Waarom ik kinderbedtijd zo belangrijk vind

“Mama waarom gaan wij naar huis en mogen zij nog blijven?” Een vraag die mij regelmatig gesteld wordt door Aukje, zeker in de zomer. Zo ook gisteren, want wij gingen (weer eens) als eersten naar huis na een gezellige dag…

Sommige mensen zullen mij misschien een strenge moeder vinden, anderen juist weer helemaal niet. Ik denk zelf dat ik wat minder streng ben dan ik had bedacht, voordat ik moeder was, maar er is een ding waar ik wel vrij strikt in ben en dat is bedtijd. Ik wil dat Aukje en Emmi rond 19.00 uur in bed liggen. Soms halen we dat niet helemaal in verband met zwemles of op oppasdagen en dan wil het nog wel eens 19.30 uur worden, maar heel veel later dan dat wordt het eigenlijk zelden.

De reden dat ik die bedtijd zo belangrijk vind is omdat ik merk dat vooral Aukje haar slaap echt nodig heeft. Zij heeft echt nachten van 12 uur nodig om goed te kunnen functioneren. Als ze moe is dan wordt ze namelijk niet bepaald gezellig. Hetzelfde geldt trouwens ook voor Emmi, hoewel zij minder slaap nodig heeft dan Aukje, wordt ook zij enorm huilerig als ze moe is. Ze zijn het gewend om rond 19.00 uur naar bed te gaan, dus daar is hun ritme ook op ingesteld. Laat ik ze langer opblijven dan heb ik daar vaak alleen mezelf mee, want dan zijn ze gewoon moe en chagrijnig.

Natuurlijk maak ik wel eens een uitzondering. Op speciale dagen en als er meer kinderen zijn en iedereen is nog fijn aan het spelen, dan mogen ze echt wel langer opblijven. Maar dan wel alleen zolang het gezellig blijft. Is er voldoende te spelen en blijft het gezellig? En hoeft Aukje de dag erna niet naar school? Dan komt het niet zo nauw. Worden ze zeurderig of hangerig dan gaan ze gewoon naar bed.

En heel eerlijk, ik vind het zelf ook gewoon lekker om de avond voor mezelf te hebben. Televisie aan, laptop op schoot, lekker appen, blogjes typen, social media bekijken en zappen zonder dat er een kind mee wil kijken haha. Gewoon tegen Maikel aan zitten zonder dat er een jaloerse peuter tussen kom. En eindelijk even kletsen zonder dat er steeds “mama” wordt geroepen.

Ook dadelijk in de vakantie zal ik me het grootste gedeelte dus gewoon aan de bedtijd van de meisjes houden. Want ook al kunnen ze de dag erna uitslapen, dat doen ze toch niet. Dus dan maar gewoon op tijd naar bed.

Vind jij kinderbedtijd belangrijk of ben je daar wat minder streng in?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.