Van a-sportief naar sportinstructeur?

sportbh nike

“Ik denk dat het iets eenmaligs was.” Zomaar een citaat uit mijn blog over mijn eerste groepsles op de sportschool, inmiddels iets meer dan een jaar geleden. En nu? Nu sta ik één keer per week op het podium, in plaats van in de zaal, de les te geven…

Hoe het begon

Het begon allemaal met het inschrijven van Aukje voor de zwemles, ruim anderhalf jaar geleden. Terwijl ik aan de balie stond te wachten, werd me op slinkse wijze een sportabonnement aangepraat (grapje natuurlijk, maar het leek er wel verdacht veel op 😉 ) en hoewel ik wist dat het goed voor me zou zijn, had ik als ontzettende a-sportieveling er zo geen zin in. Met lichte tegenzin begon ik in februari 2019 dan ook aan mijn e-Gym avontuur en hoewel ik dat na een poosje best oké vond, werd het na een aantal maanden ook wel erg eentonig.

Van e-Gym naar groepsles

Tijdens een gesprek met de sportinstructeur werd er geopperd of een groepsles dan niks voor mij zou zijn. Verschrikt keek ik hem aan, een groepsles leek me vreselijk. Ik zag een zaal vol met hippe sportievelingen voor me die me allemaal heel hard uit zouden lachen bij mijn poging om de les bij te kunnen benen, nee, dat was niks voor mij. Maar de instructeur wist me met wat bemoedigende woorden over te halen en zo deed ik ruim een jaar geleden dan toch echt voor de eerste keer mee met de groepsles Clubjoy Power.

Even doorzetten

Nou dat heb ik geweten, ik heb vier dagen met spierpijn rondgelopen en heel hard geroepen dat ik het nooit meer zou doen. Maar omdat alle lieve dames uit de les (helemaal geen hippe sportievelingen maar juist allemaal hele leuke en gezellige sportievelingen) me vertelden dat ik het echt een keer of drie moest doen om een goed oordeel te kunnen geven, zette ik nog even door. Wat bleek, ze hadden gelijk!

Lekker in mijn vel

Ik begon het leuk te vinden en zette mijn e-Gym stop. Twee keer per week volgde ik een les Power en inmiddels werden alle oefeningen en begrippen een stuk duidelijker. Ik breidde mijn sportroutine uit met een les Xcore en zo stond ik, als a-sportieveling, ineens drie keer in de week te sporten. Natuurlijk merkte ik dat aan mijn lijf, mijn pijnklachten (door mijn hypermobiliteit veroorzaakt) verminderden en ik ging zowel letterlijk als figuurlijk zoveel lekkerder in mijn vel zitten. Dit was echt goed voor mij!

Een interessant gesprek

Nou heb ik wel de eigenschap dat als ik iets doe, ik het dan ook goed wil doen. Daar heb ik meestal vooral mezelf mee, maar in dit geval was dat gunstig. Ik raakte namelijk in gesprek met een sportinstructeur die zei dat hij nog wel op zoek was naar iemand om de Powerlessen in de maand september over te nemen van de vaste instructeur, of dat niks voor mij was? Nadat ik daar even over na had gedacht werd ik eigenlijk steeds enthousiaster en we spraken af dat ik in de zomervakantie een paar keer zou komen oefenen om te kijken of ik daar wel echt voor in aanmerking zou komen.

Kan ik dat wel?

Nadat ik ongeveer 300 keer had gevraagd of ik er in zijn ogen ook echt geschikt voor was, want allemaal leuk en aardig en ik kan het dan wel willen, maar ik moet alles natuurlijk ook wel goed voor kunnen doen, wist hij me te overtuigen dat hij er vertrouwen in had en ik ging overstag. Ik kreeg de muziek en de choreo mee naar huis om te oefenen en hoewel ik de les al twee maanden lang, twee keer per week deed, was dat toch wel even spannend.

Even wennen

Zo stond ik dus ineens op het podium, in plaats van ervoor. Gelukkig de eerste keer nog naast de vaste instructeur. Terwijl hij de les gaf, stond ik naast hem mee te doen. Zo kon ik vast een beetje wennen aan het gevoel. De week daarna deed ik een paar nummers en zo stond ik een week later ineens alleen op het podium. Microfoontje om, spiekbriefje voor mijn neus en gaan. En hoewel die eerste les wel wat schoonheidsfoutjes had (iets met de lat voor mezelf erg hoog leggen) vond ik het ontzettend leuk om te doen en keek ik al uit naar de volgende les.

Een contract!

Inmiddels is het oktober, zitten de eerste lessen erop, krijg ik er steeds meer plezier in en gaat het ook steeds beter. De nieuwe release is inmiddels ingegaan, de eerste complimenten van leden zijn binnen, de aanvraag voor de instructeursopleiding ingediend (ja natuurlijk ga ik die ook nog even netjes volgen) en, nou komt het, is er zelfs een contract ondertekend! Jaja, je leest het goed, ik heb er dus een baantje bij en ik ben helemaal enthousiast! Het is overigens niet op de sportschool waar ik zelf sport, dus ik geef les op de ene sportschool en sport daarnaast zelf nog gewoon op de andere sportschool, om het makkelijk te maken 😉

Mijn eigen les

Vanaf 1 november krijg ik mijn eigen, vaste les Power op maandagavond. In oktober vervang ik nog steeds voor een andere instructeur, maar vanaf november wordt het dus vast. Voor nu, om te beginnen, één les in de week maar ik sta zeker open voor meer, dus wie weet wat er nog gaat volgen… 🙂 Ik vind het in ieder geval helemaal leuk en hoop stiekem dat het niet bij die ene les blijft. Maar laten we hier eerst maar eens mee beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.