Op de fiets over straat, vanaf wanneer eigenlijk? *

fietsverzekeringElke dag zie ik ze, ouders samen met hun kinderen, op de fiets. Steeds probeer ik in te schatten hoe oud de kinderen zijn, want ik zie mezelf echt nog niet met Aukje naar school fietsen. Doodeng! Maar vanaf wanneer doe je dat eigenlijk wel?

Van loopfiets tot echte fiets

Toen Aukje twee jaar werd, kreeg ze een loopfiets cadeau. Ze vond hem geweldig en heeft hem flink gebruikt. Bij haar derde verjaardag, kreeg ze een echte fiets, met zijwieltjes. Ook deze vond ze fijn en er werd weer flink gefietst. Op elke vakantie namen we de fiets mee zodat Aukje steeds kon fietsen als we bijvoorbeeld van ons huisje naar de restaurants moesten wandelen. Vorig jaar werd Aukje vier, ze groeide flink en werd te groot voor haar fiets. Zo kochten we dus een nieuwe, grotere fiets, zonder zijwieltjes. En waar Aukje het in het begin nog erg spannend vond om zelf zonder zijwieltjes op die grote fiets te fietsen, gaat dat nu steeds beter.

Oefenen, oefenen, oefenen

In de zomervakantie had ik het voornemen om elke avond na het eten eventjes te oefenen. Maar dat is er eerlijk gezegd vaak bij ingeschoten. Gelukkig gingen we een paar weken geleden op vakantie, dus hadden we alle tijd om te oefenen. Hup, fiets achterin de auto en eenmaal op het vakantiepark lekker oefenen. En ik moet zeggen dat het echt steeds beter gaat. Ze heeft eigenlijk al helemaal geen hulp meer nodig, kan zelf opstappen, beginnen met fietsen, remmen en afstappen. Alleen is ze soms nog wat onzeker, dus daar moeten we aan werken.

En nu alleen

En leren doe je met vallen en opstaan, maar Aukje geeft al snel op als het een keer mis gaat. Zo viel ze op vakantie een keer en daarna wilde ze niet meer verder. Gelukkig had ze verder geen pijn en geen wondjes en ook de fiets bleef schadevrij. Maar dat zette mij wel meteen aan het denken. Want het is natuurlijk de bedoeling dat ze straks zelfstandig gaat fietsen. En dan bedoel ik natuurlijk naast mij. Samen naar school, de winkel of opa en oma. Maar als ik naast haar fiets, met Emmi achterop, dan kan ik haar niet helpen als ze dreigt te vallen. En dat vind ik nogal een ding.

Hoe bescherm ik haar?

Moet ik haar maar gewoon in het diepe gooien? Gewoon samen gaan fietsen en maar zien hoe het gaat? Maar wanneer bepaal je dat je kind goed genoeg kan fietsen om samen echt over straat te gaan? En welke maatregelen moet ik nog meer treffen, als ze straks echt gaat fietsen. Het liefste koop ik een harnas voor haar haha, maar dat is natuurlijk overdreven. Gelukkig wees ze zelf laatst al een helm aan die ze mooi vond, dus die gaat er dan zeker komen.

Een fietsverzekering

En de fiets zelf? Moet die niet verzekerd worden? Als ze valt dan kan er schade ontstaan, maar ik heb op school ook al meerdere malen het domino effect gezien in de fietsenstalling, zonde als die mooie nieuwe fiets er over twee maanden gehavend uitziet. Maar het is ook al eens gebeurd dat er een fiets van het schoolplein is gestolen. Gelukkig niet heel vaak en gelukkig niet bij Aukje op school (voor zover dat ik weet), maar het kan dus wel. En dan is een fietsverzekering van Centraal Beheer geen overbodige luxe. Gebeurt er dan iets met de fiets, dan krijg je tot 3 jaar na aanschaf van de fiets, de aankoopwaarde terug.

Dus, op mijn to do list voor de komende week, het kopen van een helm en het aanschaffen van een fietsverzekering. Al is die helm trouwens wel een goede tip voor 5 december. En tot die tijd oefenen we gewoon nog even lekker verder, op onze parkeerplaats 😉

Vanaf welke leeftijd mocht jouw kind zelf over straat fietsen (met jou erbij, uiteraard)?

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.