Zo houd ook jij de Curly Girl Methode vol! *

Curly Girl Methode

“Ik heb het geprobeerd maar het lukt me niet om het vol te houden.” Een veelgehoord excuus in mijn inbox. Er zijn zo ontzettend veel curlys die hun krullen willen laten shinen, maar die het na slechts een paar weken alweer opgeven. Bij de Curly Girl Methode gaat het niet alleen om de producten en om de manier van stylen, maar in het begin vooral ook om geduld. Heb geduld, hoe moeilijk dat soms ook is, maar met deze tips houd ook jij de Curly Girl Methode vol!

Curly Girl Methode

De Curly Girl Methode is een methode om natuurlijk krullend haar te verzorgen. Je geeft bij deze methode jouw krullen extra liefde door ze te verzorgen met producten zonder sulfaten, siliconen, minerale oliën en uitdrogende alcohol. Hierdoor haal jij het beste in jouw krullen naar boven, en door ze ook nog eens op een bepaalde manier te stylen, krijg je krullen waar je U tegen zegt. Door de Curly Girl Methode zijn mijn haren van pluizige waves, naar glanzende krullen gegaan en ik zou nooit meer terug willen.

Mijn routine

Ik verzorg mijn haar inmiddels al ruim drie jaar volgens de CG methode en heb inmiddels een aardige routine ontwikkeld. Ik was 1x per week mijn haar met een Curly Girl proof shampoo. Dit is een mildere shampoo dan de meeste reguliere shampoos, doordat er geen sulfaten in zitten. Omdat shampoo haar schoonmaakt, droogt het ook altijd een beetje uit, dus ik vind het belangrijk om na shampoo altijd een verzorgend haarmasker in te laten trekken. Na het uitspoelen gebruik ik een leave-in en een gel, om het vervolgens te föhnen met een diffuser. Nou wil ik mijn haar wel vaker “wassen” dan 1x per week, maar ik wil hiervoor niet altijd een shampoo gebruiken. Ik kies er dus voor om mijn haar daarnaast nog 1 of 2x te co-wassen. Dan gebruik ik geen shampoo maar een conditioner. Hiermee maak je je haren natuurlijk niet echt schoon, maar je spoelt je haar en hoofdhuid wel weer even lekker fris. Na het uitspoelen van de conditioner doe ik hetzelfde als na een gewone wasbeurt, namelijk leave-in, gel en diffusen.

CG haarverf

Verven

Nou is het binnen de Curly Girl Methode belangrijk om zo min mogelijk schade aan je krullen aan te richten. Stylen met hitte of het blonderen van je haar zijn voorbeelden van dingen die je haar kunnen schaden. Nou ben ik zelf op dit gebied niet perse heel strikt als het om de methode gaat. Natuurlijk vind ik het belangrijk om mijn krullen goed te verzorgen, maar als ik met koude lucht mijn haar moet föhnen dan ben ik 4 uur bezig. Ook verf ik mijn haar gewoon, maar natuurlijk verzorg ik mijn haar dan extra goed, zodat het zo min mogelijk beschadigingen oploopt. Zo zijn Olaplex nummer 0-1-2-3 CG proof en wordt het aangeraden om altijd nummer 3 te gebruiken na het blonderen. Olaplex geeft jouw haren namelijk een herstellende behandeling van binnenuit.

Gewoon beginnen

Wanneer je net begint met de Curly Girl Methode is het belangrijk om je eerst goed in te lezen. Dat kan door het lezen van boeken, artikelen, blogs, Insta,- of Facebookposts of door het kijken van video’s over de methode. En daarna? Daarna is het een kwestie van gewoon doen. Veel mensen zijn bang om te beginnen, bang om fouten te maken. Maar zeker in het begin kan er echt niet zoveel mis gaan. Het ergste wat kan gebeuren is dat je haar niet goed zit 😉 Gewoon lekker beginnen en uitproberen wat voor jou werkt. Het is super fijn om een soort krullendagboek bij te houden. Maak foto’s van je haar en schrijf erbij welke producten je die dag hebt gebruikt en op welke manier je jouw haren hebt gestyld. Zo kan je altijd terugkijken wat voor jou het beste werkte.

Heb geduld

Een veelgemaakte fout is dat mensen na 1 wasbeurt denken dat ze meteen krullen à la Katja Schuurman hebben. Dat is helaas niet zo. Zeker wanneer jouw haar flink beschadigd is door bijvoorbeeld het gebruiken van een stijltang, heeft jouw haar echt de tijd nodig om weer gezond te worden. Dus heb geduld, wees lief voor je haar en blijf het goed verzorgen, dan wordt het echt elke maand een beetje beter. En zie je geen verschil, maak dan eens elke week een foto van je krullen en leg die na een paar maanden eens naast elkaar. Ik weet zeker dat je dan verschil zult zien.

CG methode

Tijd

Ook is tijd een ding dat vaak wordt genoemd. Klopt, de Curly Girl Methode kost wat tijd, maar wanneer je het eenmaal onder de knie hebt is het juist tijdbesparend. Op dagen dat ik mijn haren niet was, hoef ik er namelijk helemaal niks aan te doen. Ook niet een beetje, maar echt niks. Ik stap uit bed en that’s it. Voorheen moest ik mijn haar om de dag wassen om een beetje pluisvrij voor de dag te komen. Zoek gewoon de momenten uit die voor jou werken. Misschien past de Wash Now, Style Later methode wel perfect bij jou. Of kan je juist alleen op zaterdagmiddag je haren wassen. Is allemaal prima, niks moet en zoek vooral uit wat voor jou werkt en te doen is. Alleen zeg niet na 2x proberen dat het teveel tijd kost, want dan geef je echt te snel op 😉

Volhouden!

En nogmaals, houd vol! Werkt je haar niet mee? Steek het dan op of doe er een sjaaltje in. Er zijn zoveel leuke krullenkapsels te vinden online, je hoeft jouw haar echt niet elke dag los te dragen. Er komt vanzelf weer een nieuwe wasdag aan en dan heb je gewoon een nieuwe poging. Vraag eventueel om hulp en tips aan mensen waarbij het wel lukt, volg mensen op Insta met dezelfde soort krullen en lees wat zij doen. Maar één ding is zeker, als jij het na twee keer opgeeft, je krullen er weer uithaalt met een stijltang en het dan na twee weken nog eens probeert, dan schiet het niet echt op natuurlijk.

Kortom, laat het gedoe achterwege. Kies producten uit die jij fijn vindt, en kijk vooral wat jij zelf wel en niet wilt. Wil jij na het wassen niks in je haar doen, dan doe je dat niet. Wil je liever mousse dan gel gebruiken, dan zoek je er eentje uit die jou fijn lijkt. Geen zin om te diffusen? Dan laat je jouw haar aan de lucht laten drogen. Toch af en toe hitte gebruiken? Gewoon doen. Zo simpel is het. Misschien bevalt de Curly Girl Methode light je wel zo goed, dat je over een tijdje vanzelf wat uit wilt breiden, dat kan dan altijd nog. Heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.