Kan een dreumes samen spelen?

samen spelenKan een kind van bijna twee jaar al echt met andere kinderen samen spelen? Of is het eerder naast een ander kind spelen? En maakt het daarbij verschil of je kind broertjes en/of zusjes heeft of niet? Of dat hij naar een kinderdagverblijf gaat of naar een gastouder? Zo denk ik erover…

Samen spelen, dat is altijd zo’n dingetje waarvan heel veel ouders het erg belangrijk vinden, en terecht. Je wilt gewoon graag dat je kind (zeker als hij ouder wordt) veel vriendjes en vriendinnetjes heeft om gezellig mee samen te spelen. Maar samen spelen is dat iets wat vanzelf komt, of is dat iets dat je als ouder aan je kind moet leren? Ook ik weet niet precies wat hierop het goede antwoord is (een beetje van beiden denk ik), maar wat ik wel weet is dat een dreumes wel degelijk al met andere kinderen samen kan spelen.

Aukje is enig kind, ze heeft (nog) geen broertjes en zusjes en ze weet ook nog niet beter. Maar dat wil in ons geval niet zeggen dat ze ook nooit in aanraking komt met andere kinderen. Wat ik wel merk is dat Aukje erg graag met mij speelt. En met papa, en oma en tante en eigenlijk elke volwassenen die ze veel ziet en die dus veel voor haar betekenen. Als we bijvoorbeeld bij ons op het terras zitten, dan kunnen we niet met z’n allen blijven zitten terwijl Aukje lekker in de speeltuin speelt. Nee, Aukje komt dan altijd iemand halen die mee de speeltuin in moet. Tenzij, er een (vaak ouder) kind is dat zich ontfermt over Aukje. Dan heeft ze ons niet nodig en kan ze heerlijk samen met het andere kind spelen. Meestal vindt Aukje oudere kinderen interessant, en vaak zijn het de oudere meisjes die ook Aukje erg leuk vinden dus de match is gemaakt. Aukje laat zich dan bemoederen, maar ook zij bepaalt mede wat er voor spel gespeeld wordt (meestal rent Aukje over het veld en rent de ander er achteraan of gaat ze op de trap tractor en wil ze geduwd worden 🙂 ) Dit wil trouwens niet zeggen dat Aukje altijd met iedereen wil spelen. Soms geeft ze ook duidelijk aan dat ze niet met een ander wil spelen, en dat is ook goed toch? Wij hebben zelf immers ook niet altijd een goede klik met iedereen, zo geldt dat natuurlijk ook voor kinderen.

Aukje durft ook op andere kinderen af te stappen als ze samen wil spelen. Dat loopt niet altijd goed af (daar heb ik al eens over geschreven) omdat het andere kind dan bijvoorbeeld niet samen wil spelen, maar soms ook wel. Dan zijn we bijvoorbeeld in de speeltuin en zitten er een paar kinderen samen met zand te spelen. Aukje loopt er dan uit zichzelf naartoe, gaat erbij zitten en doet gewoon mee. Dat vind ik best wel fijn, ze is niet bang om op anderen af te stappen. Nou is Aukje natuurlijk ook wel wat gewend, bij ons thuis zijn er ook altijd andere mensen en kinderen, dus echt helemaal alleen is ze niet. Ook gaat ze één dag in de week naar het kinderdagverblijf, daar zijn dus ook veel andere kinderen. Al merk ik wel dat ze daar het liefste bij de leidsters zit, dus ik heb niet het idee dat ze daar al echt met andere kinderen speelt helaas.

Ik denk dat het samen spelen bij Aukje goed in balans is. Regelmatig krijgt ze de kans om samen te spelen met onbekende kinderen, bij ons op de Hoeve of als we ergens naartoe gaan en met bekende kinderen, kindjes van vrienden en familie en op het kinderdagverblijf. En daarnaast zijn we haar ook aan het uitdagen om wat langer alleen te kunnen spelen, want ook dat vind ik belangrijk. Als we gewoon thuis zijn, kan ze al best goed alleen spelen, alleen als we ergens anders zijn dan vindt ze het moeilijker. Om dus terug te komen op de vraag; kan een dreumes samen spelen? Ja dat kan wel degelijk. Ook als enig kind en ook als er geen sprake is van een kinderdagverblijf of gastouder.

Spelen jullie kinderen vaak samen met anderen? Of spelen ze liever alleen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.