De brabbeltaal van Aukje

brabbeltaalBrabbeltaal, als je het opzoekt in het woordenboek dan staat er waarschijnlijk zoiets als; onzin, onverstaanbare taal, nonsense of wartaal. Maar niks is minder waar. Brabbeltaal is helemaal geen onzin, het is de beginnende taal van je kindje…

Als je aan een willekeurige moeder vraagt wat brabbeltaal betekent dan zal ze waarschijnlijk antwoorden dat het de taal van een klein kindje is dat begint met praten. Brabbeltaal in het Engels is trouwens ook een leuk woord, gobbledegook 🙂 Dat vind ik nou echt een leuk woord hihi. Maar goed, brabbeltaal is iets dat moeders (en vaders ook natuurlijk) vaak beter kunnen verstaan bij hun eigen kind dan bij andere kinderen. Ook kunnen moeders de brabbeltaal van hun eigen kind als geen ander verstaan. Niemand begrijpt en verstaat zo goed wat je kindje zegt als jij zelf.

Vroeger vond ik het altijd erg knap als een kindje, in mijn ogen, dan wat wartaal brabbelde en de moeder wist dan precies wat het kind zei. Voor mij was het abracadabra. Maar inmiddels ben ik  ook zo’n moeder die het gebrabbel van haar eigen kind verstaat 🙂 Niemand snapt en verstaat haar maar ik wel.brabbeltaalNou scheelt het natuurlijk dat ik dan ook de meeste tijd met haar doorbreng. Ik weet dat ze yoghurt bedoelt als ze “jot” zegt en dat ze trap bedoelt als ze “boven”zegt. Krentjes zijn “ketsj” en zo kan ik nog veel meer schattige brabbelwoordjes opnoemen. Daarnaast begrijp ik haar ook al vaak als ze nog geen woorden gebruikt. Gewoon door haar lichaamstaal en bewegingen leer je je kindje door en door kennen en weet je precies wat ze wil en wat ze bedoelt.

Nou wordt Aukje in november alweer twee jaar. Je zou zeggen dat ze dan wel wat beter kan praten maar dat is nog niet zo. Aukje loopt wat achter op spraakgebied, maar ik ga ervan uit dat dat binnenkort helemaal goed komt. De brabbeltaal van Aukje, die voor mij steeds duidelijker wordt, begint steeds meer gewone woorden te vormen. Zo zegt ze bijvoorbeeld “appelsap” wel al helemaal goed. Wat ik toch best knap vind, aangezien dat drie lettergrepen heeft. Eigenlijk kan ze alles tegenwoordig wel nazeggen, al dan niet op haar eigen manier 😉

Ook al loopt ze dan misschien wat achter, er zit wel degelijk vooruitgang in. Elke dag begint de brabbeltaal van Aukje meer vorm te krijgen en komen er nieuwe woordjes bij. Ik ben benieuwd wanneer ze zichzelf echt goed duidelijk kan maken.

Waren jullie kinderen snel met leren praten of bleef het ook vrij lang bij brabbelen net zoals bij Aukje?

Volg je ons al op Facebook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.