New in: de Olympus Pen E-PL10 *

Olympus Pen E-PL10

Sinds kort ben ik de trotse eigenaresse van een splinternieuwe systeemcamera, de compacte Olympus PEN E-PL10. Een ontzettend lichte camera die je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen en die ook nog eens hele mooie foto’s maakt. Speciaal voor Aukjeswereld mocht ik hem testen en dat deed ik natuurlijk maar al te graag!

Een nieuwe camera

“Charlotte, ik wil een nieuwe camera kopen, weet jij welke fijn is?” Deze vraag krijg ik zo af en toe van bekenden en ik vind het altijd een beetje lastig om hier antwoord op te geven. Het hangt van zoveel factoren af welke camera bij jou past. Wil je een lichte camera die je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen of juist een grotere en zwaardere camera? Wil je een camera met een vaste lens of wil je verschillende lenzen gebruiken? En ben je van plan om natuurfoto’s te maken of maak je vooral foto’s van kinderen? Er zijn zoveel dingen waar je op moet letten als je een nieuwe camera wilt kopen, zeker als je er meer mee wilt doen dan alleen maar af en toe een kiekje schieten op vakantie.

Olympus Pen E-PL10

Liefde voor fotografie

Een paar jaar geleden wist ik dit ook nog niet. Ik dacht gewoon een camera is een camera, maar eind 2017 begon mijn liefde voor fotografie te groeien en begon ik me er wat meer in te verdiepen. Ik had op zich al best een goede systeemcamera maar wist eigenlijk niet zo goed wat ik er allemaal mee kon, dus gebruikte ik hem altijd op de automatische stand. Totdat ik besloot om begin 2018 eens een workshop fotografie te gaan volgen. Ik vond het zo ontzettend leuk dat ik besloot om een nieuwe camera te kopen. Ik kocht er een portretlens bij en ging aan de slag. Zo groeide mijn liefde voor fotografie meer en meer.

Olympus PEN E-PL10

Toen ik eind vorig jaar de vraag kreeg of ik de nieuwste Olympus PEN E-PL10 wilde testen stond ik dan ook te juichen van blijdschap. Wat ontzettend gaaf! Natuurlijk wilde ik dat wel! De Olympus PEN E-PL10 is verkrijgbaar in drie kleurvariaties waarvan ik de zwarte variant koos. De beloftes op de site van Olympus waren goed, ‘Foto’s van de hoogste kwaliteit die aan al je verwachtingen voldoen‘ en ‘Nooit meer dat perfecte shot missen, dankzij de eenvoudige en intuïtieve bediening‘. Ik kon niet wachten om hem te proberen.

Olympus PEN E-PL10

Mijn eerste indruk

Zodra ik de camera thuisgestuurd kreeg viel me één ding meteen op, wat is hij licht! Het is een ontzettend compacte en lichte camera, ideaal om zo in je handtas overal mee naartoe te nemen. De Olympus PEN E-PL10 is een systeemcamera en daarbij zijn dus verschillende soorten lenzen verkrijgbaar. Ik ontving de camera met de 14‑42mm F3.5‑5.6 Pancake lens, een hele fijne en platte lens die perfect past bij mijn eerste indruk; een prachtige camera die je makkelijk overal mee naartoe neemt.

Gebruiksgemak

De camera is ontzettend makkelijk in gebruik. Zo heeft hij een LCD touchscreen waarmee je kunt scherpstellen op een zelfgekozen punt en ook daadwerkelijk meteen de foto kunt maken. Mocht je graag selfies maken of zelfs willen vloggen, dan kan je dit scherm 180 graden naar beneden kantelen voor goed beeld. Tijdens het fotograferen stel je makkelijk en snel je instellingen in of bij en verder is het menu heel logisch waardoor je eigenlijk geen handleiding nodig hebt om snel met de camera aan de slag te kunnen, daar hou ik van!

Olympus Pen E-PL10

Specificaties

De Olympus PEN E-PL10 heeft tal van fijne functies en specificaties, zo heeft hij maar liefst 23 verschillende scèneprogramma’s, 16 verschillende creatieve filters, filmen in 4K, ingebouwde waterpas en flitser en beschikt hij over WiFi en bluetooth zodat je hem makkelijk aan je smartphone kunt koppelen. Met de app Olympus Image share kan je de camera ook nog met je telefoon bedienen, ideaal voor als je, net als ik, vaak foto’s van jezelf maakt.

Conclusie

Nadat ik de camera een paar maanden heb mogen testen kan ik niet anders dan tot de conclusie komen dat het een hele fijne camera is. Mocht je zelf nog op zoek zijn naar een makkelijke en compacte systeemcamera, dan kan ik de gebruiksvriendelijke Olympus PEN E-PL10 zeker aanraden. De kitlens is prima om mee te beginnen en mocht je in een later stadium eventueel meer willen dan kan je makkelijk uitbreiden door er een extra lens bij te kopen. Je betaalt € 699,- voor de camera inclusief kitlens, zoals ik hem heb.

Olympus Pen E-PL10

Meer zien?

De foto’s uit dit artikel heb ik allemaal gemaakt met mijn Olympus PEN E-PL10 camera met de 14‑42mm F3.5‑5.6 Pancake lens. Uiteraard op de foto’s van de camera zelf na 😉 Mocht je nieuwsgierig zijn naar wat deze camera nog meer kan? Deze week komt er nog een plog online vol met foto’s die ik met deze camera heb gemaakt en daarnaast zal je de komende tijd hier en op mijn Instagram pagina zeker meer foto’s van deze camera voorbij zien komen, want ik ben nog lang niet klaar met testen en experimenteren.

Olympus Pen E-PL10
Olympus Pen E-PL10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.