Dit is waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering een goed idee is *

arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als zelfstandig ondernemer ben je de motor van je bedrijf. Maar wat als die motor hapert? Een ongeluk zit in een klein hoekje en het kan gebeuren dat je iets overkomt waardoor je lange tijd niet kunt werken. Juist daarom is het verstandig om na te denken over een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). In dit artikel bespreken we waarom het afsluiten van zo’n verzekering een slimme zet kan zijn.

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Het eerste wat de meeste ondernemers zich afvragen is: wat gaat me dat kosten? Het antwoord op die vraag is niet zo simpel, omdat de premie van een AOV afhangt van verschillende dingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je leeftijd, het verzekerd bedrag en aan de branche waarin je actief bent.

Over het algemeen geldt: hoe hoger het verzekerd bedrag en hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie. Een goede vuistregel is om tussen de 3% en 10% van je bruto jaarinkomen te reserveren voor premies op jaarbasis. Nogmaals, dit percentage kan dus behoorlijk verschillen afhankelijk van je leeftijd of beroep.

Waar moet je op letten bij het afsluiten?

Bij het afsluiten van een AOV is het van belang om goed te letten op de voorwaarden en dekkingen. Zo zijn er verzekeraars die een eigenrisicoperiode hanteren voordat de uitkering ingaat. Dit kan variëren van 30 dagen tot 1 of 2 jaar. Als je geen buffer hebt opgebouwd, dan wil je natuurlijk snel geld ontvangen van de verzekeringsmaatschappij. Heb je wel een goede buffer opgebouwd, dan kun je misschien wel wat langer wachten.

Waarom is het een goed idee?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt financiële zekerheid in geval van arbeidsongeschiktheid. Het stelt je in staat om ook bij ziekte of een ongeval je rekeningen te blijven betalen en in je levensonderhoud te voorzien. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over het eventueel moeten aanspreken van je spaargeld of het aangaan van leningen om rond te komen. Een AOV geeft je dus niet alleen rust en zekerheid, maar kan ook het voortbestaan van je bedrijf veiligstellen.

Voor je personeel

Als personeel uitvalt, dan heeft het recht op een uitkering van de overheid. Over het algemeen is dat echter geen vetpot. Dat is waar de WGA-hiaat verzekering om de hoek komt kijken. Dit is een collectieve verzekering voor al je werknemers. Als een werknemer na 2 jaar ziekte nog steeds meer dan 35% arbeidsongeschikt is, dan kan hij of zij aanspraak maken op deze verzekering. De werknemer krijgt dan naast een uitkering iedere maand extra geld.

Het hebben van zo’n verzekering is een hele mooie secundaire arbeidsvoorwaarde. Werknemers lopen namelijk minder financieel risico als hun werkgever zo’n verzekering heeft. Met deze polis kun je dus makkelijker talent aantrekken, wat je bedrijf natuurlijk alleen maar ten goede kan komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.