5x leukste ideeën voor het bereiden van aardappels *

bereiden van aardappels

Nederland aardappelland: met een consumptie van maar liefst 51 kg aardappelen per persoon per jaar weet de Nederlander van oudsher wel raad met aardappels. Gekookte aardappelen blijven het populairste, als onderdeel van de ‘aardappel-groente’ maaltijd, maar gebakken of gepofte aardappels? Daar zijn we ook dol op. Wil jij aan de slag met de leukste aardappelvariaties, neem onze ideeën dan mee en smullen maar!

Maar eerst: welke aardappel kies ik?

Sommige aardappels smaken helaas nergens naar. Hoe kies je dus de beste aardappels? Onthoud dat Bintjes perfect zijn om mee te bakken; zo wordt de allerlekkerste friet ervan gemaakt. Kies voor stamppotten altijd kruimige aardappels! De Eigenheimer is een heerlijke aardappel voor stamppotten!

Idee 1 – gepofte aardappels, makkelijk en lekker!

Wist je dat gepofte aardappels hartstikke makkelijk te maken zijn? Verwarm de oven voor op 180 graden en neem het gewenste aardappelen. Was ze even, maar laat de schil gewoon zitten. Neem hier overigens wel jonge aardappelen voor (kort geleden geoogst), zoals wat grotere krielaardappels. Halveer de aardappels en plaats de aardappelen 30 minuten in de oven, haal ze er uit als de bovenzijde goudbruin is en het vlies omhoog gekomen is. Snijd nu een kruis in het oppervlak en smeer de aardappels in met knoflook kruidenboter en bestrooi met grof zeezout. Eet smakelijk!

Idee 2 – aardappelsalade, lekker koud eten

Kook 1 kilo krieltjes, kook ze beetgaar. Laat uitstomen en afkoelen in een schaal. Zijn de aardappelen na enkele uren door en door afgekoeld dan kun je ze mengen met 2 eetlepels mayonaise, 200 gram crème fraîche, 2 fijngesneden lente uitjes en wat zout en peper. Je serveert de aardappelsalade als bijgerecht!

Idee 3 – aardappelpannenkoekjes

Aardappelpannenkoekjes vormen een lekker bijgerecht, serveer ze bijvoorbeeld bij een moot gebakken zalm en salade. De pannenkoekjes zijn makkelijk te maken: snijdt de vastkokende aardappels in kleine stukjes en laat in een ijzeren zeef, of stoomoven, even 2 minuten kortstondig pocheren. Maak ondertussen een pannenkoeken mengsel van bloem, melk, eieren, maar neem ook fijngesneden lente ui hierin mee. Voeg tot slot de aardappelstukjes toe. Roer het geheel en bak in een kleine koekenpan zoals je pannenkoeken bakt. Eet smakelijk!

Idee 4 – gebakken partjes verse aardappels

Koop Bintjes (ca 2,5 kg) en selecteer de juiste hoeveelheid voor het gezelschap. Snijd de bintjes in 4 parten, mét schil. Bestrooi met zeezout en rozemarijn en wat verse knoflook. Smeer in met bakolie en laat een half uurtje staan, zodat de smaken kunnen mengen. Bak af op 160 graden, met een half pakje roomboter(!) hier krijg je de allerlekkerste gebakken aardappels van vinden wij!

Idee 5 – gebakken aardappelblokjes met spekjes en prei

Zin in een lekkere stevige smaak booster, kies dan hiervoor. Je snijdt de aardappels in blokjes, laat even pocheren 1 minuut, waarna je ze kunt afbakken. Bak eerst de spekjes, bak ze helemaal uit. Verwijder het vet uit de pan, maar houdt 2 eetlepels uitgebakken vet over, en plaats die in de pan. Bak hierin de aardappels af met fijngesneden prei. Voeg ook de spekjes toe. Heerlijk bij een biefstuk bijvoorbeeld en salade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.