Met je kleintje in de zon? Let op!

vakantiefoto'sNiets zo fijn als lekker met je kleintje buiten zijn. Zeker als het mooi weer is en de zon schijnt. Maar de zon vergt ook extra voorzorgsmaatregelen. De kinderhuid is namelijk erg vatbaar voor UV-schade.  Waar moet je nu op letten als jij samen met je kindje buiten in de zon bent?

Kindjes jonger dan 1 jaar

Kindjes onder de 12 maanden kun je het best helemaal uit de zon houden. Dus ook alleen de beentjes in de zon – zoals men vroeger nogal eens deed – is achterhaald. De babyhuid is erg kwetsbaar en UV-schade kan al de eerste zomer van je leven optreden. En omdat er geen zonnebrandcrèmes geschikt zijn voor de allerjongsten (niet getest althans), kun je jouw kleintje het best helemaal uit de zon houden.  Ga je toch de zon in? Doe dan altijd beschermende kleding aan en bedek het hoofdje.

Kindjes ouder dan 1 jaar

Kindjes die ouder zijn dan 12 maanden  kunnen gewoon met zonnebrand worden ingesmeerd. Doe dit uiteraard altijd! En gebruik dan minimaal factor 30. Tot 24 maanden wordt vaak 2 minerale filters aangeraden. Deze filters bevatten titaniumoxide of zinkoxide. Beide stoffen vormen een beschermende laag op de huid waar het zonlicht niet doorheen kan.  Dit is de witte waas. Chemische filters trekken juist in de huid en kun je vanaf 2 jaar gebruiken.

Zo bescherm je jouw kindje  (vanaf 12 maanden ) tegen de zon:

  • Gebruik factor 30 of hoger
  • Een half uur van te voren insmeren
  • Iedere 3 uur extra smeren
  • Na zwemmen extra smeren
  • Tussen 12 en 15 uur de zon mijdenmet je kleintje in de zon

Welke factor?

Om te weten welke factor je moet smeren, moet je eigenlijk weten hoe zonlicht werkt. Er zijn 3 soorten straling. UVA, AVB en UVC. De straling waar wij aan blootgesteld worden is vooral UVA en een beetje UVB. Toch wordt verbranding vooral veroorzaakt voor UVB. Zonnebrandcrèmes bevatten daarom UVB filters. UVA kan ook schadelijk zijn. De huid gaat er bovendien ouder door uitzien!

De hoogte van de factor zegt iets over hoelang je in de zon kunt blijven zonder te verbranden. Als je zonder zonnebrand 10 minuten in de zon kunt blijven, kan je met SPF (Sun Protection Factor) 12 dan 120 minuten in de zon blijven zitten, daarna zul je gaan verbranden. Uiteraard zijn dit richtlijnen en testen fabrikanten dit onder ideale omstandigheden. Zorg dat je dus altijd aan de ondergrens zit en niet langer in de zon blijft!

Een lage factor is dus vaak insmeren en een hoge minder vaak. Maar kindjes spelen! En die hoge factor slijt door zwemmen, transpireren en bijvoorbeeld spelen in het zand. Dus vaker insmeren met minimaal factor 30 en de zon kun je het beste helemaal vermijden tussen 12 en 15 uur.

Meer informatie en tips  over huidproblemen voor baby’s en kinderen vind je op de website van Dr. Leenarts.

Liefs Charlotte

Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?samenwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.