Is het al wine o’clock? *

wijn

Ken je de uitdrukking wine o’clock? Hij staat voor het moment, het tijdstip, waarop het oké wordt geacht om een wijntje in te schenken. De echte liefhebbers kijken daarbij graag een beetje over de grenzen, het is tenslotte altijd wel ergens ter wereld wine o’clock, en dus een prima moment om die fles wijn erbij te pakken. Maar wist je dat de gewoontes als het gaat om het drinken van wijn per land ook sterk kunnen verschillen?

Wijn bij de lunch?

In Nederland is het meestal not done: wijn drinken onder werktijd. Veel bedrijven hebben er iets over opgenomen in hun huishoudelijk reglement, maar anders is het vaak wel een ongeschreven regel: tijdens werktijd wordt er niet gedronken, tenzij er een borrel is, of een afspraak met de klant het min of meer verlangt.

Er zijn echter genoeg landen waar dat heel anders werkt. In Frankrijk bijvoorbeeld, denk maar aan de serie ‘Emily in Paris’. Hier is een glas wijn drinken bij de lunch, Franse wijn, uiteraard, de normaalste zaak van de wereld, en zeker niet iets waar je raar om wordt aangekeken. Als je luncht buiten de deur, maar ook gewoon in de bedrijfskantine, staat er gewoon wijn op het menu. Wijn bestellen tijdens werktijd, dat kun je je in Nederland moeilijk voorstellen!

Op welke tijd begin jij?

Wat vind jij een redelijke tijd om je eerste wijntje in te schenken? De meningen daarover willen nogal eens uiteenlopen. Waar de meeste mensen het echter wel over eens zijn, is dat er in de ochtend niet gedronken wordt. Schenk je al voor twaalven je eerste glas in, wordt er toch een beetje argwanend naar je gekeken. Ook al is het ergens anders ter wereld inmiddels al lang en breed wine o’clock.

Doorgaans is het vanaf het middaguur een stuk meer geaccepteerd om wijn te drinken. Dat kan bij een lunch zijn, al doen we dat in Nederland een stuk minder vaak dan bijvoorbeeld in Frankrijk het geval is, maar meestal beginnen we er nog wat later mee. Zo rond een uurtje of drie, als er gezellig geborreld wordt, is een tijd waarop niemand het vreemd zal vinden als jij om wijn vraagt.

In de avond

De meeste wijn wordt in Nederland echter in de avond gedronken. Tijdens of direct na het diner, dat is een voor velen vertrouwd moment, maar ook later op de avond. Dat kan buiten de deur zijn, in een café bijvoorbeeld, maar ook binnenshuis komt ’s avonds vaak de wijnfles op tafel. In het weekend meer dan doordeweeks, al zijn er ook genoeg mensen die het juist heerlijk vinden om een drukke dag met een wijntje af te sluiten, en de volgende ochtend vol goede moed aan een nieuwe werkdag te beginnen.

Drink jij wel eens overdag een wijntje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.