Buiten de Pixels *

buiten de pixels“Mama, mag ik een filmpje kijken?” Hoor je nou ook de stem van je eigen kind? Hier wordt deze vraag regelmatig gesteld en ik moet toegeven dat ik er af en toe aan toegeef. Maar weet jij eigenlijk wel van het gevaar dat erachter schuilt? Ik schrok er enorm van, want het is nog gevaarlijker dan ik dacht…

Vroeger riepen onze ouders het al: “Ga niet zo dicht bij die televisie zitten, dat is niet goed voor je ogen!”. Inmiddels zijn er al heel wat jaren verstreken, maar nog steeds heeft de televisie een enorme aantrekkingskracht op kinderen. En niet alleen de televisie, maar ook tablets en mobiele telefoons zijn erg interessant. Vaak worden er spelletjes op gespeeld en filmpjes op gekeken, zo zijn de kinderen lekker rustig en kunnen ouders even ongestoord iets doen of afmaken. Maar is dit wel zo verstandig? Natuurlijk weten we eigenlijk wel dat het niet zo goed is voor de ogen, maar weten we wel hoe slecht het nou precies is?

Je kijkt je ogen uit, maar wie kijkt er naar je ogen?

Uit onderzoek blijkt namelijk dat in 2050 waarschijnlijk de helft van de wereldbevolking bijziend is. Dat komt onder andere door het teveel kijken naar kleine schermpjes, maar de grootste oorzaak is het gebrek aan natuurlijk daglicht. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer mensen bijziend worden. Sterker nog, deze bijziendheid kan uiteindelijk zelfs leiden tot blindheid! Het advies is dan ook om kinderen elke dag minstens twee uur buiten te laten spelen. Nou klinkt dat ontzettend lang, zeker in de winter, maar op school spelen ze vaak al een uur buiten, dus dan heb je de helft al gehad.

Daarnaast is het turen naar kleine schermpjes natuurlijk ook niet goed voor de ogen. Het is belangrijk dat ogen worden uitgedaagd om afwisselend dichtbij en veraf te kijken. Dus zorg ervoor dat kinderen maximaal 20 minuten naar een schermpje kijken en dat ze daarna weer even lekker naar buiten gaan. Kunnen de ogen weer rustig bijstellen en focussen op dingen in de verte. Het is namelijk ook bewezen dat kinderen die veel buiten spelen, minder snel bijziend worden dan kinderen die dat niet doen.buiten de pixelsOm kinderen extra te stimuleren vaker en langer naar buiten te gaan, organiseerde Pearle afgelopen woensdag het “Buiten de Pixels” event. Speciaal voor deze gelegenheid schreef kinderboekenauteur Marco Kunst een verhaal dat is voorzien van mooie illustraties door Anne Roos Kleiss. Het boek, dat tevens “Buiten de Pixels” heet, gaat over Finn die lekker zit te gamen. Opeens crasht zijn tablet en hij raakt volledig in paniek. Ineens worden de woorden “volg de ogen” gevormd, en zo wordt Finn in het boek meegenomen op een avontuurlijke speurtocht.

Afgelopen woensdag werden kinderen tijdens de speciaal georganiseerde 3D versie van het verhaal, geprikkeld om hun ogen te gebruiken. Ze kregen opdrachten waarbij ze steeds iets moesten zoeken of doen. Zo moesten ze ogen tellen, maar er lagen ook kleine oogjes verstopt waardoor ze echt het bos in moesten om te gaan zoeken. Ook moesten ze met een verrekijker letters in de bomen zoeken, gezichtjes zoeken in drukke printjes, stickers plakken, met een katapult schieten en kijken hoe ver je komt en kijken of je mooie figuren in de wolken kunt zien.buiten de pixels

Buiten de Pixels

Het was een ontzettend leuk opgezette speurtocht door het bos en toen we klaar waren was Aukje dan ook zichtbaar teleurgesteld. Ze vond het zo leuk! Eigenlijk jammer dat de speurtocht eenmalig was. Gelukkig is het boek “Buiten de Pixels” vanaf nu gratis op te halen bij alle Pearle winkels. Zo kan jij met je kind ook lezen over Finn zijn avontuur en misschien kan je net als Finn op speurtocht gaan. Maak bijvoorbeeld eens een eigen leuke speurtocht door het bos. Goed voorbeeld doet goed volgen, dus lekker naar buiten met de kids, frisse lucht snuiven en eens proberen naar andere dingen te kijken. Daag de kinderen maar eens uit om wat verder weg te kijken dan ze gewend zijn.

Buiten de Pixels staat voor  het terugbrengen van de bijziendheid en het promoten van het buitenspelen. Ga eens wat vaker weg bij de pixels en ga lekker naar buiten! Merk je nou dat je kind het lastig vindt om buiten te spelen, ga dan gezellig mee. Ga eens op het gras liggen en kijk welke vormen je in de wolken ziet. Of kijk of je dezelfde sterren ziet ’s avonds. Of ga op zoek naar dieren in het bos, of misschien wel verschillende bomen. Of nog leuker, maak je eigen bos-bingo. Zoek alle negen bingoplaatjes en je hebt gewonnen! Er is genoeg leuks te bedenken!

Enne, vergeet ook vooral als ouder niet om het goede voorbeeld te geven! Niet langer dan 20 minuten schermtijd dus, ook voor onszelf 😉buiten de pixels buiten de pixels

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?buiten de pixels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.