Loslaten of mee bemoeien?

“Nou, dan doe jij zo en jij zo en dan volgen jullie mij.” Met gespitste oren zat ik te luisteren, het beviel me namelijk helemaal niet wat ik hoorde. Maar moest ik er nou iets van zeggen, of het op zijn beloop laten…?

Bijna tien jaar lang heb ik voor de klas gestaan. In die tien jaar heb ik toch heel wat verschillende kinderen en karakters gezien. Ook heb ik geleerd dat je je vooral niet teveel met het spel van kinderen moet bemoeien. Dingen die voor ons als volwassenen op een bepaalde manier over kunnen komen, komen bij kinderen vaak heel anders over. En soms maak je dan problemen die er niet zijn. Maar toch blijkt dit in de praktijk bij je eigen kind ineens een stuk lastiger te zijn.

Zo speelde Aukje deze week met een paar vriendinnen. Aukje, waarvan ik altijd in de veronderstelling was dat ze sociaal emotioneel nog best jong was voor haar leeftijd, was duidelijk de leider van het groepje. Dit was ik niet gewend! Ik besloot om eens lekker te observeren wat er allemaal gebeurde. Ze speelden schooltje en Aukje was de juf. Alle kinderen deden vrolijk wat er van ze gevraagd werd en niemand leek het vervelend te vinden. Maar ik vond haar toch wel erg bepalend dus besloot er toch iets van te zeggen.

Ik vroeg voorzichtig of nu iemand anders even de juf mocht zijn. Aukje keek me even aan met een blik waarmee ze wilde vragen waar ik me in hemelsnaam mee bemoeide, maar ze ging akkoord en er werd een andere juf aangewezen. Het spel ging verder en hoewel ik me wederom verbaasde over de leidende rol die Aukje bleef houden, had de rest er volgens mij weinig last van dus ik besloot me er verder niet teveel mee te bemoeien.

’s Avonds had ik het er met Maikel over. We waren het erover eens dat we dat leidende niet gewend zijn van Aukje. Enerzijds goed dat ze zo enorm gegroeid is het afgelopen jaar, anderzijds is dat leidende niet het gedrag dat wij graag zien. We willen er niet teveel de nadruk op leggen, want ze is natuurlijk gewoon een spelende kleuter, maar ik wil het wel in de gaten houden. Zo kan ik af en toe gewoon even vragen of iemand anders ook eens de juf mag zijn en blijft de boel een beetje in balans  😉

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.