Wat zijn belangrijke onderdelen van een mooi gebit? *

mooi gebit

Een mooi gebit, dat willen we natuurlijk allemaal. Maar waar bestaat een mooi gebit nu eigenlijk precies uit? Van je tanden tot je adem: het telt allemaal mee. Je kunt veel doen om je mond en gebit op de juiste manier te verzorgen. In dit artikel vind je handige tips.

Rechte tanden

Vandaag de dag hebben steeds meer mensen rechte tanden. Kinderen krijgen doorgaans een beugel, al op een vrij jonge leeftijd. Maar je tanden kunnen na verloop van tijd toch weer schever gaan staan. Of misschien heb je geen beugel gehad op jongere leeftijd, waardoor je tanden niet zo recht staan als je wilt. Bij Dr Smile zet je je tanden recht zonder een vaste beugel te hoeven dragen. Dit kan dus juist goed op een latere leeftijd, om het gebit te corrigeren. De traditionele slotjesbeugel is niet meer nodig, waar je immers liever niet mee rondloopt op bijvoorbeeld je werk. Met een speciale doorzichtige, transparante beugel laat je je tanden rechtzetten. Zo’n beugel zie je eigenlijk maar nauwelijks zitten.

Witte tanden

Het hebben van rechte tanden is een veelvoorkomende wens. Dit lukt met een beugel onzichtbaar, waarmee je je tanden recht laat zetten op discrete wijze. Zijn je tanden na de behandeling (weer) recht? Dan is er nog een wens om aan te denken: kies voor wittere tanden. Zeker als je tanden behoorlijk vergeeld zijn, is dat een wereld van verschil. Zo is het nog leuker om die mooie glimlach weer te laten zien! Je kunt je tanden laten bleken, zelf of door een professional. Zoek goed uit hoe je dit het liefste aanpakt. Kies ook zorgvuldig de ideale kleur voor jouw tanden uit. Je wilt de tanden namelijk niet té wit hebben, dit zit er niet kloppend uit. Hier kun je advies over vragen. Een paar tinten wittere tanden kan al veel verschil opleveren: onderschat dit niet. Het bleken van je tanden is een relatief kleine ingreep, wat het dus zeker toegankelijk maakt.

Frisse adem

Zorg natuurlijk ook voor een frisse adem! Door je mond schoon te houden, lukt het meestal al om een frisse adem te realiseren. Poets je tanden en flos regelmatig. Heb je een belangrijke afspraak? Eet dan niet vlak van tevoren, of zorg dat je nog je tanden kunt poetsen. Vermijd in ieder geval eten met een sterke smaak, zoals knoflook of kruiden. Een pepermuntje of kauwgompje kan ook helpen, evenals mondwater. Blijf gedurende de dag voldoende water drinken, want ook dit houdt je mond fris. Lukt het niet om een frisse adem te houden? Het kan zo zijn dat er een onderliggend, medisch probleem is. Denk aan maagproblemen, sinusinfecties of het gebruik van bepaalde medicijnen. Hier kun je medische hulp voor krijgen, om weer voor een frissere adem te zorgen.

Gezond gebit

Tot slot: een mooi gebit is een gezond gebit. Zorg daarom dat je je gebit goed onderhoudt. Poets je tanden twee keer per dag, stook of flos je tanden en reinig je tong. Het is belangrijk om dit steeds goed bij te houden. Je kunt in geval van nood wel een enkele keer het poetsen overslaan, maar maak hier zeker geen gewoonte van. Onthoud: je hebt maar een gebit, daar kun je maar beter zuinig op zijn. Verder is het aan te raden om regelmatig de tandarts te bezoeken voor controles, één of twee maal per jaar. Zo kan de tandarts de staat van je gebit bekijken en vroegtijdig ingrijpen, als dit nodig is. We kennen allemaal de uitspraak: voorkomen is beter dan genezen. Laat ook meteen de mondhygiënist je gebit reinigen. Tandplak en tandsteen verwijderen is zeker van belang, om maar iets te noemen.

Let je op alle bovenstaande onderdelen? Dan heb je een mooie, frisse en gezonde mond. Het is prettig om dit na te streven! Voor je zelfvertrouwen, maar net zo goed voor je algehele gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.