We hebben een basisschool gekozen!

Kleine meisjes worden groot, maar dat het zo snel zou gaan… Over ongeveer een half jaar wordt Aukje alweer 4 en moet ze dus naar school. Maar aangezien er nogal wat scholen bij ons in de omgeving zitten moesten we dus eerst kiezen welke school het zou worden. Maar we zijn eruit!

Al een paar maanden geleden zijn we ons gaan oriënteren op basisscholen voor Aukje. Er zitten er vier bij ons in de buurt, die allemaal ongeveer even ver weg zitten. Twee katholieke scholen, één daarvan is de oude school van Maikel van vroeger, een openbare school en een integraal kindcentrum. Deze laatste ging het sowieso niet worden voor ons, dat was duidelijk. Deze manier van onderwijs past denk ik totaal niet bij Aukje en ook niet bij ons als ouders, dus hier zijn we niet eens gaan kijken. Toen bleven er nog drie scholen over. Uiteindelijk hebben we er maar twee bezocht en ik zal uitleggen waarom.

Als eerste gingen we naar de oude basisschool van Maikel. Een heel oud gebouw waar we een hele fijne rondleiding hebben gekregen. Alles werd duidelijk verteld, we konden de kinderen aan het werk zien, er hing een fijne sfeer (op het eerste gezicht) en wat ons verteld werd klonk aantrekkelijk. We gingen met een goed en positief gevoel naar buiten. Als tweede gingen we naar de openbare basisschool toe. Helaas was de dame die normaal de rondleidingen geeft afwezig en werden we opgevangen door iemand anders. We konden na schooltijd terecht en hebben dus jammer genoeg de school niet “in actie” gezien. Dat vind ik wel zonde maar goed, het was even niet anders. Eerlijk gezegd was deze rondleiding een stuk minder duidelijk en aantrekkelijk, maar gelukkig kan ik daar wel een beetje doorheen kijken.

Nog voordat we de derde school wilden gaan bezoeken ging ik nadenken. Aukje vindt nieuwe dingen ontzettend spannend. Ze heeft enorm veel baat bij structuur, duidelijkheid en vooral ook bekende dingen, dus ik bedacht me ineens dat ik misschien beter eerst eens aan Aukjes vriendinnen van het kinderdagverblijf kon vragen waar zij naartoe zouden gaan. Het scheelt voor Aukje namelijk enorm als ze in een klas komt waar ze misschien al één of twee kindjes kent, dan wanneer ze in een volledig onbekende klas terecht komt. Dat wordt drama de eerste dagen dat weet ik zeker. Al snel werd duidelijk dat haar vriendinnetje naar de openbare basisschool zou gaan en Aukjes achternichtje (waar ze altijd heel gezellig mee kan spelen) zou daar ook naartoe gaan. Toevallig kennen die twee meiden elkaar ook (volg je het nog?) en zouden we dus kunnen vragen of ze met z’n drieën bij elkaar in de klas kunnen komen. Vragen kan altijd toch? En ik weet zeker dat het voor Aukje ontzettend veel scheelt als ze al twee meisjes uit de klas kent (en ja, als juf weet ik dat ook de kinderen die huilend afscheid nemen zich vaak wel vermaken gedurende de dag en dat de tranen snel over kunnen zijn, maar als moeder denk je toch net een tikkeltje anders 😉 )

Dus al snel was onze keuze duidelijk, Aukje gaat naar de openbare basisschool bij ons in de buurt. Niet eens perse vanwege de school, al hebben we daar natuurlijk ook naar gekeken, maar vooral omdat haar vriendinnen daar ook naartoe gaan. En ik denk dat als je kinderen hebt die “gewoon gemiddeld” mee kunnen komen, de schoolkeuze niet eens zo heel veel uitmaakt (tenzij het natuurlijk een ander soort onderwijs is zoals het integraal kindcentrum, een vrije school of bijvoorbeeld Montessori onderwijs, dan is het een ander verhaal) Maar goed, we zullen het zien over een tijdje, of we de goede keuze hebben gemaakt 😉

Op basis waarvan heb jij een basisschool gekozen voor je kindje?

Liefs Charlotte

Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.