Een rookvrij terras – Zijn we er al klaar voor?

rookvrij terras

Een discussie met een paar meiden die bij ons werken bracht me op dit idee. Anders dan anders, geen mama gerelateerd artikel. Maar iets waarover ik al een paar dagen aan het nadenken ben. Een rookvrij terras, is Nederland daar al klaar voor? Krijg je dan minder mensen naar je terras of juist meer?

Elk weekend opnieuw loop ik er tegenaan, vuile asbakken op tafels. Ik vind het vies en het hoort niet. Blijkbaar is het niet voor iedereen even vanzelfsprekend dat een asbak goed wordt schoongemaakt voordat hij terug op tafel gezet wordt en dat terwijl we dat toch echt aanleren. Sterker nog, toen ik lang geleden nog als bijbaantje in een eetcafé werkte, moesten we de asbakken ook tussendoor verschonen, als mensen gingen eten. Maar goed, schone asbakken dus, het blijft een dingetje.

En ondanks dat het voor mij heel logisch is, dat je een asbak schoon maakt net zoals dat je de tafel schoon maakt als er gasten hebben gezeten, kan ik me ook nog een discussie herinneren met een oud collega die daarop antwoordde: “ja maar hij wordt toch weer vies”. Niet echt een sterk argument als je het mij vraagt haha. Maar goed, dat vieze asbakken vervelend zijn is dus zo’n beetje iedereen met me eens. Want als roker wil je je peuk niet uitdrukken in een overvolle asbak en als niet-roker wil je geen vieze asbak op je tafel. Daarnaast is het schoonmaken van asbakken gewoon niet zo fijn, zeker als je zelf niet rookt en als je van die fijne windvrije asbakken hebt.

En dus vroeg ik me af, of een rookvrij terras iets voor ons zou zijn. Wij richten ons voornamelijk op kinderen, past een rookvrij terras daar niet perfect bij? Niemand vindt het fijn als kinderen in de rook zitten toch? En niemand vindt het fijn om tijdens het eten in de rook van de tafel naast je te zitten. En met alle respect, van sigarenrook wordt al helemaal niemand blij (nou vooruit, de roker zelf misschien 😉 ) dus daar ben je dan ook meteen vanaf.

Maar omdat we denken dat Nederland er nog niet klaar voor is, omdat er nog geen begrip voor is, zetten we ook vandaag weer gewoon de asbakken op tafel. Maar heel eerlijk? Zelf zou ik het niet erg vinden als ons terras rookvrij zou worden. Maar wat vinden onze gasten? Zouden er veel mensen door wegblijven? Of zouden er juist meer mensen komen? Ik heb werkelijk geen idee. Voorlopig proberen we het nog maar niet uit, maar ik ben natuurlijk wel heel benieuwd wat jij ervan vindt. Laat je het me weten?

Volg je mij al op Pinterest, Instagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.