“Doe gewoon gezellig mee”

jarig

“Nee dank je.” En zonder verdere uitleg sla ik vriendelijk het gebak af. Ik hoor wat gemompel her en der en zonder het te verstaan weet ik precies wat ze zeggen. Want gebak afslaan op een verjaardag, dat kan toch echt niet…

Een intolerantie

Ik heb een tarwe intolerantie. Zodra ik iets eet waar tarwe in zit, krijg ik last van mijn buik en lijk ik 20 weken zwanger. Om die reden probeer ik dan ook zo min mogelijk tarwe te eten. Nou hebben bijna alle vlaaien en taarten een bodem die gemaakt is van tarwe. Niet erg, want ik ben toch niet zo’n enorme taartliefhebber en dus kost het me dan ook weinig moeite om een stukje gebak op een verjaardag af te slaan.

Speciaal gebak

Soms heb ik geluk, de hazelnootgebakjes van de Jumbo mag ik namelijk gewoon hebben, net zoals de meeste andere nougatinegebakjes. Als ik zie dat deze op een verjaardag staan dan doe ik uiteraard gewoon gezellig mee, want deze gebakjes vind ik namelijk wel lekker. Soms vraagt de gastvrouw of ze iets voor mij in huis moet halen. Eigenlijk sla ik dit (uit beleefdheid) altijd af. Ik voel me zo opgelaten als iemand speciaal voor mij naar de winkel moet. Daarnaast heb ik zelf altijd glutenvrij gebak in de vriezer thuis staan, dus soms neem ik ook gewoon mijn eigen stukje gebak mee. Op die manier hoeft niemand speciaal voor mij naar de winkel en kan ik toch gewoon een stukje gebak mee eten.

Doe gewoon gezellig mee

Maar zoals ik al zei, geef ik dus eigenlijk helemaal niet zoveel om gebak. De reden dat ik mijn eigen gebak soms meeneem is meer voor anderen dan voor mezelf. Ik vind het namelijk helemaal niet erg om gebak af te slaan. Oké, alleen kwarktaart vind ik lastig want dat vind ik ontzettend lekker, maar verder geef ik niet zoveel om gebak. Maar meestal krijg je zoveel commentaar als je gebak afslaat. “Maar je kunt het toch hebben?” of “Doe gewoon gezellig mee.” Mensen vergeten namelijk dat ik afsla vanwege mijn intolerantie en denken dat ik bang ben om calorieën te eten en dus proberen ze me over te halen om toch een stukje te pakken.

Niet aandringen

Eigenlijk is het best gek dat we dit doen. Want om welke reden ik ook nee zeg tegen het gebak, dat is toch mijn keuze? Hetzelfde geldt vaak voor alcohol “Ah joh, doe gewoon één wijntje mee.” Waarom dringen we zo aan? Ben ik gezelliger op de verjaardag als ik een stuk gebak eet? Voor mensen die het wel lastig vinden om het gebak af te slaan wordt het er niet makkelijker op als er nog een keer wordt aangedrongen. Er zullen er ook genoeg zijn die dan toch maar een stukje pakken uit beleefdheid en daar later wellicht spijt van krijgen (of misschien wel niet, dan is het een meevaller 😉 )

Een alternatief

Veel fijner dan aandringen is het aanbieden van een alternatief. Meestal heb je genoeg in huis met een verjaardag, dus er zit vast wel iets bij wat wel in het (tarwevrije) dieet van de ander past. Of vraag voordat je boodschappen gaat doen alvast of je iets mee kan nemen voor de gasten met een dieet. Zo voelen ze zich misschien minder opgelaten want je gaat toch naar de winkel en kan jij de goede gastvrouw zijn die je wilt zijn, iedereen blij 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.