Zo wordt je kind ’s ochtends droog wakker *

bedplassen

Toen Aukje zindelijk werd was ze 3,5 jaar oud. En bijna meteen was ze ook ’s nachts zindelijk, ideaal. Bij Emmi duurt het allemaal net even wat langer, dat ’s nachts zindelijk worden. Maar dat is niet erg, ook bij haar komt het vast helemaal goed…

Een kind dat ’s ochtends wakker wordt met een nat bed is voor niemand leuk. Het is voor jou als ouder niet leuk, maar ook zeker voor je kind niet. Zeker wanneer je kind al wat ouder is, kan het voor veel schaamte zorgen. Deze oplossingen en tips kunnen jou en je kind helpen bij het droog wakker worden in de ochtend.

Boos worden heeft echt geen zin

Het is begrijpelijk dat je soms met je handen in het haar zit als je kind ’s nachts weer in bed heeft geplast. Maar het is belangrijk om te onthouden dat je kind het niet expres doet. Er zijn veel aannames dat een kind in bed plast voor aandacht of om zijn onvrede te uiten. Bij een kind werkt dit niet zo. Het is een onbewust proces voor een kind. Je kind kan onzeker worden en bijvoorbeeld logeerpartijtjes worden iets waar je kind tegenop ziet.

Ga op zoek naar de oorzaak

Je kind kan in bed plassen om verschillende redenen. Het kan zijn dat het komt door een lichamelijk afwijking. Alhoewel deze kans erg klein is, is het toch goed om dit uit te sluiten. Meestal spelen er verschillende factoren mee waardoor je kind in bed plast. De meest voorkomende oorzaak is dat je kind de link nog niet heeft gelegd tussen het signaaltje van de hersenen dat er geplast moet worden en daadwerkelijk wakker worden.

Erfelijkheid kan ook een rol spelen bij het bedplassen. Als een ander gezinslid last heeft gehad van bedplassen, is de kans groter dat het kind zelf ook last krijgt van bedplassen.

Er zou ook nog een psychische oorzaak kunnen zijn, maar deze kans is erg klein. Het kan zijn dat een kind iets heeft meegemaakt waardoor het in bed gaat plassen, zoals bijvoorbeeld iets vervelends op school of een scheiding van de ouders.

Wat is de oplossing voor bedplassen?

Gelukkig zijn de meeste kinderen makkelijk te helpen met een plaswekker. Het blijkt dat dit één van de meest effectieve methodes is voor het verhelpen van het bedplassen bij je kind. Je kind wordt gewekt door een geluid op het moment dat er een paar druppels in de broek komen. Na een tijdje gaat je kind zelf de link leggen tussen de aandrang en wakker worden. De plaswekker kun je ook koppelen aan een app. Zo kun je makkelijk zien hoe vaak je kind ’s nachts plast. Velen zien dat dat meer is dan ze dachten.

Binnen twee maanden zie je al resultaat en gaat je kind naar toilet wanneer het moet plassen ’s nachts of je kind slaapt gewoon door zonder te moeten plassen. Ideaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.