je hierboven kunt lezen, zijn er gelukkig wel diverse mogelijkheden om te besparen op de geboden financiële zekerheid. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.