Het huishouden doen met een kind

huishoudenWanneer doe ik het huishouden? Voordat ik moeder was deed ik het gewoon wanneer ik er “zin” in had, voor zover je zin in het huishouden kan hebben natuurlijk 🙂 . Tegenwoordig moet ik echt mijn momenten pakken, wanneer Aukje slaapt, met papa onder de douche staat of juist als ze wakker is want dan kan ze me meehelpen 🙂 .

Het huishouden doen is niet een van mijn grootste hobby’s. Ik ben ook geen hele goede huisvrouw (sssttt!!!) Ik zorg dat ik alles netjes bijhoud, maar zaken zoals ramen wassen en de vloer dweilen sla ik regelmatig een keertje over. En ook de wasmand is vaker vol dan leeg dus wat dat betreft kan ik nog wel wat beter mijn best doen…

Toen Aukje nog maar net geboren was, moest ik erg zoeken naar momenten om het huishouden te doen. Aukje sliep in het begin namelijk niet veel in haar eigen bedje, maar vooral veel bij mij. Erg gezellig, maar het nadeel was dus dat ik erg weinig mijn handen vrij had. Tegenwoordig hebben we ons huishoudritme (leuk woord voor galgje 😉 ) wel gevonden.

Stofzuigen/dweilen:

De benedenverdieping stofzuig ik als Aukje slaapt. Ik heb namelijk de fout gemaakt om niet vanaf het begin te stofzuigen in Aukjes bijzijn en nu is ze dus “bang” voor de stofuiger… Ze vindt het pima als Maikel bij haar is en ik ga dan stofzuigen, maar als we samen zijn dan vindt ze het vreselijk. Dus dan maar als ze slaapt. Voor haar verjaardag vragen we een kinderstofzuiger, hopelijk vindt ze het dan minder erg, als ze zelf mee kan helpen… De trap en de bovenverdieping stofzuig ik als Aukje met Maikel onder de douche staat. Zelfde reden, dan is ze bij papa en bezig, dus dan is het goed. Dweilen doe ik niet zo vaak als zou moeten *schaam schaam* maar dat doe ik als Aukje slaapt, zodat het droog is als ze wakker wordt.huishoudenDe was:

De was in de wasmachine stoppen doen we samen en Aukje mag altijd op de start knop drukken. Ook stoppen we het samen in de droogtrommel. Aukje vindt het leuk om daarmee te helpen. Het ophangen doe ik alleen, soms als ze slaapt, soms als ze bij me zit te spelen met de wasknijpers en kleerhangers. Het opvouwen van de was doe ik niet (haha, oké, ik doe het wel maar te weinig…) maar dat gaat vaak tussendoor. Als Aukje in bad zit, als ze net in bed ligt, net hoe het uitkomt. Strijken doe ik ook bijna niet… Alleen de kleding die echt gestreken moet worden en dat doe ik zonder Aukje, als ze in bed ligt.

De badkamer/toilet/keuken:

Deze maak ik ook schoon als Aukje in bed ligt, omdat ik met schoonmaakmiddelen werk die gevaarlijk zijn, en omdat ik na afloop de vloer wil dweilen (op handjes en knietjes, jaja) en dan wil ik niet dat ze in de weg loopt. Daarnaast vind ik het ook fijner om te poetsen zonder Aukje, dan gaat het sneller. De keuken maak ik dagelijks na het koken schoon, maar het grondige schoonmaakwerk (in de kastjes enzo) liever ook als ze in bed ligt.

Ramen wassen:

Net wanneer ik er zin in heb… Met of zonder Aukje, maakt niet zoveel uit. Vaak wil ze meehelpen en dan krijg ik alleen maar opnieuw vieze vingers op de ramen dus heel effectief is het niet haha. Maar ook als ik het zonder Aukje doe komen die vingers er al snel weer op… Misschien moet ik ze maar eens leren om van de ramen af te blijven voortaan…

Stof afnemen:

Dat doe ik met Aukje samen. Allebei een doekje in de hand en poetsen maar! Meestal doe ik het meeste al met de stofzuiger (met opzetborsteltje) maar bij bijvoorbeeld de televisie kan dat niet. Aukje is tijdens het poetsen trouwens vaker iets anders aan het doen dan werkelijk aan het poetsen haha, maar dat geeft niet.huishoudenWelke klusjes in het huishouden doe jij samen met je kind(eren)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.