Interactie met een kind met autisme: enkele tips hoe je dat het beste aanpakt *

kind met autisme

Elk kind met autisme heeft een specifieke behoefte aan begeleiding. Voor een ouder kan het een uitdaging zijn om te weten hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan. Hoe kun je een kind met autisme het beste helpen in het omgaan met dagelijkse routines en sociale interacties? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor autisme begeleiding Utrecht waar zowel kinderen als ouders hierin hulp krijgen.

Wat is autisme?

Autisme Spectrum Syndroom, oftewel ASS, heeft betrekking op hoe een kind informatie filtert en verwerkt. Bij ASS is het lastig om prikkels te verwerken, waardoor het iets langer kan duren voor het kind reageert op wat er gebeurt of gezegd wordt. Daardoor kan het langer duren voor er adequaat gereageerd wordt. Door de grote hoeveelheid aan informatie is het voor een kind met autisme moeilijker om het grote geheel te overzien. Ook zal wat je zegt letterlijk genomen worden. “We gaan nu even naar oma” zal als zodanig opgevat worden, en als het bezoek vervolgens lang duurt zal dat voor het kind heel verwarrend zijn. Deze moeite met het filteren en het begrijpen van dingen die voor anderen vanzelfsprekend zijn, kan leiden tot frustratie en een gebrek aan geborgenheid. Daarnaast kan het voor het kind daardoor lastig zijn om vrienden te maken.

Begeleiden en stimuleren

Als je kind autisme heeft, is het belangrijk om daar thuis rekening mee te houden. Vaak zijn er slechts simpele aanpassingen nodig om de wereld voor een kind met autisme begrijpelijker en toegankelijker te maken. Hoe je dat het beste aan kunt pakken kun je als ouder onder begeleiding leren, bijvoorbeeld bij Plushome waar oudertrainingen zijn die je individueel of in een groep kunt doen. Plushome biedt ook voor de kinderen zelf een omgeving waar ze op persoonlijke wijze gestimuleerd worden om in hun eigen tempo te groeien en te leren. De ondersteuning richt zich op het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden, zodat kinderen met autisme het beste uit zichzelf kunnen halen en zelfredzaam worden of blijven. Dat kan alleen als de ouders of verzorgers er nauw bij betrokken worden, vooral omdat elk kind met autisme uniek is en andere behoeften heeft.

Interactie met een kind met ASS

Als ouder kun je, door met een aantal dingen rekening te houden, de interactie met een autistisch kind sterk verbeteren. Niet alleen de ouders, ook broers en zussen kunnen leren hoe ze met ASS om kunnen gaan. Ten eerste is het belangrijk om een kind niet te pushen, maar de wereld in zijn of haar eigen tempo leren begrijpen.  Geef het kind rustig de tijd die het nodig heeft om informatie te verwerken. Wees duidelijk en concreet in de communicatie naar het kind toe. Bijvoorbeeld, zeggen dat je rond tien uur weggaat om vervolgens om half elf pas aanstalten te maken, is erg verwarrend. Zorg daarnaast voor zoveel mogelijk vaste structuur in huis, en probeer waar mogelijk grote, plotselinge veranderingen te vermijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.