De Lichtjesroute in Eindhoven

“Mama, ik wil weer naar die boot met die smurfen, waar ik een bananensnoepje kreeg.” Tja, als je dan weet wat je dochter bedoelt dan ben je toch echt wel een supermom hoor 😉 En gelukkig begreep ik haar, ze had het over de Lichtjesroute, die we vorig jaar september hebben gereden. En natuurlijk gaan we dit jaar weer!

De Lichtjesroute

Ken jij de Lichtjesroute in Eindhoven al? Voor zover ik me kan herinneren reden wij vroeger elk jaar de Lichtjesroute. Dan mochten we al gewassen en in pyjama in de auto, om zo naar de mooiste figuren gemaakt van kleine lampjes te kijken. De eendjesvijver was altijd spectaculair met Alfred Jodocus Kwak, ik kan het me nog zo goed voor de geest halen! Tegenwoordig heeft Alfred plaats gemaakt voor de Smurfen, maar nog steeds is de eendjesvijver een bijzonder plekje tijdens de route. Verder kom je Nijntje, allerlei dieren, muziekinstrumenten, een complete speeltuin en nog veel meer mooie ornamenten tegen.

Elk jaar begint de Lichtjesroute op 18 september, de dag dat Eindhoven werd bevrijd na de oorlog. Om te vieren dat Eindhoven bevrijd was, zetten de mensen een kaarsje voor het raam om zo de feestvreugde wat meer glans te geven. Deze traditie breidde zich elk jaar verder uit, om vervolgens na 1969 op te houden. In 1984 bliezen een aantal fanatiekelingen de Lichtjesroute nieuw leven in en zo ontstond de huidige lichtjesroute. Inmiddels uitgegroeid tot een route van meer dan 22 kilometer met wel meer dan 200.000 (led-)lampjes.

De Lichtjesroute is gratis en heeft geen exact begin – of eindpunt. Je kan op elk willekeurig punt beginnen en eindigen. Wel zijn er een aantal plaatsen die je gewoon niet wil missen, dus het advies is dan ook om de route te fietsen zodat je niks mist, met de auto kan je namelijk niet overal komen. De route wordt aangegeven door kleine bordjes waarop een gloeilamp staat afgebeeld. Soms geven de bordjes (knipperend) licht, soms niet. Je moet in ieder geval goed opletten om niks te missen!lichtjesroute

Audio tour

Met de Studio040 Audio Tour 2020 Beleef je dit echte Eindhovense evenement op een heel unieke manier. Tijdens de route kun je luisteren naar ontroerende verhalen, anekdotes en grappige weetjes over een aantal van de populairste ornamenten en projecten van de Lichtjesroute. Kijk hier voor meer informatie over de audio tour. 

Fietsavond

Op 25 september is de fietsavond, de avond waarop de organisatie dan het rijden van de Lichtjesroute met de fiets promoot, door op verschillende plaatsen leuke bands te laten optreden. Iedereen kan hier dan gratis van meegenieten, onder het genot van een kop koffie of thee of iets anders lekkers. De bands treden op op de volgende plaatsen:

  1. Vlokhoven
  2. Hendrik de Keyzervijver
  3. Pastoriestraat 108
  4. Burghplein

Waar en wanneer?

Van 18 september tot en met 10 oktober, in de wijken Stratum, Strijp en Woensel in Eindhoven. De lichtjes branden op zondag tot en met donderdag van 19.00 tot 22.30 uur en op vrijdag en zaterdag van 19.00 toten met 23.30 uurEen groot deel van de ornamenten gaat pas aan als de lantaarnpalen aangaan, dus in september kan dat soms pas om 20.00 uur zijn. Hier kan je de route downloaden.

Tip

In het weekend kan het soms ontzettend druk zijn, dus als je liever lekker rustig de route rijdt dan is het beter om door de weeks te gaan. Als je wacht tot oktober, dan is het wat eerder donker en kan je meteen om 19.00 uur beginnen. En als je niet wilt dat de kinderen te laat in bed liggen, dan rijd je de route gewoon in gedeeltes. Elke keer een stukje. Veel plezier!

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?lichtjesroute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.