Van 2 naar 1 slaapje…

van 2 naar 1 slaapjeGeen idee of dit het goede moment is. Misschien is het nog wel te vroeg, misschien ook niet. We komen er vanzelf achter. Maar sinds kort zijn we overgestapt van 2 naar 1 slaapje…

Een ochtend- en middagdutje

Tot ongeveer een week geleden was Emmi (15 maanden) haar slaapritme bijna altijd hetzelfde. In de ochtend werd ze altijd tussen 5.30 en 6.00 uur wakker, dan ging ze rond 9.00 uur weer slapen en in de middag nog een keer rond 14.00 uur. Natuurlijk hield ik altijd ook gewoon Emmi zelf in de gaten, ze ging naar bed als ze moe was en dat was altijd wel ongeveer om dezelfde tijd. Slaapzak aan, even knuffelen, speentje in en lekker slapen. In totaal sliep ze overdag nog ongeveer 2,5 uur. Meestal 1,5 uur in de ochtend en dan nog een uurtje in de middag.

Van 2 naar 1 slaapje?

Maar sinds kort ging Emmi bij haar tweede slaapje ineens niet meer zo goed naar bed. Ze bleef maar huilen en was pas weer tevreden als ze uit bed kwam. Het gevolg? Een dreumes die vanaf 11.00 uur wakker was en dat is dus een hele lange dag kan ik je vertellen. Na een paar dagen besprak ik het eens met mijn man. Zou ze al toe zijn aan 1 slaapje? Ik wist het niet, had wel het idee dat ze nog twee slaapjes nodig had maar aan de andere kant schoot dit ook niet op. Ik besloot om op internet op te zoeken wanneer een kindje van 2 naar 1 slaapje overgaat. Helaas kon ik daar geen duidelijk antwoord op vinden. Ook wel logisch eigenlijk, elk kind is anders. De antwoorden varieerden tussen de 1 en 2 jaar. Ik kon van onze oudste dochter niet meer terug vinden hoe oud zij was bij deze overgang, maar ik besloot om het gewoon eens te proberen.

Even wennen

De eerste dag voelde het erg vreemd. De ochtend duurde lang en ik was blij dat het 11.30 uur was zodat ik Emmi een boterham kon geven. Wat eerder dan normaal, maar ik wilde Emmi om 12.00 uur in bed leggen. We speelden wat, gingen een kleine boodschap doen en uiteindelijk was het dan tijd. Ik legde Emmi in bed en zonder problemen ging ze slapen. In de tussentijd probeerde ik terug te zoeken hoe lang haar grote zus sliep op deze leeftijd, maar ik vond alleen dit verslag terug van toen ze 1,5 jaar oud was. Zij sliep toen 3 uur tussen de middag! Stiekem hoopte ik op eenzelfde succes, maar nog voordat ik de laptop weer dicht deed hoorde ik Emmi alweer. Damn, slechts 1 uurtje geslapen.

Alles komt goed

Gelukkig kon ik me nog wel herinneren, dat dit bij de oudste in het begin ook zo ging. Ze moest echt even wennen aan de overgang en na een aantal dagen werd dat middagdutje steeds langer. Uiteindelijk sliep ze ’s middags dus 3 uur. En ik weet dat je kinderen niet met elkaar kan vergelijken, maar onbewust doe je dat toch. Gelukkig lijkt het bij Emmi ook de goede kant op te gaan want inmiddels zijn we weer een paar dagen verder en sliep ze gisteren 2 uur, slechts een half uurtje minder lang dan toen ze nog 2 slaapjes had. Daarnaast ging ze bij zowel haar middagdutje als in de avond meteen goed slapen en dat was de laatste tijd ook niet meer zo vanzelfsprekend.

Tijd rekken

Voorlopig blijven we het dus even op deze manier doen, tenzij ik natuurlijk echt aan Emmi zie dat ze al eerder erg moe is, dan mag ze natuurlijk nog wel 2 keer slapen. En om de tijd te rekken heb ik besloten dat we gewoon elke ochtend even op pad moeten. Naar de supermarkt, een andere winkel of gewoon even fietsen/wandelen, als we er maar even uit zijn. En als we ergens naartoe moeten en ik ben bang dat ze in de auto in slaap valt, neem ik gewoon 2 boterhammen mee. Kan Emmi in de auto al lekker eten en zodra we thuis komen kan ze meteen naar bed. Werkte gisteren perfect! Eten is leven bij Emmi dus ze viel niet in slaap en kon thuis met een gevuld buikje lekker slapen.

Hoe oud was jouw kindje toen hij van 2 naar 1 slaapje ging?

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.