Over flesvoeding: niet schudden en geen warm kraanwater

flesvoeding

Bijna dagelijks zie ik ze, papa’s, mama’s, opa’s of oma’s die de fles voor de baby aan het klaarmaken zijn. Warm water uit de kraan, poeder erbij en flink schudden maar. Maar wist je dat het eigenlijk helemaal niet zo goed is om warm kraanwater te gebruiken? En ook schudden is eigenlijk niet zo goed…

Toen Aukje nog een baby was maakt ik een flesje voor haar klaar. Ik warmde water op, deed het poeder erbij en begon enthousiast te schudden. Toevallig was mijn tante die dag bij mij. Zij werkt op een kinderdagverblijf dus maakt dagelijks flesjes klaar. Ze vroeg aan mij of ik wist dat ik beter niet kon schudden, want door het schudden schud je luchtbelletjes in de melk. Deze luchtbelletjes drinkt je baby op en daardoor is de kans op krampjes en spugen groter. Ik antwoordde dat ik dat niet wist, maar dat ik ook niet wist hoe ik het poeder dan op moest laten lossen. Aukje had speciale voeding (Nutramigen) voor haar koemelkallergie en die klonterde ontzettend. Mijn tante gaf me de tip om met een vork te roeren en inderdaad, dat werkte! Sindsdien heb ik alle flesjes, ook die van Emmi, met een vork geroerd. Ik moet toegeven dat het minder makkelijk is dan schudden, maar alles voor je baby, toch?

Hetzelfde geldt voor warm kraanwater. Toen wij afgelopen zomer met vrienden op vakantie waren, vroegen ze aan mij waarom ik mijn flesjes niet gewoon met warm kraanwater klaarmaakte. Steeds als we ergens samen waren, maakten zij een fles met warm water uit de kraan en ik haalde kokend water bij de bar en deed daar zelf koud water bij. Zij waren veel sneller klaar, want ik moest steeds even goed zoeken naar de juiste temperatuur. Ik besloot daarom om eens op internet op te zoeken of het kwaad kon. Koud kraanwater kan je heel goed gebruiken voor de fles. Vroeger moest dat eerst worden gekookt maar dat hoeft tegenwoordig niet meer. Warm kraanwater wordt daarentegen afgeraden. Dit zegt brabantwater erover:

Apparaten, zoals een geiser of boiler, kunnen de kwaliteit van het warme drinkwater beïnvloeden.

Zelf gebruikte ik de verhouding 1/3 kokend water en 2/3 koud water. Dat had altijd de goede temperatuur. In restaurants was de verhouding heet water wat hoger, omdat theewater daar nooit kokend is dus dan wordt je fles te koud. Het voelde voor mij niet goed om warm water uit de kraan te gebruiken, zeker omdat Brabantwater het zelf afraadt. Nu horen de flesjes hier tot de verleden tijd, maar ik wilde dit toch even delen omdat ik denk dat niet alle ouders hiervan op de hoogte zijn.

Edit: ik vind dat iedere ouder moet doen waar hij zich zelf goed bij voelt. Maar soms weten ouders niet beter en dan is het fijn om geïnformeerd te worden.

Wist jij dit al?

Volg je mij al op Pinterest, Instagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.