Emmi’s eerste hapjes

eerste hapjes

Emmi is alweer vijf maanden. Dat betekent dat we een maand geleden zijn begonnen met de eerste hapjes. Vandaag vertel ik hoe het gaat, of ik potjes geef of zelf hapjes maak en hoe we zijn begonnen…

Ik kan me vooral één ding nog heel erg goed herinneren uit de tijd dat we Aukje haar eerste hapjes gaven, namelijk dat we het bij een tweede kindje vooral anders moesten doen. En dat doen we nu dus. Als je me volgt op Instagram dan heb je vast wel gezien dat de hapjes er bij Emmi erg goed in gaan. Zo goed dat ze inmiddels zowel groente als fruit krijgt.

Potje of vers?

Ik geef Emmi bijna alleen maar zelfgemaakte hapjes. Niet dat ik tegen potjes ben hoor, maar ik voel me gewoon iets beter bij zelfgemaakte hapjes. Ik heb wel altijd potjes in huis, soms is dat gewoon makkelijker. Bijvoorbeeld als we weg gaan of als ik geen zin of tijd heb om zelf iets te maken. En bij erwtjes scheelt het gewoon een hoop werk en zit je niet met die vervelende velletjes.

Plan van aanpak

We zijn begonnen met groenten. Bloemkool om precies te zijn. Ik kocht een flinke stronk bloemkool en maakte er voor Maikel en mij een ovenschotel van. Alle bloemkool die over was heb ik gepureerd en verdeeld over een ijsklontjesvorm. Meteen een voorraadje voor in de vriezer. Daarnaast heb ik voor twee dagen in de koelkast laten staan. Emmi kreeg dus drie dagen bloemkool. In het begin was het natuurlijk erg vreemd en moest ze enorm wennen. Sowieso aan de lepel, maar ook aan de smaak, de structuur en het leren happen. De eerste twee weken kreeg ze echt niet meer dan een theelepeltje groenten binnen. Na drie dagen bloemkool gingen we over op broccoli. Na drie dagen broccoli probeerden we weer een andere smaak. Inmiddels heeft ze  bloemkool, broccoli, courgette, erwtjes, avocado en worteltjes gehad. Morgen wil ik voor de eerste keer pompoen geven. In het begin gaf ik alles drie dagen achter elkaar, om aan de smaak te wennen. Inmiddels hebben we volgens mij een heuse alleseter in huis en geef ik elke dag wat anders. Net hoe het uitkomt of waar ik zin in heb. Het maakt Emmi niet uit, ze hoeft eigenlijk nauwelijks te wennen en eet alles lekker op.

Fruit erbij

Toen de groenten er eenmaal echt goed in gingen ben ik begonnen met fruit. Ik ben begonnen met een geprakte banaan. Dat ging er goed in! Bij appel kijkt Emmi altijd eerst even een beetje zuur maar vervolgens eet ze toch alles op. En perzik vindt ze ook erg lekker. Ook fruit maak ik in één keer genoeg voor meerdere porties. Hiervan vries ik alles in, want anders wordt het bruin van kleur.

De hapjes gaan er bij Emmi dus erg goed in. Super fijn! Ik heb altijd een paar verschillende soorten groenten en fruit in de vriezer staan zodat ik altijd iets op voorraad heb. Als alles (bijna) op is maak ik weer een nieuw voorraadje. Niet te groot, want het kost echt geen tijd om bij te maken. Om die reden probeer ik ook zoveel mogelijk zelf te maken. Het kost nauwelijks extra tijd, zeker als je dezelfde groenten pakt die toch al op het menu stonden. Even pureren en klaar. Easy peasy!

Hoe ben jij begonnen met de eerste hapjes?

Liefs Charlotte

Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.