Oma of de huishoudster?

“En dan kom ik thuis en heeft mijn moeder het hele huis gepoetst.” Volgens mij zat ik met open mond te luisteren. Klinkt ideaal toch, oma die op komt passen en tegelijkertijd het hele huis poetst, de was wegwerkt en dan ook nog het eten kookt? En toch gaat het bij ons iets anders…

Oké, ik geef toe dat het best aantrekkelijk klinkt. Dat je na een dag werken thuiskomt in een schoon huis, de was gestreken en gevouwen in de kast ligt en de pannen al staan te pruttelen op het vuur. Ik weet dat er heel veel oppasoma’s zijn die dit allemaal ook met alle liefde voor hun kinderen doen. En toch hebben wij hier zelf niet voor gekozen. Overigens wil ik daarmee niks zeggen over de huishoudens waar het wel zo gaat hoor. Want als iedereen er tevreden mee is dan is het goed toch? Ik leg alleen uit waarom wij hier zelf niet voor kiezen.

Mijn ouders hebben een vaste oppasdag in de week. Aan het einde van die dag zijn ze helemaal kapot best een beetje moe, en ik snap wel waarom. De hele dag draait om de kleinkinderen. Niks is te gek. Over de grond kruipen als een hondje, samen Annemaria Koekoek spelen, binnen voetballen, rondjes fietsen, knutselen, voorlezen en potjes kwartet, alles kan zolang de kinderen het maar naar hun zin hebben. Ik heb er weleens een gedicht over geschreven, maar zo is het dus echt. Het is dan ook niet voor niks dat de kinderen zo dol zijn op hun opa en oma. Als zij er zijn dan krijgen ze alle aandacht en draait alles om hen. Precies zoals het hoort bij opa en oma. Zo kan ik het mezelf ook nog van vroeger herinneren, Bij opa en oma was het altijd fijn en mochten we net even die kleine dingen doen die we thuis niet mochten, geweldig toch?!

Daarnaast is mijn moeder net zo dol op het huishouden als ik. Ze werkt zelf ook gewoon en moet ook gewoon haar eigen huishouden runnen. Om dan ook nog dat van mij bij te houden vind ik niet helemaal eerlijk. Het is namelijk ook weer niet zo dat ik vijf dagen werk en dat ik er zelf geen tijd voor heb. En op het moment dat mijn moeder bij mij staat te poetsen, gaat dat ten koste van haar tijd samen met de kindjes. Ze is toch juist bij mij om op de kindjes te passen? En oké, als Emmi nou drie uur zou slapen dan kan ik me voorstellen dat mijn moeder misschien een keer een wasmand weg werkt. Maar over het algemeen slaapt Emmi altijd precies als Aukje opgehaald moet worden van school en is er dus niet eens tijd om aan die wasmand te beginnen. En dat is helemaal prima.

Het huishouden doe ik dus zelf wel tussendoor. Als Emmi slaapt of als ze gewoon wakker is. En komt het er niet van, dan komt het een andere keer wel weer. Maar ik vind niet dat het de taak van mijn moeder is om mijn huishouden te doen. Die tijd besteed ze maar lekker aan onze kindjes!

Helpt jouw moeder jou weleens in het huishouden?

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.