Het leed dat tandenpoetsen heet…

tandenpoetsen dreumes

Toen onze dochter haar eerste tandje kreeg was ze al 9 maanden. Meteen begonnen we met poetsen en dat vond ze prima. Maar ze werd groter in ineens was het voorbij. Tanden poetsen werd een drama…

Het eerste tandje

Het duurde ontzettend lang voordat onze dochter haar eerste tandje kreeg. Na 9 maanden kwam er links onderin een voorzichtig wit puntje tevoorschijn en niet veel later een schattig tandje. Al vanaf het eerste moment dat het tandje door was, zijn we begonnen met poetsen. Elke avond, voor het slapengaan haalden we de tandenborstel tevoorschijn, deden we er een ieniminie beetje (elmex peuter)tandpasta op en probeerden we om dat ene kleine tandje goed te poetsen. Onze dochter vond het prima en liet ons rustig onze gang gaan.

Er volgden er meer

Na deze eerste tand volgden er natuurlijk steeds meer tanden, vanzelfsprekend dat ook het tandenpoetsen steeds wat langer ging duren. Onze dochter vond het wel prima en ik was ontzettend blij dat ze het zo goed toe liet. Tot ineens, ze was ongeveer 16 maanden denk ik, ze het begon uit te schreeuwen tijdens het tanden poetsen. Ze krijste de hele boel bij elkaar en ik voelde me zo rot achteraf. Ze vond het vreselijk en ik moest van mezelf doorgaan omdat ik het erg belangrijk vind dat ze leert dat tandenpoetsen er nou eenmaal bij hoort

Overstuur

Nou weet ik dat voor veel kinderen tandenpoetsen geen pretje is, maar hier schrok ik toch wel even van! Ik deed mijn best om zachtjes te doen, maar aangezien ze met haar hoofd begon te draaien, ze met haar armen en benen begon te slaan en trappelen en met haar tong de tandenborstel uit haar mond probeerde te duwen, leek het eerder op één of andere worstelwedstrijd dan op tandenpoetsen. Toen het klaar was (of beter gezegd, toen ík er klaar mee was…) hebben we nog even geknuffeld en moest ze echt weer even tot bedaren komen. Ik had niet verwacht dat ze ooit zo overstuur zou raken van tandenpoetsen…

De houdgreep

Vanaf dat moment was het hek van de dam helaas. Elke avond moest ik haar eerst in een soort houdgreep nemen voordat ik haar tanden kon poetsen, vreselijk! En ik voelde me ook steeds zo rot achteraf. Het is dat ik weet dat het echt móet en ik vind een schoon gebit zo ontzettend belangrijk, maar leuk was anders.

Tips van andere ouders

Toen ben ik op internet gaan zoeken en kwam erachter dat ik gelukkig niet de enige was. Verschillende tips kwamen voorbij en we hebben ze allemaal geprobeerd…  Tijdens het tanden poetsen onze dochter mijn tanden laten poetsen, afleiden met een speeltje, met een elektrische tandenborstel, zittend voor de spiegel, zittend op schoot etc. Niks hielp echter bij ons, tot grote frustratie van zowel mij als onze dochter.

Met z’n tweeën

Tot op een gegeven moment mijn moeder onze dochter mee in bed ging leggen. Zij pakte haar hoofdje vast en ik kon ineens poetsen! Doordat er minder geworsteld werd, ging het poetsen veel beter en sneller en was het ook veel sneller klaar! Dat was onze oplossing. Vanaf toen is mijn man me dus elke avond gaan helpen met poetsen. Hij pakte haar hoofdje vast zodat ik alleen haar armpjes tegen hoefde te houden en zo kon ik vlug en zorgvuldig poetsen.

Het gaat voorbij!

Inmiddels zijn we de ergste poetsdrama’s gelukkig alweer voorbij! We zingen een liedje, trekken gekke bekken, doen vanalles om te zorgen dat haar mondje open gaat van het lachen (want dat is altijd nog beter dan een krijsend open mondje)  Mijn man hoeft haar hoofdje al bijna niet meer vast te houden en het komt ook steeds vaker voor dat het me ook weer lukt om alleen de tandjes te poetsen… Gelukkig maar, want over een half jaar moeten we 2 keer per dag gaan poetsen, en het is toch echt niet leuk om 2 keer per dag je dochter in de houdgreep te moeten nemen!

Heb jij nog goede tips voor tandenpoets drama’s?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.