Lieve ouders, laat het alsjeblieft thuis!

schoolplein

‘Voor de derde keer begin ik met praten. Weer word ik afgeleid door een tikkend geluid in de klas. Ik speur de klas af met mijn ogen maar kan het niet ontdekken. Ik loop een rondje en dan zie ik waar het geluid vandaan komt…’

De meeneembak

“Mama, mag ik deze mee naar school nemen?” Ik kijk op en zie wat Aukje omhoog houdt. Een of ander speeltje dat ze weer ergens heeft gevonden. Ik vind het eigenlijk niet nodig dus ik vraag haar waarom ze het mee wil nemen. Haar antwoord is dat ze het graag aan de juf wil laten zien. Ik geef toe en zeg dat ze het mee mag nemen, maar alleen als ze het daarna meteen in de meeneembak legt. Met een tevreden snoetje stapt ze in de auto.

Irritant

Kinderen die speelgoed mee naar school nemen. “Leuk!” hoor ik je denken. Ja hoor, best leuk als een kind eens een keer iets mee naar school neemt om het even te laten zien tijdens de kring bijvoorbeeld. Maar in 9 van de 10 gevallen is het helemaal niet zo leuk als kinderen dingen mee naar school nemen. Ik denk dat alle leerkrachten zullen beamen dat het soms zelfs rete irritant is, al die dingen in de klas die alleen maar afleiden.

Rages in de klas

Kan je je voorstellen wat er gebeurt als kinderen slijm mee de klas in nemen? Dan wil iedereen voelen, een stukje hebben, eraan trekken en uiteindelijk zit het vast in iemands haar, valt het op de grond en is het vies of ontstaat er om een andere volledig nutteloze reden ruzie om het slijm. Of voetbalplaatjes. Kind A geeft er eentje weg, een uur later krijgt hij spijt, kind B geeft het niet terug en weer is er ruzie. Om al helemaal niet te praten over de squeezies of spinners die een tijdje terug in waren. De ellende.

Troep

Of dan die fijne prullaria spulletjes uit Happy Meals. Meestal maken ze ook nog een lekker geluidje en passen ze precies in de laatjes van de kinderen. Ze zijn klein genoeg om niet meteen ontdekt te worden door de leerkracht, maar maken genoeg herrie om de halve klas en de leerkracht af te leiden. Vaak maken ze de kinderen ook nog eens (Oost-Indisch) doof, want na drie waarschuwingen blijven ze er vaak gewoon mee spelen. Precies tijdens de instructies, uiteraard.

Uitzonderingen

En natuurlijk zijn er uitzonderingen. Natuurlijk mag je kind na een verjaardag zijn nieuwe speelgoed laten zien, of mag er iets mee naar school worden genomen om tijdens de vertelkring te laten zien. En als er dan bij rages echt iets meegenomen moet worden om te ruilen op het schoolplein, spreek dan af dat het in de tas blijft of dat het in de meeneembak in de klas wordt gelegd. Als ouders dat thuis al een keer gezegd hebben, zijn de kinderen voorbereid als de leerkracht het vervolgens ook nog zegt.

Dus lieve ouders…

Dus lieve ouders, laat het voortaan thuis. Alsjeblieft. Nou ben ik zelf geen juf meer, dus heb ik er ook geen last meer van, maar ik denk dat ik namens alle leerkrachten spreek als ik vraag of iedere ouder er voortaan op wil letten dat alle troepjes thuis blijven. Alvast namens alle juffen en meesters bedankt! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.