De week van de pauzehap

week van de pauzehapDeze week is het bij ons in de klas de week van de pauzehap. Een lesprogramma van een week om kinderen bewuster te maken van gezond eten en ze te laten ervaren dat gezond eten ook leuk en lekker kan zijn. Daarom wil ik vandaag tips geven voor een lekkere, leuke en gezonde pauzehap…

“Ik eet het beter” organiseert in samenwerking met het voedingscentrum en Albert Heijn deze week van de pauzehap. Vandaag mogen we bij Albert Heijn een kist ophalen met allemaal lekkere en gezonde dingen en daar gaan we deze week dan intensief mee aan de slag. De belangrijkste doelstellingen van de week van de pauzehap zijn dat de leerlingen:

 • veel verschillende gezonde tussendoortjes leren kennen;
 • leren waaróm bepaalde tussendoortjes gezond zijn (Schijf van Vijf);
 • ervaren hoe leuk én lekker het is om gezonde tussendoortjes te eten, om te variëren, te combineren en nieuwe smaken te proeven;
 • ervaren dat met elkaar eten (bereiden) leuk en gezellig is;
 • de gewoonte ontwikkelen om elke dag te kiezen voor gezonde tussendoortjes.

Als gezonde start van het schooljaar biedt Ik eet het beter het lesprogramma Week van de Pauzehap voor groep 5 t/m 8: vijf dagen met filmpjes, opdrachten en heel veel gezonde tussendoortjes voor de hele groep. Leerlingen ervaren met elkaar hoe lekker zo’n gezonde pauzehap kan zijn!

Nou ben ik zelf wel een voorstander van het meegeven van fruit voor in de (kleine) pauze. Zelf eet ik ook altijd fruit tijdens die pauze dus de kinderen krijgen van mij in ieder geval al het goede voorbeeld. Toch merk ik dat er heel veel kinderen zijn die toch nog koeken, wafels of andere hapjes meenemen die een stuk minder gezond zijn. Daarom heb ik vandaag een paar simpele tips om de gezonde pauzehap wat op te vrolijken…gezonde pauzehapFruit/groente

 • Teken een gezichtje op de schil van de banaan, kiwi of mandarijn, of schrijf er een leuke tekst op. Ook zijn er speciale fruitstickers te koop (o.a. bij Flying Tiger) waarmee je kind zelf vrolijke en grappige gezichtjes op zijn fruit kan plakken.
 • Een gouwe ouwe, maak (samen met je kind) fruitspiesjes. En uiteraard kan er ook best wel een worstje of kaasje tussen hoor.
 • Maak meloen ijsjes. Snij een meloen in schijven en snijd deze dan in punten. Prik er een ijsstokje in en je hebt meloen ijsjes.
 • Prik een aantal groene druiven aan een spies en prik er als laatste een aardbei op. Met een beetje fantasie kan dit wel doorgaan voor een rupsje of een slang 😉
 • Snijd stengels van komkommer, wortels, bleekselderij en paprika. Maak een yoghurtdressing erbij zodat je kind lekker kan dippen en geef dit in een apart bakje mee.
 • Maak een (groene) smoothie. Doe er een paar ijsklontjes bij en dan is het om 10.00 uur nog steeds lekker fris.
 • Maak met letter uitstekers leuke woorden van groente/fruit. Je kan ze dan eerst laten puzzelen wat er moet komen te staan voordat ze het op kunnen eten haha.
 • En een mini “monkey platter” scoort ook zeker weten goed. Dus een bakje met allerlei gezonde dingen in de mix. Snacktomaatjes, mini komkommer, druifjes, blauwe bessen, wortels, olijven en zo zijn er nog veel meer gezonde dingen te bedenken die je erin kan stoppen.

Natuurlijk zijn er nog veel en veel meer creatieve fruithapjes te bedenken, maar deze zijn vaak wat ingewikkelder en vooral ook tijdrovender. Vandaar dat ik nu alleen even wat simpelere opties opnoem 😉 Maar neem vooral ook even een kijkje op Pinterest, want daar staan zeer mooie en creatieve uitspattingen op!

Gezonde alternatieven

Lust je kind nou echt geen fruit, dan heb je misschien iets aan deze gezondere tussendoortjes:

Heb jij nog gezonde, leuke en lekkere tips om mee naar school te nemen als pauzehap? Ik hoor het graag!

Liefs Charlotte

Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.