Zindelijk worden, is Aukje er al aan toe?

zindelijkZindelijk worden, wanneer begin je daar eigenlijk mee? Als ik internet moet geloven geeft je kindje zelf aan wanneer het moment is aangebroken, maar is dat in werkelijkheid nou ook echt zo? 

DE VOORDELEN

Het lijkt me heerlijk als Aukje zindelijk zou zijn. Geen grote pakken luiers meer kopen, niet meer aan de billen ruiken (ziet er altijd zo charmant uit 😉 ) niet meer vijf keer op een dag die luier verschonen, geen rompers meer maar leuke hemdjes en onderbroekjes en zo kan ik nog wel meer voordelen bedenken.

WANNEER?

Het schijnt dat je je kindje al heel vroeg zindelijk kan maken, in bepaalde landen zijn kinderen van anderhalf al volledig zindelijk! Dus als je daarnaar kijkt, dan is het gewoon een kwestie van training. Maar als je andere sites moet geloven dan geeft je kindje zelf aan wanneer het eraan toe is, door bijvoorbeeld duidelijk te laten merken dat hij moet plassen/poepen of sommige kinderen vinden het zelfs vies op een gegeven moment. Omdat ik had gelezen dat je al met anderhalf kunt beginnen, kocht ik in de zomer een knalroze potje voor Aukje. Eens kijken in welk stadium we zaten…

HET POTJE

Al meteen vond Aukje het potje super interessant. Ik nam me voor om Aukje elke ochtend, na de fles, even met haar blote billen op het potje te zetten. Gewoon als routine en om te leren waar het potje voor dient. Al snel had ze de bedoeling door en ging ze op het potje zitten en maakte ze een toepasselijk geluidje “pssssss”. Daarna rende ze in haar blote kont over de bovenverdieping 🙂 . Om vervolgens in de kledingkast te plassen. Oeps… Die voelde ze dus duidelijk niet aankomen. Na nog twee ongelukjes besloot ik dat het nog veel te vroeg was, Aukje voelde het totaal nog niet aankomen, dus ze was er nog niet rijp voor.

WE BLIJVEN OEFENEN

Inmiddels staat het potje al een aantal maanden op het toilet en elke keer als ik naar de wc ga, gaat Aukje op het potje zitten. Ze vind het duidelijk leuk. Toch heb ik nog steeds niet het idee dat ze het aanvoelt als ze moet plassen of poepen. Ook geeft ze het niet zelf aan als haar luier vies is dus misschien moeten we gewoon nog even geduld hebben. Laatst wilde ze op het kinderdagverblijf ook even op de wc zitten. Er kwam niks, maar ze heeft het wel geprobeerd.

Zindelijk worden, we zijn er mee bezig maar dus nog niet actief. Ik wacht maar even af wanneer Aukje zelf aan gaat geven dat ze een vieze broek heeft. En tot die tijd blijven we het potje gewoon gebruiken zoals we dat nu doen, af en toe even met de blote billen erop en wie weet hebben we een keer geluk. Mocht het nou erg lang duren en het zindelijk worden lukt niet, dan kan ik altijd nog een boekje over zindelijk worden als hulpmiddel aanschaffen. Ik ben benieuwd hoe lang het nog duurt tot het eerste volle potje…

Op welke leeftijd waren jullie kindjes zindelijk?

Liefs Charlotte

Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.