5 voordelen van goede zonwering voor thuis *

zonwering voor thuis

Nu de zomers in Nederland alsmaar warmer worden, zijn we massaal op zoek naar slimme manieren om ons huis koel te houden in dit warme seizoen. Hoewel ik echt een liefhebber van de zon ben, is het wel een prettig idee om de warmte van de zon hoogzomer buiten de deur te houden.

Dat kan met behulp van zonwering. Investeer je eenmaal in goede zonwering dan profiteer je daar het hele jaar van! Voor mij was dat ook helemaal nieuw, maar zonwering heeft echt het hele jaar door voordelen. Wat die voordelen precies zijn, heb ik in dit artikel voor je op een rij gezet.

1. Zonwering op maat als perfecte aanvulling voor je huis

Tientallen jaren geleden had je nog niet zoveel keuze op het gebied van zonwering. Dat is sinds een tijdje gelukkig helemaal anders. Je kunt vandaag de dag namelijk zonwering op maat laten maken, zodat de zonwering volledig bij je huis en je smaak past. Dat betekent dat zonwering niet alleen meer dient als een functioneel product, maar ook als een vorm van decoratie. 

Hierbij heb je de keuze uit verschillende soorten stijlen, maten en kleuren, waardoor je altijd zonwering kunt vinden die bij je past en bij je woning staat. Kort samengevat is zonwering tegenwoordig een sfeervolle toevoeging op de uitstraling van je huis waarbij je nog profiteert van andere voordelen. Op deze website vind je meer informatie over moderne zonwering.

2. Je houdt je woning op temperatuur met zonwering

Over het algemeen neem je zonwering niet alleen voor het uiterlijk. Een ander groot voordeel hiervan is namelijk dat je er je huis mee op temperatuur kunt houden. De warmte van de zon wordt voor een groot deel tegengehouden door zonwering. De mate waarin dat gebeurt, hangt af van welke vorm van zonwering je neemt. Er zijn namelijk verschillende uitvoeringen beschikbaar,

Met rolluiken zorg je er bijvoorbeeld voor dat het temperatuurverschil met buiten zes graden is (zes graden koeler). Ga je voor screens dan is dat temperatuurverschil drie graden. Dat komt omdat rolluiken een raam helemaal afsluiten en screens transparant zijn. Bij screens kun je bijvoorbeeld nog wel naar buiten kijken. In de winter biedt zonwering juist een extra laag isolatie.

3. Besparen op je energierekening met zonwering

Over isolatie gesproken: wist je dat je met zonwering geld kunt besparen op je energierekening? Dat komt omdat je minder hoeft te stoken wanneer je over goede zonwering beschikt. Neem bijvoorbeeld rolluiken; deze kunnen een belangrijk onderdeel zijn van de isolatie van je ramen op een koude winterdag. 

Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de gestookte warmte lekker binnen blijft. Waar warmte normaal via ramen kan vervliegen, is dat bij een raam met zonwering minder snel het geval. Je hoeft dus minder hard te stoken om een woonruimte of slaapkamer warm te houden. Dat is in tijden van hoge energietarieven meer dan welkom, want zo houd je misschien nog wel wat geld over!

4. Goede zonwering biedt privacy voor thuis

Wat ook erg voordelig is aan zonwering is dat het privacy verhogend werkt. Dat is vooral heel fijn wanneer je in de stad woont of wanneer je huis meteen aan een stoep of een straat grenst. Met zonwering voor je ramen kunnen voorbijgangers minder goed of niet naar binnen kijken. In het geval van rolluiken blokkeer je het zicht volledig, maar ook met screens of jaloezieën zit je al goed.

Het voordeel van screens als zonwering is namelijk dat je wel naar buiten kunt kijken, maar dat voorbijgangers moeilijk naar binnen kunnen kijken. Zo profiteer je wel volop van het daglicht en het weren van de warmte en de zon, zonder dat mensen zicht hebben op je woonruimte. Dat is de ideale combinatie voor verschillende soorten huizen, zoals appartementen en rijtjeshuizen, maar ook voor vrijstaande woningen.

5. Zonwering kan dienen als preventie tegen inbraak

Veel mensen denken dat zonwering echt alleen wordt gekocht om de warmte en de zon te weren, maar deze toepassing is dus heel handig voor verschillende situaties. Tot slot moet je weten dat zonwering namelijk ook nog eens inbraakwerend kan zijn. Dit geldt vooral voor rolluiken die aan de buitenkant van de ramen en deuren zitten. 

Door deze rolluiken ‘s nachts of wanneer je weg bent compleet dicht te laten zitten, krijgen inbrekers bijna geen kans om naar binnen te komen. Ze moeten immers ervoor zorgen dat ze eerst de rolluiken open krijgen. Daar nemen de meeste mensen met kwade bedoelingen helemaal geen tijd voor. Dat vind ik zelf een heel fijn voordeel, want zo geeft zonwering je ook nog een veilig gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.