Vijf tips voor het inrichten van een wabi sabi interieur *

Wabi Sabi interieur

Wil jij een interieur waarbij niet alles perfect hoeft te zijn, waar de natuur en het natuurlijke centraal staan en de cyclus van het leven gevierd wordt? Dan kies je voor een wabi sabi interieur. Deze woonstijl straalt rust en sereniteit uit en niet alles hoeft er perfect uit te zien.

Wat is wabi sabi

Wabi sabi is een Japanse levensfilosofie die de schoonheid van imperfectie, vergankelijkheid en onvolledigheid waardeert. Schoonheid zit in de dingen die eenvoudig, bescheiden en pretentieloos zijn, en de natuurlijke cyclus van groei, verval en dood worden gevierd.

‘Wabi’ verwijst naar de eenzaamheid van het leven in de natuur. ‘Sabi’ verwijs naar de slijtage die het verstrijken van de tijd met zich meebrengt. De combinatie van beide woorden staat voor rustieke eenvoud en stille waardering voor de vergankelijkheid van het leven. Naast een esthetische filosofie is het ook een manier van leven, waarbij de focus ligt op het moment waarin je leeft.

Kleurgebruik en materialen in een wabi-sabi interieur

De voorliefde voor de natuur uit zich in een wabi sabi interieur in rustige, aardse tinten. Daarbij mag je denken aan een zachtgrijze basis, zand- en bruintinten en zwarte accenten. Ook de materialen hebben een natuurlijke kleur, zoals meubelen van hout en accessoires van aardewerk, waarbij het materiaal gezien mag worden en het dus niet is geschilderd. Ook materialen als messing, koper en ijzer passen prima binnen deze woonstijl, mits ze niet als strakke vormen gebruikt worden.

Organische vormen in wabi sabi

In deze woonstijl is symmetrie niet belangrijk. Het gaat juist om organische vormen die goed op elkaar afgestemd zijn. Geen kaarsrechte meubelen dus, maar natuurlijke vormen waarbij je het materiaal mag zien. Een ruwhouten krukje, linnen gordijnen, een aardewerk vaas waarbij de patina duidelijk zichtbaar is. Door te spelen met vormen en materialen krijg je eenheid in je interieur en heerst er sereniteit en rust.

Meubelen in een wabi sabi interieur

Bij een wabi sabi interieur wordt vooral gebruik gemaakt van robuuste materialen. Daarbij mag je denken aan beton, steen en hout. Dit zijn materialen die een imperfectie uitstralen en waarbij je ze niet in strakke lijnen hoeft te modelleren om ze te kunnen gebruiken en waarderen. Meubelen mogen ook best gebruikssporen bevatten. Wel is het belangrijk te kiezen voor meubelen met een eenvoudige vorm. Eenvoud is een belangrijk onderdeel van deze woonstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.