Welke zwangerschapscursus past bij mij?

25 weken zwangerWanneer je zwanger bent komt er een heleboel op je af. Zo krijg je onder andere ook een folder mee met een aanbod van verschillende zwangerschapscursussen bij jou in de buurt. Maar zo’n zwangerschapscursus, past dat wel bij mij?

Toen ik de eerste keer de folder van de Zorgboog onder mijn neus kreeg legde ik hem al snel weg. Een zwangerschapscursus was niks voor mij. Maar na een paar dagen won de nieuwsgierigheid het toch en nam ik een kijkje. Een aantal dingen kon ik meteen wegstrepen, yoga, pilates, gezond en fit, niet aan mij besteed haha. Dan waren er nog wat algemene voorlichtingsavonden waar ik ook niet echt trek in had. Tegenwoordig kan je alles ook op internet vinden toch? En toen bleven er nog twee dingen over waarover ik toch wel twijfelde.

Als eerste de voorlichtingsavond over borstvoeding. Mijn voornemen was om borstvoeding te gaan geven, maar optimist als ik ben (of noem het naïef) ging er eigenlijk wel vanuit dat dat goed zou gaan dus die cursus vond ik niet nodig. De cursus ademhaling daarentegen leek me wel wat. Ik heb namelijk een slechte ademhaling. Tijdens het sporten vroeger (jaja, ik heb ooit gesport) stond ik regelmatig te hyperventileren, tijdens mijn opleiding tot leerkracht werd ik naar de logopedie gestuurd omdat ik anders elke maand zonder stem thuis zou zitten en als ik een avond op stap ben geweest dan ben ik de dag erna mijn stem kwijt. Cursusje ademhaling leek me dus geen overbodige luxe.

Nu achteraf ben ik nog steeds blij met mijn keuze. Ik heb tijdens de bevalling overigens geen seconde gedacht aan de geleerde technieken hoor, dat gaat toch een beetje vanzelf. Maar wat ik wel leerde tijdens de cursus was de weg die je kindje moet afleggen om geboren te kunnen worden. En dat is dus als het ware steeds twee stapjes vooruit en één stapje terug. En op de momenten dat ik het tijdens het persen even niet meer zag zitten omdat het niet opschoot, hielpen deze beelden mij er enorm doorheen. Al met al is dit een hele zinvolle cursus geweest dus.

En nu? Ik denk dat ik nu geen zwangerschapscursus ga volgen. Noem het eigenwijs, noem het naïef, maar iets zegt me dat die bevalling me dit keer ook zonder cursus wel gaat lukken 😉

Heb jij een zwangerschapscursus gevolgd en zo ja, welke?

Liefs Charlotte

Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.