Mijn kind houdt niet van voorlezen

voorlezen

“Mama kijk eens wat ik kan!” Tja daar zit ik dan, met mijn voorleesboek op schoot. Het interesseert haar eigenlijk helemaal niks wat ik vertel, het gaat haar meer om de tijd samen en het tijdrekken, maar sinds kort wordt er wel geluisterd als ik voorlees…

Voorlezen is ontzettend goed voor de taalontwikkeling, volgens mij is dat algemeen bekend. En dus las ik Aukje al voor toen ze nog een baby was. Als juf vond ik het namelijk ontzettend belangrijk dat ik elke dag voor zou lezen, omdat ik wist hoe goed dat is voor de spraakontwikkeling. Maar al van kleins af aan toonde Aukje er geen interesse in. In het begin dacht ik nog dat ze te jong was, maar inmiddels is ze dus al vier en een half jaar oud en nog steeds vindt ze er niet veel aan.

Dat wil overigens niet zeggen dat we gestopt zijn met voorlezen, we lezen nog steeds elke avond voor. Alleen mag Aukje altijd zelf een boekje uitzoeken en dan kiest ze vaak voor een liedjesboek of voor het cijferwinkeltje. En dan telt ze liever de voorwerpen in het boek dan dat ze luistert naar het verhaal. Zo af en toe kiest ze wel een gewoon voorleesboek, en dan beginnen we braaf met lezen wat er staat. Maar al snel begint Aukje te bladeren en is de aandacht weg. We blijven proberen, maar ik denk niet dat Aukje net zo’n boekenwurm gaat worden als haar moeder vroeger was.

Maar tegenwoordig is er tijdens het voorlezen iemand anders die wel luistert, Emmi is namelijk gek op boekjes! En dat vindt ik stiekem wel heel erg leuk! Steeds vaker komt ze met een boekje aangewanded en als we dan samen op de bank gaan zitten begint ze al te lachen. Enthousiast wijst ze alle plaatjes aan en ondertussen benoem ik alles wat ze ziet. Hopelijk blijft ze voorlezen zo leuk vinden, want het is voor mij in ieder geval een stuk leuker voorlezen voor een kindje dat lekker actief mee doet dan voor een kindje dat er doorheen kletst.

Houdt jouw kindje van voorlezen of niet?

Volg je mij al op Pinterest, Instagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.