Ik kan het zelf

“Nee mama, ik ben een prinses!” O ja natuurlijk, hoe kon ik dat nou vergeten?! Aukje is 3,5 jaar lang onze enige dochter geweest en dat merk je soms. En ik weet het, het is onze eigen schuld dat ze een beetje verwend is. Tijd om daar dus verandering in te brengen!

Aukje is nogal makkelijk aangelegd op sommige vlakken. Zo vindt ze het heerlijk als ik haar aankleed, als ik haar eten geef en het liefste moet ik met elk toiletbezoekje even mee. Sterker nog, als het even kan wil Aukje dat ik de hele dag alles met haar samen doe. Dat is natuurlijk ook ontzettend gezellig, maar sinds de komst van Emmi niet meer haalbaar (en los daarvan ook totaal niet nodig). Tijd dus om wat zelfstandiger te worden. En ja natuurlijk is Aukje nog klein en hoeft ze nog niet zelf naar bed te gaan, zelf te douchen of haar haren te vlechten, maar bepaalde dingen kan ze natuurlijk gewoon zelf. Alleen gaat het sneller of is het gezelliger als mama het doet.

Ik hou altijd van positief stimuleren en daarom maakte ik een beloningssysteem. Eigenlijk is het gewoon een grote stickerkaart. Ik bedacht eerst de vier categorieën waarvoor Aukje stickers kan verdienen. Zelf plassen (wat ze natuurlijk allang kon, maar het gewoon gezelliger vond met mij erbij ofzo), zelf eten (iets met lui…), zelf aankleden (net zo lui) en zelf spelen, dus zonder mij. Steeds als Aukje iets goed zelf doet, krijgt ze onder dat plaatje een sticker. Is er een horizontale rij vol, dan krijgt ze een beloning. Denk dan aan een surprise eitje, een ijsje of een klein cadeautje. Iets kleins, maar voor haar groot genoeg om te stimuleren.

Zoals je ziet is de hele rij van het zelf plassen al vol, dat gaat dus heel goed! Zelf eten en aankleden begint nu te komen, maar het zelf spelen is nog wat lastig. En heel eerlijk ligt dat niet eens altijd aan Aukje. De afgelopen weken zijn ook erg druk geweest met wendagen op school en nog veel meer andere dingen, dus is er ook gewoon weinig tijd geweest om eens lekker rustig te spelen. Eens kijken of we daar de komende tijd wat beter op kunnen gaan letten.

En als deze kaart vol is? Dan maken we een nieuwe kaart. Deze zal “ik proef…” gaan heten. Ik ben benieuwd of onze prinses dan ook eindelijk eens wat gevarieerder gaat eten…

Liefs Charlotte

Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.