De speen afbouwen, wanneer is het goede moment?

speenDe speen afbouwen… Dat is iets wat al enkele maanden door mijn hoofd spookt. Maar wanneer is nou het goede moment? Als ze twee jaar is? Of eerder, of juist later? Ik heb het in gedachten al wel tien keer afgebouwd, maar in werkelijkheid moeten we er nog mee beginnen…

ZUIGBEHOEFTE

Al vanaf de geboorte merkten we dat Aukje een ontzettende zuigbehoefte had. Dat zorgde er ook voor dat ik de eerste dagen bijna de hele dag met mijn pink in haar mond zat. Na een paar dagen stelde de kraamhulp voor om een speentje te proberen. Dat vond ik wel een goed idee! We probeerden er verschillende uit totdat we er eentje vonden die het beste bleef zitten bij Aukje.

Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en heeft Aukje al ruim een jaar alleen nog in bed haar speen in. Super fijn dat ze hem overdag al niet meer nodig heeft, daar had ze ineens gewoon zelf geen behoefte meer aan. Nu liggen haar speentjes dan ook alleen in haar bedje en niet meer door het hele huis zoals in het begin nog wel het geval was.

WERK AAN DE WINKEL

Een paar maanden geleden had ik het idee dat Aukje haar speen niet echt meer nodig had in bed. Zodra ze in bed lag, gooide ze haar spenen uit bed en vervolgens viel ze toch in slaap. Achteraf was dat het moment dat ik had moeten beginnen met het afbouwen, maar ik vond dat zo zielig. Ze was nog zo klein en ach, ze heeft hem toch alleen maar in bed. Maar inmiddels nadert ons mupke haar tweede verjaardag en vind ik het toch wel belangrijk dat we de speen af gaan bouwen. Aukje is al redelijk laat met praten en de speen heeft nou ook niet bepaald een goede invloed op de spraakontwikkeling (en ook niet op het gebit) dus werk aan de winkel.

Voorzichtig aan ben ik al wat begonnen. Aukje had voorheen altijd vier of vijf spenen in haar bed liggen. Gooide ze, of vielen, er dan een paar uit, dan kon ze nog een andere pakken. Nu heb ik er al een paar weggehaald, met steeds ongeveer twee weken ertussen, zodat er nu nog maar één speen in bed ligt. Dat gaat tot nu toe prima, maar die laatste weghalen… Daar heb ik zelf een beetje moeite mee! Gek hè, ik vind het gewoon zielig! Wij noemen de speen “fiep” en als Aukje naar bed gaat dan vraagt ze ook echt om haar “piep”. En dat wil ik weghalen, ahhhh zielig! Maar ja het is wel het beste en ik heb een hulpmiddel!speenAl bijna een jaar geleden heb ik op de boekenbeurs in Eindhoven het boekje “Dááág speen” gekocht. Dit gaat over een meisje (er is ook een jongensversie van verkrijgbaar) dat haar speen meegeeft aan Zwarte Piet, zodat hij hem aan baby Piet kan geven. Geen idee of ze dit al echt zal begrijpen, maar ze weet wel wat een baby is, dus ik gooi het er maar op dat de speen naar andere baby’s gaat. Hopelijk gaat dit werken…

Hebben jullie nog tips voor het afbouwen van de speen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.